• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

09.05.2019

17:56

(FOTO) OTKRIVEN SPOMENIK POSVEĆEN 1300 KAPLARA!

Vesti

(FOTO) OTKRIVEN SPOMENIK POSVEĆEN 1300 KAPLARA!

Podeli vest

Spomenik posvećen 1300 kaplara, na predlog Udruženja srpskih domaćina, podignut je i oktriven ispred Užičke gimnazije, u znak paloj srpskoj mladosti i golobradim mladićima. Među 1300 kaplara bilo je i 17 učenika Užičke gimnazije

Predsednik ovog udruženja dr Strajin Šuljagić podsetio je da je glavna poruka ovih mladića bila otadžbina iznad svega.

- Kada su polazili u rat pevali su pesmu koja je bila simbol njihove ljubavi prema otadžbini. U ovom slavnom puku bilo je i 17 đaka užičke gimnazije. Jedan od najpoznatijih je profesor Miladin Pećinar, Zlatiborac. To je čovek koji u našem kraju stoji kao uzor svim intelektualcima. Taj divni čovek je bio i profesor Univerziteta i član SANU, a koliko su ga njegovi saborci voleli pokazuje i to što je bio prvi predsednik udruženja „Bataljon 1300 kaplara“. Mi nismo mogli da odvojimo nijednog kaplara, već smo spomenik podigli celoj generaciji, u nadi da će mlada generacija koja izrasta iz ove škole poneti znanje, ali i ljubav prema zemlji – rekao je dr Šuljagić.

Foto: Z.G.

Profesorka istorije i predsednica Udruženja istoričara Užice Snežana Nedeljković podsetila je da je ovaj slavni bataljon imao 6 četa sastavljenih od naših i pristiglih iz inostranstva - Francuske, Engleske, Belgije i Rusije.

Besmrtni puk u Užicu

U Užicu su po prvi put šetali građani u akciji „Besmrtni puk“. Oko 30 Užičana je sa slikama svojih najmilijih koji su poginuli u Prvom i Drugom svetskom ratu, i u ratovima devedesetih prošog veka prošetali glavnom ulicom.

Foto: Z.G.

 

Foto: Z.G.

- Svaka četa je brojala 200 vojnika i imala je svoj nadimak. Prvu četu, u kojoj je bilo najviše Užičana i Valjevaca, nazivali su „Plemići“, zbog Era koji su sa visine gledali na ostale krajeve Srbije, a pozdravljala su ih sa „Živeo voz!“, pozdravom kojim su Užičani dočekali prvi voz – rekla je Snežana.

Foto: Z.G.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je rekao da je među 1300 kaplara pored akademika Miladina Pećinara, bilo još slavnih imena poput inženjera Milana Janjuševića, učitelja Miodraga Vergović i drugi.

Foto: Z.G.

- Po svedočenju akademika Pećinara njihove uniforme su bile stare turske bluze i čakšire isprobijane kuršumima, sa tragovima krvi, koje su sami krpili. Cokule nisu imali, već su bili u sopstvenim cipelima, kakve je ko imao. Jedino su imali nove nemačke šinjele i šajkače. Oni su bili ti koji su podigli moral umornim srpskim ratnicima i odneli prevagu u korist svog naroda u Kolubarskoj bitci. Kada su se prebrojali na Krfu, posle Kolubare i albanske golgote, bilo ih je manje od polovine u sastavu đačkog bataljona… Govoreći u ime roditelja palih kaplara, među kojima je bio i njegov jedinac Strahinja, naš poznati književnik Branislav Nušić je poručio:“Naša roditeljska srca slediše se, naše oči istopiše bol duša naših, a reč nam u grlu usahnu do šapata posmrtnog opela. Ipak ustrajali smo, jer nas podržava uteha: velika dela traže velike žrtve“.. - naveo je Petković.

Foto: Z.G.

Autor spomenika je Nataša Marković, koja je završila Fakultet primenjenih umetnosti, i radi kao profesor vajarstva i ostalih predmeta u Umetničkoj školi u Užicu. 

Spomenik su osveštali sveštenici užičke Srpske pravoslavne crkve. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set