• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P. - B. S.

26.04.2019

23:15

ODLIČNA VEST! U NAREDNIH NEKOLIKO NEDELJA ZAVRŠAVAJU SE NAJVAŽNIJI KORIDORI! Ovog leta pušta se u saobraćaj još 111,3km novih autoputeva!

Vesti

ODLIČNA VEST! U NAREDNIH NEKOLIKO NEDELJA ZAVRŠAVAJU SE NAJVAŽNIJI KORIDORI! Ovog leta pušta se u saobraćaj još 111,3km novih autoputeva!

Podeli vest

Autoput prema Makedoniji otvara se za desetak dana, kada bude otvorena deonica kroz Grdelicu, duga 26,1 km. Krak prema Bugarskoj biće gotov do jula, pošto se izgrade preostalih 22,5 km puta. Tokom leta biće otvoreno i novih 62,7 km puta na autoputu Obrenovac - Čačak

Srbija ovog leta dobija još 111,3 kilometara potpuno novih autoputeva! Za mesec-dva moći ćemo da putujemo najmodernijim saobraćajnicama prema Makedoniji i Bugarskoj, ali i od Beograda do Čačka, pošto su radovi na celom Koridoru 10 i velikom delu Koridora 11 praktično gotovi.

Foto: Beta

Već za desetak dana, kada u saobraćaj bude puštena deonica kroz Grdeličku klisuru, duga 26,1km, biće potpuno završen autoput prema Makedoniji i Grčkoj, kako je pre dva dana i najavio predsednik Aleksandar Vučić. Do početka jula trebalo bi da bude završen i krak prema Bugarskoj, na kojem se završava poslednja deonica Prosek - Crvena Reka, duga 22,5 km.

Dobro za sve

Dobijamo tri kompletirana autoputa, to je sjajno i zbog naših građana i zbog turista, koji će još masovnije dolaziti ili prolaziti kroz Srbiju
Milan Vujanić

Konačno, tokom leta građani Srbije će autoputem ići od Obrenovca do Čačka, jer će na tom delu Koridora 11 biti otvoreno još 62,7 kilometara puta.

Samo još finese

Kako su nam rekli u Koridorima Srbije, svi radovi na autoputevima na jugu zemlje su praktično gotovi, ostale su samo završne finese i testiranja.

- Na Južnom kraku Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru, preostali su jedino završni radovi na galeriji ispod Kosine 2 i oni će biti završeni u narednih pet dana, kako je ranije i najavljeno. Posle toga sledi integrisanje i testiranje upravljačko-bezbednosne opreme, nakon čega će autoput biti spreman za puštanje u saobraćaj, odmah posle praznika, kako je predsednik Aleksandar Vučić i najavio - navode u Koridorima Srbije i dodaju da je tek nešto više posla ostalo na istočnom kraku prema Bugarskoj:

Foto: Informer DN

- Tu u saobraćaj nismo pustili samo 22,5 kilometara deonice Prosek - Crvena Reka. Kada ona bude gotova, a ostala su još neka tri kilometra, i taj autoput će biti pušten u saobraćaj. Očekujemo da to bude do početka jula, dodaju u Koridorima.

Foto: Informer DN

Mihajlović: Na leto počinje
gradnja Moravskog koridora

Foto: Tanjug

Gradnja Moravskog koridora, to jest autoputa Pojate - Preljina koji spaja Koridor 10 i 11, trebalo bi da počne na leto 2019. godine, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
- Izgradnja će trajati najmanje dve i po godine. Ove godine počeće radovi, projektno-tehnička dokumentacija najvećim delom je završena. Ovaj autoput povezaće koridore 10 i 11, odnosno zapadnu i istočnu Srbiju. Biće dug 110 kilometara, a procenjena vrednost ove investicije je 800 miliona evra - rekla je ministarka.
Takođe, u resornom ministarstvu kažu da će radovi na deonici Preljina - Požega, na Koridoru 11, u dužini od 30 kilometara, početi odmah posle vaskršnjih i prvomajskih praznika.

Sa druge strane, u Ministarstvu građevine i saobraćaja, rekli su nam da je završen i veliki deo Koridora 11.

- Autoput dug 103 kilometra, koji će praktično spojiti Beograd i Čačak, biće otvoren za saobraćaj u toku leta, nadamo se tokom jula. Tačnije, pustićemo u saobraćaj preostalih 62,7 kilometara puta od Obrenovca do Ljiga, pošto deonicom Ljig - Preljina još od 2016. idu automobili. Iz pravca Beograda na ovaj autoput ulaziće se preko novog obrenovačkog puta, na petlji kod Bariča, preciznije kod sela Mislođin. Odatle će se do Preljine novim modernim autoputem stizati za samo sat vremena - kažu nam u Ministarstvu saobraćaja i navode koji su još radovi na ovom delu autoputa u toku:

- Trenutno se privode kraju finese na spornoj deonici Ub - Lajkovac i oprema se tunel Brančić na delu od Lajkovca do Ljiga. Sve ostalo je gotovo. Osim toga, u toku je izgradnja deonice Surčin - Obrenovac, duge 17 kilometara, i ona će biti puštena u saobraćaj do kraja godine, čime ćemo umesto 103 imati 120 kilometara povezanog autoputa.

Bitna stvar

Stručnjak za saobraćaj Milan Vujanić kaže da je veoma značajna stvar to što će građani Srbije ovog leta dobiti praktično tri potpuno kompletirana autoputa.

- Autoputevi su najbezbednije saobraćajnice, tako da će novih 111 kilometara doneti i veću bezbednost tokom vožnje. Dobro je što se radovi na projektima koji se grade već godinama konačno privode kraju i što će građani Srbije ovog leta celim putem do grčkog mora ići autoputem. Takođe, svi turisti iz Evrope koji idu ka Grčkoj, Turskoj i Bugarskoj prolaze kroz Srbiju, a sada će im putovanje kroz našu zemlju biti primamljivije i lakše. Oni će puniti državnu kasu svaki put kada stanu da popiju kafu, natoče gorivo i kada plate putarinu - kaže Vujanić.

Putarine do jeseni ostaju iste

Na autoputevima koji će biti otvoreni tokom leta, za početak se neće uvoditi nove putarine, već će najverovatnije do jeseni važiti sadašnje cene. To znači da će putarina od Beograda do Preševa iznositi 1090 dinara, od Beograda do Dimitrovgrada 990 dinara, dok će se na Koridoru 11 putarina za početak, kao i dosad, plaćati samo na deonici Ljig - Preljina i iznosiće 140 dinara. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set