• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com

14.05.2019

13:54

VANREDNO U RUSKOM CENTRU U NIŠU! Rusi satelitima prete situaciju, spremni da pomognu Srbiji i regionu u slučaju VELIKIH POPLAVA!

Vesti

VANREDNO U RUSKOM CENTRU U NIŠU! Rusi satelitima prete situaciju, spremni da pomognu Srbiji i regionu u slučaju VELIKIH POPLAVA!

Podeli vest

Zbog opasnosti od poplava u regionu, u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu uvedeno je stanje povećane pripravnosti

Na poziv ugroženih država spremni smo odmah da reagujemo, a u slučaju potrebe, pomoć bi mogla da stigne i iz Rusije, kaže za Sputnjik zamenik direktora Centra Oleg Ganijev.

Kiša koja neprekidno pada od nedelje napravila je velike probleme u regionu. Vanredno stanje proglašeno je u delu toka Vrbanje i Vrbasa u Republici Srpskoj. Vrbanja je odnela i privremeni pešački most u Čelincu, gradiću blizu Banjaluke, a sinoć su se u tom mestu oglasile i sirene za uzbunu. Zbog nabujalih reka i kiše koja i dalje pada, u Banjaluci danas ne rade škole i vrtići.

Foto: Tanjug

Ništa manje dramatično nije ni u Hrvatskoj, gde se, kao i u Bosni i Hercegovini, tokom dana očekuje vrh poplavnog talasa.

(VIDEO/FOTO) SPREMITE SE, OVO ČUDO STIŽE KOD I NAS! Reka odnela most, vanredno stanje u Banjaluci, oglasile se sirene... U Zagrebu pet povređenih!

Zbog opasnosti od poplava u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu uvedeno je stanje povećane pripravnosti. Pratimo situaciju iz minuta u minut, ali smo od Moskve, odnosno Nacionalnog centra za upravljanje u kriznim situacijama, tražili detaljnu prognozu, da bismo videli razvoj situacije, posebno šta se trenutno dešava na prostoru Bosne i Hercegovine, kaže za Sputnjik Oleg Ganijev, zamenik direktora Srpsko-ruskog humanitarnog centra.

Foto: Printscreen You Tube

„Te podatke dobićemo na osnovu kosmičkog monitoringa, odnosno osmatranja iz satelita. Istovremeno smo na vezi sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije i Ministarstvom za vanredne situacije Rusije. Na osnovu njihovih usaglašenih odgovora — Centar je spreman da reaguje. Da bi se to dogodilo, potrebno je da dobijemo zahtev od države koja je zahvaćena elementarnom nepogodom. Ako do zahteva dođe, Centar može da dostavi svoje operativne snage, ali i materijalno-tehničke resurse koji su potrebni zemlji koja se trenutno nalazi pod elementarnom nepogodom“, kaže Ganijev.

OPASNOST OD POPLAVA, SRBIJA NA NOGAMA! Sve sa podudara sa situacijom od pre pet godina, ove reke su najrizičnije!

Oglasile se sirene u regionu: Reka odnela most, vanredno stanje u Banjaluci (video, foto)
On podseća da je Centar u Nišu tu da pomogne svima u regionu, kao i ranije u vreme poplava i požara, ali još jednom podseća da ne može da reaguje samostalno, već isključivo po zahtevu države ugrožene poplavama. Spasioci koji se nalaze u u Nišu spremni su da pomognu, ali i ovoga puta možemo da očekujemo pomoć koja bi stigla iz Rusije, kaže Ganijev za Sputnjik.

„Ukoliko, recimo, od vlasti Bosne i Hercegovine dobijemo zahtev za pomoć Centra, odnosno Ruske Federacije, naše Ministarstvo za vanredne situacije je takođe spremno da izdvoji pomoć koja bi se pre svega ticala ljudskih resursa, profesionalnih spasilaca koji su specijalizovani upravo za operacije u poplavama, a Centar iz Niša bi u tom slučaju dostavio sve potrebne materijalne i tehničke resurse za uklanjanje posledica ove elementarne nepogode“, ističe Ganijev.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set