• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

11.04.2019

13:35

(VIDEO) ČAČAK, KULTURNA PRESTONICA SRBIJE! Upoznajte "sveto trojstvo" ovog grada!

Vesti

(VIDEO) ČAČAK, KULTURNA PRESTONICA SRBIJE! Upoznajte "sveto trojstvo" ovog grada!

Podeli vest

Na samo nekoliko metara u strogom centru grada nalazi se čačansko “sveto trojstvo” kada je u pitanju kultura i istorija

- To su naše ustanove kulture, UG “Nadežda Petrović”, Međuopštinski istorijski arhiv i Narodni muzej a pored njih ponosno stoji konak Jovana Obrenovića na kome se nalazi jedini originalni grb dinastije Obrenović na spoljnoj fasadi koji je konzerviran. Ono što ima posebnu važnost jeste monumentalni objekat nekadašnjeg manastira Gradac a sada crkve Sv. Vaznesenja koja se takođe sređuje i uloženo je preko 25 miliona dinara - kazao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Prema njegovim rečima u toku je instaliranje horosa i polijeleja a uskoro će krenuti i živopisanjnje, a sve to se radi u saradnji sa Eparhijom žičkom i uz blagoslov njegovog preosveštenstva vladike Justina.

Foto: RINA

Gradonačelnik ističe da se u neposrednoj blizini ovih objekata nalaze i prelepe zgrade  čačanske Gimnazije, Ekonomske škole, zgrada Abraševića koja se posle toliko vremena konačno kompletno rekonstruiše i u kojoj će ovo kulturno  - umetničko društvo dostojno obeležiti 115 godina postojanja.

Todorović naglašava da ono na šta je grad posebno ponosan jeste zgrada Starog Načelstva u kojoj su smešteni Međuopštinski istorijski arhiv i Narodni muzej.

- Vredni kulturni delatnici grada Čačka su napravili odličan projekat a Ministarstvo kulture je to prepoznalo i odredilo 16 miliona dinara kroz projekat "Gradovi u fokusu". Grad Čačak će u ovoj fazi uložiti još toliko a očekujemo novac i od još jednog ministarstva, tada ćemo svih 54 miliona investirati u kompletnu rekonstrukciju zgrade Starog Načelstva - kaže gradonačelnik.

Foto: RINA

Prvi čovek grada Čačka naglašava, da je ovaj projekat od izuzetne važnosti, jer se dobija novi izložbeni prostor u samom muzeju, ali i 1300 metara kvadratnih za deponovanje svih artefakata koji su veoma bitni za kulturu i istoriju grada.

Foto: RINA

Todorović je podsetio da je posle pauze od 60 godina Čačak dobio i profesionalno gradsko pozorište, koje se nakon prve postavljene predstave kvalifikovalo za učešće na prestižnom pozorišnom festivalu “Joakim Vujić”.

- Ono na šta smo posebno ponosni jeste najveće javno čitalište u Srbiji, naša gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" u koju je investirano oko tri miliona evra.

Foto: RINA

Gradonačelnik je naglasio da su od iztuzetne važnosti za kulturni život Čačka i manifestacij,e koje su odavno prevazišle lokalni karakter.

- Izložba ' Umetnost i papir' je planetarno poznata manifestacija, izuzetno važna, zatim 'Otvorena knjiga Balkana', 'Disovo proleće' koje je u toku i koje se decenijama održava u Čačku, 'Memorijal Nadežde Petrović'i sve druge manifestacije koje decenijama postoje a neke i ceo vek - precizirao je on.

Foto: RINA

Todorović je kazao da je kuća Vladislava Petkovića Disa u Zablaću uz pomoć vlade RS stavljena pod zaštitu a da je u planu njena rehabilitacija u punom kapacitetu.

- Nešto što je za Čačak posebno važno jeste i časopis 'Gradac' koji izlazi pune 44 godine i u kom je izneto sve ono što je bitno za kulturu našeg grada ali i Srbije i po tome smo prepoznatljivi.

Gradonačelnik je najavio da će se ktitoru manastira Gradac, knezu Stracimiru, koji se kako je rekao, može smatrati osnivačem naselja koje je kasnije preraslo u varoš, a danas je grad sa svim atributima, biće podignut spomenik u centru grada na gradskom trgu.

Foto: RINA

- Formiran je odbor za izgradnju spomenika, u završnoj smo fazi kada je u pitanju odabir žirija. Nakon toga krećemo u javni poziv, a opredelili smo i nagrade za pobednike, odnosno tri prvoplasirana autora,  a zatim krećemo u realizaciju, odnosno izgradnju - tvrdi on.

On je najavio i postavljanje spomenika Vladislavu Petkoviću Disu kod zgrade nove biblioteke koja nosi ime po ovom slavnom pesniku.

- Zbog brojnih projekata iz oblasti kulture Čačak je dobio epitet kulturne prestonice Srbije za ovu godinu, ali za mene on je to oduvek bio - Zaključio je gradonačelnik Todorović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set