• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

29.04.2019

14:22

(VIDEO) DEVET DECENIJA OD SMRTI VOJVODE KOJI JE POSTAO SRPSKA LEGENDA! Odata počast Stepi Stepanoviću!

Vesti

(VIDEO) DEVET DECENIJA OD SMRTI VOJVODE KOJI JE POSTAO SRPSKA LEGENDA! Odata počast Stepi Stepanoviću!

Podeli vest

Godišnjica smrti vojvode Stepe Stepanovića obeležena je u Čačku pred okupljenim građanima

Vencima i cvećem zasut je grob vojvode Stepe Stepanovića (Kumodraž 1856. – Čačak 1929) koji je postao srpske legenda, i svojim novcem podigao grobnicu za života, na Čačanskom groblju. Svečanost povodom devet decenija od odlaska slavnog ratnika sa životne scene, priredila je Republika Srbija, odnosno vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova naše otadzbine.

Foto: RINA

Počasnu stražu držala je jedinica vojske Srbije iz Požege.

Foto: RINA

Umetnički deo programa izveli su hor i orkestar KUD „Rapsodija” iz Novog Sada, dramsku scenu glumci iz Beograda. Počet je državnom himnom „Bože pravde” a završen „Nizamskim rastankom”.

Foto: RINA

- Da je bio sveštenik, postao bi svetac. Bio je veoma skroman, izbegavao je pohvale, slavlja, raskoš i razmetljivost. Nije trpeo privilegije i smatrao je da se otadzbini mora dati sve, a da od otadzbine ne treba uzeti ništa. Kada mu je u oslobođenom Sarajevu 1918. za boravak određen dvorac turskih vezira i austrougarskih guvernera, on je to odbio, odabravši za sebe prostorije u pomoćnoj zgradi. Do smrti je jeo samo tain, nikakav drugi hleb, do kraja života spavao je na običnom, vojničkom, gvozdenom i tvrdom krevetu.

Stepa Stepanović je više od 44 godine bio u aktivnoj vojnoj službi. Njegovi najveći vojni uspesi jesu pobeda na Jedrenima, Cerska bitka i proboj Solunskog fronta, što ga je uvrstilo u red najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata. Turci su ga zvali jedrenskim gromovnikom,

Srbi cerskim junakom a Francuzi gvozdenim čovekom. Stepina druga armija odigrala je ključnu ulogu pri oslobađanju Jedrena. Turski komandant Jedrena Šukri paša želeo je da se preda isključivo generalu Stepi. Za zasluge mu je uručena sabaa Šukri paše, koja se i danas čuva u Narodnom muzej u Čačku.

Foto: RINA

- Poštujući njegovo delo, njegove životne i radne principe, njegove vojne doprinose, mi danas ovde istovremeno odajemo poštu i svim manje znanim vojnicima i oficirima koji su uz njega ratovali i ginuli u borbama za oslobođenje i nezavisnost Srbije - takođe je napomenuo državni sekretar.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović u svom slovu poželeo je, pred večnim belegom vojvodi, da mlada pokoljenja shvate ko je u ovom gradu živeo, da budu ponosni na njega i sve ostale vojskovođe jer jedino tako imaćemo svi zajedno svetlu i mnogo lešu budućnost, dodavši:

- Bio je veoma skroman, imao je svoju klupu kraj Morave a Čačak mu se odužio tako što ima spomenik, svoju ulicu i Osnovnu školu u Gornjoj Gorevnici. Znamo da je prvu penziju vratio rekavši da je to suviše. Imao je posebnu želju da njegova kobila Lila, koja ga je nosila kroz sve ratne vihore, takođe završi u Čačku, to je bila njegova jedina molba koja mu je uslišena. Ona ga je, na žalost, nadživela i donela ovde, na ovo mesto, a i ovo mesto on je izgradio od svog novca, nije hteo da opterećuje nikoga tim troškom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set