• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RTS/Srbija Danas

06.05.2019

16:13

POSLE JAKIH KIŠA U MAJU, SPREMA SE PAKLENO LETO! Novi temperaturni UDARAC NA SRBIJU! DETALJNA PROGNOZA!

Vesti

POSLE JAKIH KIŠA U MAJU, SPREMA SE PAKLENO LETO! Novi temperaturni UDARAC NA SRBIJU! DETALJNA PROGNOZA!

Podeli vest

Hladno i kišovito vreme očekuje se u Srbiji do 18. maja, od kada će, prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda uslediti porast temperature sa manjom verovatnoćom kiše i grmljavine.

Danas i sutra u Srbiji će biti veoma hladno vreme za maj mesec, sa maksimalnim temperaturama od osam do 14 stepeni, uz kišu, a na planinskim predelima i sa snegom, rekao je meteorolog Nedeljko Todorović za Tanjug, dodajući da se u utorak uveče i tokom noći očekuje delimično razvedravanje.

(FOTO) SRBIJO, SPREMI SE ZA POTOP! Prete nam poplave od četvrtka! ZAGREB POD SNEGOM, UPALJENI SVI METEOALARMI!

Todorović kaže da će u sredu u jutarnjim satima biti hladno, a u nižim predelima u većini mesta u zemlji postoji rizik i za prizemni mraz. Uz razvedravanje tokom dana usledilo bi i poboljšanje vremena u smislu porasta dnevne temperature, koja bi u većini mesta dostigla vrednosti od 18 do 20 stepeni, kaže Todorović.

Prema njegovim rečima, već u četvrtak će doći do naoblačenja i biće dosta kiše, ali neće biti značajnog pada temperature. Kiša će u slabijem intenzitetu padati i u petak, a u subotu će uslediti kratkotrajna pauza što se tiče padavina.

- Od nedelje 12. maja i u polovini prve sedmice očekuje nas opet jače zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U planinskim predelima iznad 1.500 metara ponovo snežne padavine - kaže Todorović i dodaje da nas, gledajući narednih 10 do 15 dana, očekuje tipično majsko vreme sa čestom kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Padavine iznad proseka 

Kaže i da se očekuje natprosečna količina padavina, ponegde i dvostruko veća količina padavina u odnosu na dvogodišnje proseke.

(VIDEO) UŽAS! POPLAVA U SRBIJI! Izlio se Tamiš, sve blokirano! SPREMA SE JOŠ VEĆI HAOS!

- Analizirajući očekivanu prognoziranu količinu padavina u prvoj polovini maja meseca, kolege hidrolozi očekuju da bi u narednoj sedmici srednji i mali vodotoci imali porast do granice redovne odbrane od poplava, a inače veliki vodotoci neće još da reaguju na ove majske kiše - kaže Todorović.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

U majskim zahlađenjima sa ovakvim temperaturama uobičajena je pojava snega, kaže Todorović i dodaje da se to odnosi na planinske predele, kao što su u nižim predelima uobičajene obilne kiše, a po razvedravanju čak i da bude mraza.

(VIDEO) POLUDELO VREME! SNEG I GRAD PADAJU NA ZLATARU ZA ĐURĐEVDAN!

- Maj mesec je izuzetno promenljiv i poznat je u ovom delu sveta, u Evropi i kod nas na Balkanu, kao jedan od najkišovitijih meseci zajedno sa junom, a sa kišom dolazi i svežina, koja se ne javlja svake godine u intenzitetu kao što je ove, ali ovo su uobičajene vremenske prilike, ne za svaku godinu, gledajući duži niz decenija - kaže Todorović.

U drugoj polovini maja, kao i u junu biće toplije vreme, temperature i oko 30 stepeni, nekim danima i iznad, kaže meterolog i dodaje da ipak i dalje ostaje da u dobrom broju dana, bar trećini, bude popodnevnih lokalnih pljuskova i grmljavina, kao i nepogoda sa kratkotrajnim olujnim vetrom, velikom količinom padavina i pojavom grada.

Foto: Tanjug

 

PROGNOZA ZA LETO

Količina padavina pogotovo u junu i julu biće iznad prosečnih vrednosti, navodi se u izveštaju.

- Iako postoje značajna odstupanja u okviru modela praćenja klimatskih kretanja, većina ukazuje na to da će ovog leta najviše biti rasprostranjena vrelina, a pogotovo u centralnim i istočnim delovima Evrope - navedeno je u saopštenju "Veder kompani".

SRBIJO, SPREMI SE ZA NAJVEĆI VREMENSKI ŠOK OVOG PROLEĆA! Stiže nam SNEG, donosi ga LEDENI ARKTIČKI VAZDUH iz Evrope!

Kada je reč o junu mesecu, očekuje se na jugoistoku Evrope bude topliji, ali i vlažniji od proseka. U Britaniji i Skandinaviji očekuje se hladnije vreme od prosečnih vrednosti za to doba godine, s dosta padavina. 

Slična predviđanja su i za jul, s tim da prognoza za više padavina ostaje za Nemačku i delove Britanije i Skandinavije. U našim krajevima se tokom jula očekuje toplije i suvlje vreme od uobičajenog.

Podsetimo, tokom maja meseca očekuje nas pravi potop, jer ćemo, prema podacima RHMZ, imati čak 19 kišnih dana. Takođe, meteorolozi su još početkom proleća najavljivali da će Srbiju tokom ovog leta pogoditi velike vrućine, te da će leto biti najpaklenije do sad. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set