• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

25.03.2019

11:52

(FOTO/VIDEO) JUNAK SA KOŠARA ŽIVI U NEMAŠTINI: Tužna priča Zorana Perovića iz sela Ostra, kod Čačka

Podkast

(FOTO/VIDEO) JUNAK SA KOŠARA ŽIVI U NEMAŠTINI: Tužna priča Zorana Perovića iz sela Ostra, kod Čačka

Podeli vest

Zoran Perović je siromah iz Ostre koji ceo život vodi bitku sa nemaštinom. Iako naviknut na oskudicu i težak život, bio je posvećen vojnik 1999. godine, kada je služio na položaju Košare, zbog čega ga i danas prate traume

Čačak, Ostra – Ratni dani još žive u sećanju Zorana Perovića (40), junaka sa Košara i nadničara iz šumadijskog sela pod Bukovikom. Radi kao mrav ali ne može sam da nadmaši nemašitinu. Sa granice Srbije sa Albanijom 1999. vratio se sa 17 kopči na glavi, nema nijednog sigurnog dinara za ukućane koji teško privređuju, i sam vodi domaćinstvo u gorskom besputu. U brvnari sagrađenoj pre 160 godina, koja je davno poklekla, bez vode i kupatila ((„Vodu donosimo sa izvora, 150 metara”) ne duguje ni dinar za struju („Plaćam 1.200 dinara za televizor i dve sijalice”).

Foto: RINA

Rodna kuća Perovića

„Borim se za opstanak, ali bih opet otišao u rat da branim Srbiju”, kaže za RINU seljak žuljevitih ruku koji i sada, iz dana u noć, preživljava sve što se na Prokletijama zbivalo za vreme divljačkog napada najjačih vojski sveta na nedužni srpski narod.

Ovde, na zapadnoj strani Bukovika, sa njim su ostareli roditelji Milomir i Milka, brat Vlade koji je bolešljiv i ne ide od kuće, i drugi brat Rade, nadničar kao i Zoran.

Foto: RINA

Zoran sa bratom Radetom

Za njega smo saznali pre više godina iz usputne priče o jednom siromahu iz Ostre koji pešice ide u 22 kilometra udaljeni Čačak, jer štedi novac da bi počeo kuću. Dvared je, veli, iz Čačka doneo dzak od 40 kilograma koncentrata za krave, o levom ramenu („Ne menjam rame, samo sam na pola puta stao da se odmorim”). Sedam kilometara je do Mrčajevaca, odakle ponekad kolicima dovozi brašno i stočnu hranu. Tada smo objavili prvu priču o ovom marljivom seljaku.

Foto: RINA


"Posle toga neki ljudi iz Beograda i Kanade poslali su mi pomoć i ja sam sve uložio u štalu jer se bila srušila. To nam je preče od kuće, od nečega moramo živeti. Majka i jedan brat mogu da rade, ali ja najviše",  priča Zoran Perović za RINU.

Pokrio je štalu, tu sad pazi pet krava i tri junice.
"Od toga živimo. Samo kajmak prodajem, sir neće niko. Dajem svakog petka jednom čoveku u Donjoj Trepči, po 400 dinara. Od petka do petka možemo da sakupimo četiri ili pet kilograma."

Grabi svaku priliku da pomaže drugima.
"Radim nadnicu, ali često bez para. Juče sam bio u đubretu kod komšije, da bi on sutra došao traktorom da vučemo moj stajnjak. Nabavio sam i jednu staru kosačicu, radimo 6.000 dinara po hektaru, a ko nema da plati onda niša."

Foto: RINA

Pamti i danas svaku pojedinost iz 1999. godine kad je kao redovan vojnik PVO u kasarni u Prizrenu, izašao na Prokletije, na položaj Košare.„Pucaju teroristi, gađaju nas nekom `crnom strelom` koja baca dva kilometra i kad je završena pucnjava zovemo drugare da pođemo. Jedan se ne javlja, bio je pogođen u kičmu i odmah je umro, već je počeo da se hladi. Drugi je bio žio, pogođen u ključnu kost. Nas četvorica stavili smo ga u šatorsko krilo i nosili tri kilometra do naših položaja. Bio je sumrak, nemamo konopac pa krilo izmiče iz ruku, morali smo na krajeve da ubacimo kamen ili drvo, da ne isklizne iz šake...

PROČITAJTE KOMPLETAN GOVOR PREDSEDNIKA NA OBELEŽAVANJU GODIŠNJICE NATO AGRESIJE! Vučić: Ubijenu decu vam NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI!

"Ja sam bio redovan vojnik, nišandzija, a oni rezervisti, vozač, vezista i jedan izviđač. I onogo što je poginuo doneli smo u šatorskom krilu.
Drugog dana bio sam u krevetu u jednoj kući, kad su javili da padaju bombe. NATO avion zasuo nas kasetnim. Prvo pukne jedna, pa onda još pet za njom. Moj drugovi odmah su pobegli napolje a ja sam dužio `strelu` i dok sam se okrenuo da je uzmem, na glavu mi je pala greda. Utonuo sam u mrak i dva dana ležao u komi, u poljskoj bolnici. Srećom, izvukao sam se. Još mi stoji to ovde na glavi, imam ušivano ovde i onde, imam smetnju, slabo uveče spavam. Probudili su me ovi moji, sipali mi vodu i lupali šamare, u šumi su mi bolničari pomogli. Zavili su mi ranu, prenoćio sam sedeći, i sutradan odmah otišao na položaj, za nišan trocevca 20 milimetara, `prage` od 30, ili da ispalim `strelu` ili `šilo`..."

"Vratio sam se kući 22. septembra iz Leskovca, sa 12 meseci učešća u ratu, ali nemam nikakvu penziju...”

Pripoveda, još:
"Ne mogu da se ženim, nemam uslove, sa 14 godina otišao da kopam kanale, sirotinja, željan svega. Nemaš kupatilo, nemaš kuću, zima, tvrdo. Od škole imam pet razreda, četiri ovde u selu i jedan u Mrčajevcima. Idem u crkvu u Ostri i molim se Bogu, palim sveću za mrtve, kad ima neka služba."

Foto: RINA

Zoran u rodnoj kući gde i danas živi


Stid ga je da traži pomoć, a dobro bi mu došla neka prijateljska ruka. On ne očekuje mnogo: gvožđe, cement, grede za krov i majstora koji to ume da sklopi, a prosta radna snaga došla bi iz sela, na mobu.
Taj koji pruži tu ruku, učinio bi veliki sevap i uneo luč u ovu tešku, pretešku sudbinu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 5 godina

Nažalost oduvek je tako bilo,ali to je žalosno,jer kad te majka Srbija pozove da joj trebaš u odbranu,odazoveš se neznajući šta da očekuješ i kad sve prođe,majka Srbija ti okrene leđa kao da nisi ni postojao,ni bio u njenim skutima.Bolje su prolazili oni koji su tada okrenuli leđa majci Srbiji koja je vapila za pomoć.

Dragojlo

pre 5 godina

Seljaci su oslobodili drzavu oba svetska rata a politcari unistili i seljaka i selo!!!Ni pute predsednici opstina nisu napravili !!!Bruka!!

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija