• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.03.2019

14:31

HVALA ZA LEPO DETINJSTVO! Preminuo Dobrica Erić!

Vesti

HVALA ZA LEPO DETINJSTVO! Preminuo Dobrica Erić!

Podeli vest

Čuveni dečiji pesnik, pesnik, prozni i dramski pisac Dobrica Erić preminuo je u 82. godini posle duge i teške bolesti

Dobrica Erić je rođen 1936. godine u selu Donja Crnuća u Gornjoj Gruži (kod Gornjeg Milanovca).

Prvu zbirku pesama objavio 1959. a do danas više od stotinu knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica.

Dela su mu prodata u tiražu od milion primeraka, a dosta ih je prevedeno na svetske jezike. Pesme su mu ušle u čitanke, antologije, školske lektire. Za mnoge su kompozitori napisali muziku.

Dobricu Erić mogli smo videti i na TV nastupima, na večerima poezije i drugim priredbama gde je svoje pesme govorio gotovo napamet!

Jedan od prvih koji se oglasio posle smrti Erića je pesnik Nedeljko Popadić.

 

 

 

Uskoro opširnije na informer.rs


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milan

pre 5 godina

VECAN I NIKAD ZABORAVLJEN. HVALA ULEPSALI STE MI ZIVOT. NEKA VAM JE VECNA SLAVA I HVALA

Nesa

pre 5 godina

Slava ti nadasve veliki covece. Pocivaj u miru, a tvoja dela su obezbedila vecni nezaborav i mesto u nasem bogastvi i lepoti stvaranja.

Nesa

pre 5 godina

Dira u srce. Plači, Voljena Zemljo i Suzama osvetli Misao koja tinja u svakoj našoj želji Od svih Suza koje sad kaplju po Planeti najtužnije su Dečje Suze u Mojoj Zemlji. Ko će, i čime, da plati tolike Dečje Suze Strah, Nesanicu i Radost odletelu u nepovrat Ko će Deci da vrati sve ono što im uze ovo zlo, stalo svo u kratku reč – rat? Plači, Voljena Zemljo, oljagana i sama Suze su Tvoje davno ušle u Pesmarice Još nisi sve Dečje Kosti ni povadila iz jama a već ti opet bacaju Decu u jame bezdanice. Vi što nam rušite Crkve, kućerke i palate ratnici fanatici, ljudomrsci i suncožderi, za koga Novi život i Novi Svet stvarate kad Deca beže od vas u šume, među zveri? Plači, Voljena Zemljo, Suzama Mališana što uče školu u vučjim i lisičijim jamama Očevi i Majke im se gledaju preko nišana, a Stričevi i Ujaci na njih palacaju kamama. Neka se skamene pogledi i nišani uprti u Dečja Srca, u Bele Ptice nad rovovima Kakav to Život može da nikne iz Dečje Smrti Kome će svanuti dan na Dečjim Grobovima? Nijedna Zastava na ovom trulom svetu makar od same svile i kadive satkana ne zaslužuje da se zavijori na vetru ako je i Dečjom Krvlju pokapana. Plači, Voljena Zemljo, u čeljustima ale (neka Te bar u Suzama što više bude) sve dok se sva tri Boga na Tebe ne sažale i ne preseku pomor bačen međ pse i ljude. Pogledaj svoju Decu sa staračkim licima Mladiće na štakama što uče prve korake Uvelu Novorođenčad u invalidskim kolicima Bezimene Grobove, Raspamećene Majke i Starce beskućnike u tuđim šljivicima što zure u Nebo, nalik na ugašene ugarke. Plači, Voljena Zemljo, i Suzama osvetli Svoje Srce što kuca u svakoj našoj želji Od svih Suza koje sad kaplju po Planeti najslanije su Dečje Suze u Mojoj Zemlji! Dobrica Erić

Saradžogla

pre 5 godina

Znam ga još iz detinjstva kada je pisao dečije pesme u čuvenim ,,Dečijim Novinama,,!U poznatim beogradskim dnevnim novinama Erićeva smrt je objavljena u desnom ćošku a kada je umrla majka nazovi poznatoj pevačici DOJADILI SU NAM PISANJEM čak i raznorazne banalnosti?Dobrica Erić je zaslužio statuu u prirodnoj veličini i to u sred Beograda!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set