• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C. - N. L.

06.05.2019

22:30

MATEMATIČKI GENIJE IZ SELA KOD KNIĆA PRIMER CELOJ SVOJOJ GENERACIJI! Ima sve desetke, ali neće da ostavi selo!

Vesti

MATEMATIČKI GENIJE IZ SELA KOD KNIĆA PRIMER CELOJ SVOJOJ GENERACIJI! Ima sve desetke, ali neće da ostavi selo!

Podeli vest

Nemanja Vučićević (22) iz šumadijskog sela Zabojnice završava PMF u Kragujevcu sa prosekom 10, ali nema nameru da napušta zavičaj. Vezan sam za porodično imanje, kad završim fakultet, planiram da se pored matematike posvetim poljoprivredi, kaže Nemanja

Završavam Prirodno-matematički fakultet sa prosekom 10, ali uprkos tome što mogu da radim bilo gde u svetu, nemam nameru da napuštam svoje selo, kaže za Informer Nemanja Vučićević (22), vunderkind iz Zabojnice kod Knića!

Nemanja je najbolji student Univerziteta u Kragujevcu, ovaj matematički genije ne samo što nikada nije pao ispit nego je svaki položio sa desetkom! Ipak, kako kaže, najsrećniji je kad se vrati na imanje svojih roditelja i posveti se njivi i stoci. Kada u junu položi preostala četiri ispita, namerava da se, paralelno sa matematikom, bavi poljoprivredom.

Sve se može

Ovaj skromni i tihi mladić, koga smo jedva ubedili da svoju priču podeli sa čitaocima našeg lista, kaže da mu je matematika išla još od malih nogu, iako se u njegovoj familiji nikada niko nije bavio naukom.

- Ja sam dete sa sela, od ranog detinjstva naučen sam da radim na njivi i u štali, ali me je škola uvek zanimala. Zbog toga sam već u osnovnoj školi "Sveti Sava" u Zabojnici bio đak generacije. Uz to sam pobeđivao i na raznim republičkim takmičenjima, i to ne samo iz matematike, nego i iz srpskog, geografije, istorije, biologije... Međutim, matematiku sam najviše voleo i zbog toga sam upisao specijalno matematičko odeljenje Prve kragujevačke gimnazije. Roditelji me tada nisu podržali jer su želeli da upišem neku opštu školu, ali ja nisam želeo da odustanem od svog sna. I u gimnaziji sam bio najbolji đak, a onda sam upisao Prirodno-matematički fakultet, na kome sam počeo da nižem desetke. Sada sam završna godina, svaki ispit sam položio iz prve, imam sve desetke i ostala su mi još četiri, koja planiram da položim u junu, takođe sa najvišom ocenom - rekao nam je Vučićević.

Uprkos tome što je dane i noći provodio nad knjigom, Nemanja je uvek nalazio vremena da ode u rodnu Zabojnicu i pomogne svojima na njivi. Nakon završenog fakulteta želi da ostane u Srbiji i pomiri ljubav prema matematici i poljoprivredi.

- Na njivi sam od kada znam za sebe, nju nikada nisam napustio, niti ću! Mi smo porodica koja živi od zemlje i tokom studija sam, kad god imam vremena, dolazio da pomažem roditeljima. Da budem iskren, to nije bilo nimalo lako, jer sam, da bih imao sve desetke, dane i noći provodio nad knjigom, ali kada se čovek potrudi, sve može da stigne. Tako ću živeti i kada diplomiram. Matematika je perspektivna i traže je svuda u svetu, ali meni ne pada na pamet da idem iz Srbije. Ostaću ovde da se bavim naučnim radom i uz to da obrađujem svoje porodično imanje. Ne želim da zapostavim matematiku, koju mnogo volim, ali ni da propadne ono što su gajili moj deda i otac i što je hranilo moju porodicu vekovima - tvrdi Vučićević.

Roditelji su sada ponosni

Nemanja potiče iz velike porodice, pošto majka Vesna i otac Nebojša, osim njega, imaju i dve mlađe ćerke bliznakinje Tijanu i Ivanu. Kako kažu, uprkos tome što ga u početku nisu podržali da upiše matematiku, sada su ponosni na svog sina.

- On je uvek bio jako pametan i u osnovnoj školi je bio vukovac. Tako je bilo i u srednjoj, a sad ima sve desetke. Srce mi je puno zbog mog Nemanje - kaže majka Vesna.

Otac Nebojša priznaje da sina u početku nije podržavao, ali kaže da je sada sve drugačije.

- Mi smo poljoprivrednici i nikada se nismo zanimali za matematiku. On je to odabrao sam i to mu očigledno dobro ide. Drago mi je zbog toga i podržavam ga. Uz sve to sam srećan i što voli svoje selo, pomaže na njivi i planira da jednog dana nastavi ovo što ja radim - ponosan je Nebojša.

Voli filmove i odbojku

Nemanja, uprkos tome što je genijalac, vodi sasvim običan život kao i svi ostali njegovi vršnjaci.

- Niko ne može samo da uči i obrađuje zemlju, svakome su potrebni hobiji. Dugo sam igrao odbojku, koja mi je omiljeni sport, a i sada treniram rekreativno kada nađem vremena. Uz to sam uvek imao vremena i za društvo, izlaske, devojke... Od svega toga mi je ipak najomiljenije da gledam filmove i serije. Trenutno, kao i veliki broj ljudi u Srbiji i svetu, pratim poslednju sezonu "Igre prestola" i čekam kakav će biti rasplet. Sve u svemu, vodim jedan sasvim normalan život, samo što imam nešto više obaveza nego moji vršnjaci, pa moram bolje da se organizujem - kaže Nemanja.

Svira harmoniku i sluša Nešu Leptira

Pored matematike, poljoprivrede, odbojke i filmova, Nemanja voli i muziku, a kao mali je svirao harmoniku. Omiljeni pevač mu je Neša Radulović iz grupe "Poslednja igra leptira", koji je poreklom baš iz Zabojnice.

- Volim muziku i kao mali sam uporedo sa školom išao i u muzičku školu i svirao harmoniku. Danas je nešto slabije sviram, ali se često opuštam uz dobre pesme. Slušam različite žanrove, a omiljeni pevač mi je pokojni Neša iz grupe "Poslednja igra leptira", moj zemljak iz Zabojnice - kaže Vučićević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set