• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.05.2019

12:30

(FOTO) SRBIJO, SPREMI SE ZA POTOP! Prete nam poplave od četvrtka! ZAGREB POD SNEGOM, UPALJENI SVI METEOALARMI!

Vesti

(FOTO) SRBIJO, SPREMI SE ZA POTOP! Prete nam poplave od četvrtka! ZAGREB POD SNEGOM, UPALJENI SVI METEOALARMI!

Podeli vest

Kiša će neprekidno pljuštati od četvrtka do ponedeljka, a najobilnije padavine najavljuju se za vikend. To bi moglo da dovede i do izlivanja reka, pa čak i do manjih poplava, naročito u banatu. Prema rečima meteorologa, kišno vreme zadržaće se i u drugoj polovini maja

Meteorolog “Weather2Umbrella” Đorđe Đurić napominje da će ove sedmice gotovo svakog dana padati kiša, ali da pravi potop kreće od četvrtka.

SRBIJO, SPREMI SE ZA NAJVEĆI VREMENSKI ŠOK OVOG PROLEĆA! Stiže nam SNEG, donosi ga LEDENI ARKTIČKI VAZDUH iz Evrope!

- Posle hladnog i kišovitog Đurđevdana, očekuju nas dva dana sa nešto manje padavina, a sreda bi trebalo da bude suvlja od utorka. Ali od 9. maja počinje ozbiljan kišni period! Najgore će biti za vikend, kada se u nekim krajevima Srbije očekuju pljuskovi sa grmljavinom i olujnim nevremenom. Period vlažnog i kišovitog vremena zahvatiće celu zemlju, bez izuzetka, a u nekim krajevima moglo bi da dođe do izlivanja reka, čak i poplava – kaže Đurić i dodaje da se ništa lepše vreme ne očekuje ni do kraja maja:

- U ovom mesecu najavljeno je čak 19 kišnih dana, što znači da posle sledećeg ponedeljka ni slučajno ne treba očekivati sunčano i suvo vreme. Naprotiv, ostaće oblačno, sa manjim padavinama, a novi kišni period čeka nas već posle 20. maja i trajaće do kraja meseca.

Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jelena Jerinić napominje da već tokom sledećeg vikenda postoji opasnost od izlivanja banatskih reka Tamiša, Nere i Begeja.

- Proteklih nekoliko dana Tamiš i Nera su dosta porasli zbog ogromne količine vode koja je stigla iz Rumunije. Tamiš je za pet dana porastao više od četiri metra, vodostaj se podigao sa 125 na čak 559 centimetara, koliko je izmereno juče. Voda je ostala malo ispod granice vanredne odbrane, zbog čega su naše ekipe konstantno na terenu i prate situaciju kako bi na vreme odreagovale. Ništa manje opasna situacija nije bila na Neri jer ona burnije reaguje. Njena trenutna visina je 229 centimetara, ali je u jednom momentu dostigla i 307 centimetara. Situacija se sada smirila, obline kiše u Rumuniji su prestale, ali to ne znači i kraj opasnosti od poplava – kaže Jerinićeva.

Prema njenim rečima, ukoliko sledećeg vikenda zaista padne onoliko kiše koliko se najavljuje, mnogim rekama preti izlivanje.

- Tada će u najvećoj opasnosti da se izliju biti Tamiš i Nera, ali i mnoge rečice u planinskim krajevima. Što se tiče većih reka, za sada ne postoji nikakva opasnost od izlivanja reka, i morala bi da padne baš ozbiljna kiša da bi se to desilo – kaže Jelena Jerinić.

ZAGREB ZAVEJAN SNEGOM

​Na zagrebačkom Sljemenu temperatura se spustila ispod nule i zabeleo je sneg. 

U skoro celoj Hrvatskoj danas je na snazi meteoalarm zbog olujne bure i vetra, a samo tri regije nisu pod upozorenjem meteoalarma — karlovačka, gospićka i dubrovačka. Crveni meteoalarm na snazi je za jednu regiju, područje Velebitskog kanala, gde se očekuje jaka i vrlo jaka olujna bura, s udarima vetra do 130 kilometara na sat. 

Narandžasti meteoalarm na snazi je i na području Kvarnera i Kvarnerića i severne Dalmacije, i to zbog jake i vrlo jake bure, prenosi „Indeks“. Pod žutim meteoalarmom je osječka regija, zbog jakog i vrlo jakog severozapadnog i zapadnog vetra, mestimično i s olujnim udarima.

Za zagrebačku regiju izdato je isto upozorenje zbog jakog i vrlo jakog severca, kao i splitsku i kninsku regiju, zbog jake bure mestimično s olujnim udarima. Na zagrebačkom Sljemenu temperatura se spustila ispod nule i zabeleo je sneg.

Žuti meteoalarm je proglašen i na području zapadne obale Istre i to zbog jake bure koja će mestimično duvati. Srednja i južna Dalmacija su pod žutim meteoalarmom zbog jakog južnog i jugozapadnog vetra koji će duvati danas, a nakon kojeg sledi bura u severni vetar.

Neke regije su pod narandžastim meteoalarmom. Taj alarm na snazi je u riječkoj regiji zbog jake i olujne bure s mestimičnim orkanskim udarima, posebno ispod Velebita.

Na moru su temperature jutros od 10 do 15 stepeni. Prema prognozi DHMZ-a, danas će biti pretežno oblačno uz mestimičnu kišu, a u gorskim predelima biće i susnežice i snega, uglavnom u prvom delu dana.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SRBA ČETNIK KOLJAČ USTAŠA

pre 4 godine

A MENI NEŠTO ZBOG ZAGREBA PUCA, PUCA, PUCA. PA NEKA MI GA TI IZ ZAGREBA DOBRO POPUŠE!!!!

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set