• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

03.05.2019

10:21

SPREMITE KIŠOBRANE! U MAJU ČAK 19 KIŠNIH DANA! Mesec pred nama donosi puno padavina i oblačnih dana

Vesti

SPREMITE KIŠOBRANE! U MAJU ČAK 19 KIŠNIH DANA! Mesec pred nama donosi puno padavina i oblačnih dana

Podeli vest

Tokom maja u Srbiji se očekuje čak 19 kišnih dana, pokazuje dugoročna prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ)!

Prema rečima meteorologa, sledećih nekoliko dana pljuštaće kiša praćena grmljavinom i nepogodama. Najgore će biti u nedelju, kada se u nižim predelima očekuje grad, dok će na planinama padati sneg. Da ćemo na tople prolećne dane morati još malo da sačekamo, govori i to da se u ponedeljak očekuje drastičan pad temperature, kada će se živa u termometru spustiti ispod 12 stepeni.

- Maj nam donosi 19 dana kada će padati kiša, dok će devet dana pored kiše biti uslova i za grmljavinu, većinom u drugoj polovini meseca. Minimalna prosečna temperatura veći deo meseca biće oko 12 stepeni, ali živa u termometru će se spustiti i ispod 8 stepeni. Prva nedelja maja je hladna, sa maksimalnim temperaturama do 16 stepeni, ali kako se kraj meseca bude bližio, i temperatura će postepeno rasti sve do 28. podeoka - navodi se u prognozi RHMZ.

I meteorolog "Weather2Umbrelle" Đorđe Đurić kaže da je pred nama mesec sa dosta padavina i da će se kišni period nastaviti već predstojećeg vikenda.
- U petak će biti umereno oblačno i toplo sa temperaturama do 23 stepena. Već po podne i uveče dolazi do naoblačenja, praćenog pljuskovima i grmljavinom, uglavnom u severnim predelima. Slično vreme zadržaće se i u subotu, dok se za nedelju prognoziraju grad, olujni vetar i obilnije padavine u većem delu Srbije - prognozira Đurić i dodaje:
- Nova radna nedelja počinje sa kišom, pljuskovima sa grmljavinom, dok će na planinama padati susnežica i sneg. Maksimalna temperatura u ponedeljak u većini predela kretaće se od 8 do 12 stepeni. Ipak, do večeri se u svim delovima Srbije očekuje prestanak padavina i razvedravanje od utorka.

(VIDEO) OVAKO ĆE IZGLEDATI NOVI AUTOPUT! Samo u Informeru saznajte sve o novoj deonici na Koridoru 10!

RHMZ: Veće reke miruju, ali treba biti obazriv


Hidrolog RHMZ-a Jelena Jerinić kaže da za sada nema opasnosti od poplava, ali treba biti u pripravnosti zbog najavljenih kiša.
- Za samo 24 sata nivo vode u Neri povećao se tri puta, sa 91 na 290 centimetara, dok je vodostaj Tamiša porastao sa 125 na 219 centimetara. Vodostaj kod Jaše Tomića na Tamišu juče je prevazišao granicu redovne odbrane od poplava, dok će kod Sečnja to da se dogodi u toku dana ili sutra. Vodostaj Dunava i Velike Morave je u blagom porastu, ali nema nikakve opasnosti od izlivanja. Sava je znatno porasla i nivo vode će rasti još dva dana. Ipak, čak ni kod Šapca, gde je najkritičnije, neće dostići granicu redovne odbrane. Zbog kiša koje su padale zemljište je već natopljeno, pa treba biti obazriv jer se najavljuje kišni maj. Zbog toga ćemo pažljivo pratiti situaciju i biti u pripravnosti - kaže Jeremićeva.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set