• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.rs

25.03.2019

14:50

(VIDEO) DOSAD NEOBJAVLJEN SNIMAK BOMBARDOVANJA GENERALŠTABA! Ovo je momenat kad je bomba RAZNELA ZGRADU!

Vesti

(VIDEO) DOSAD NEOBJAVLJEN SNIMAK BOMBARDOVANJA GENERALŠTABA! Ovo je momenat kad je bomba RAZNELA ZGRADU!

Podeli vest

Zgrada Generalštaba u Ulici Kneza Miloša dugo je stajala u centru Beograda kao simbol bombradovanja, ogroman podsetnik na rat 1999. godine. Nedavno je zapoceta rekonstrukcija, a ovo je do sada neobjavljen snimak trenutka kada je na nju pala bomba

Snimak je objavila Marijana Papić, koja je sve to snimila sa prozora aprila 1999. godine.

 


Prema odluci Vlade Republike Srbije iz 2005. godine, objekti Generalštaba koji je graden po ideji arhitekte Nikole Dobrovica od 1954. do 1963. proglašeni su za spomenike kulture.

 

Generalštab je bombardovan čak tri puta: u dva navrata u noći izmedu 29. i 30. aprila 1999. godine, u razmaku od samo 15 minuta, a treči put izmedu 7. i 8. maja. Zgrada A pogodena je sa čak tri projektila.

Najavljivano potpuno rušenje

Tokom NATO bombardovanja 1999. zgrade bivšeg Generalštaba teško su oštecene. Srednji deo objekta koji se nalazi preko puta zgrade Vlade Srbije (zgrada A) iz bezbednosnih razloga dopola je porušen tokom 2016. i 2017. Tadašnji ministar odbrane Zoran Đordević najavio je čak i potpuno rušenje zgrade A jer je to u tom trenutku viđeno kao najjeftinije rešenje.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rados

pre 5 godina

A zasto do sada nije objavljeno? Strah da se ne zamjerimo NATO ubicama? Sramota!

Marcco

pre 5 godina

Iljušin ovih oznaka je 23. leteo iz Senegala za Venecuelu a pre toga je bio u Libanu, Tunisu i Turskoj.

Andjela

pre 5 godina

Zlikovci sta uradise neduznom narodu. Ne,netreba oprostiti ni zaboraviti nikada. Oprostili smo ustasama i sta su ponovo uradili.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set