• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

14.05.2019

17:24

(FOTO) DA LI POSTOJI OPASNOST OD POPLAVA?! Evo kakvo je trenutno stanje na rekama u Srbiji!

Vesti

(FOTO) DA LI POSTOJI OPASNOST OD POPLAVA?! Evo kakvo je trenutno stanje na rekama u Srbiji!

Podeli vest

Zbog kiše, koja od ponedeljka uveče pada promenljivim intenzitetom, raste vodostaj reka u Pomoravlju, Resavi i Levču uključujući i Veliku Moravu, čiji je vodostaj od juče povećan za oko 15 centimetara

Nema opasnosti od izlivanja bilo koje reke, rečeno je Tanjugu u Opštinskim upravama i Štabovima za vanredne situacije lokalnih samouprava Pomoravskog okruga.

Prema podacima RHMZ, Velika Morava kod Varvarina je porasla za 13 centimetara, kod Ćuprije 14, Bagrdana (Jagodina) 15 i Ljubičevskog mosta u Požarevcu, 10 centimetara.

Foto: Tanjug

Rečice, koje su na današnji dan pre pet godina izazvale katastrofalne poplave u Jagodini, Paraćinu i Svilajncu, Lugomir, Belica, Crnica i Resava, takođe su u porastu, ali ne prete izlivanjem. Lugomir je porastao za samo dva centimetra, Belica četiri, Crnica 20 centimetara, Resava (kod manastira Manasija) tri centimetra, a kod Svilajnca 10 centimetara.

Prema podacima lokalnih hidrometereoloških stanica, najviše kiše u Pomoravskom okrugu palo je u Ćupriji 28,3 litra, u Svilajncu 21,2, Jagodini 20,3, Despotovcu 18,7 i Rekovcu 14 litara.

Situacija u Obrenovcu je danas pod kontrolom, grad fukcioniše normalno i za sada nema opasnosti od izlivanja reka. U gradu koji je 2014. godine bio potopljen, nema nikakvih problema, kiša je slaba, što svakako dodatno smanjuje eventualnu opasnost. Nivo reke Save u obrenovačkom Zabrežju je povišen, ali potpuno pod kontrolom, nisu ugroženi ni izletnički splavovi, a pogotovo ne obližnje naselje.

Takođe, nivo Kolubare u Mislođinu nije značajnije povišen, tako da ni sa te strane ne preti opasnost.

Kiša koja je padala noćas i koja pada od jutros nije izazvala veće probleme, ali su imajući u vidu vremensku prognozu i upozorenja, sve nadležne službe za zaštitu i spasavanje u pripravnosti kako se ne bi desila iznenađenja, izjavio je Tanjugu načelnika Uprave za vatrogasno spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić.

- Mirno je, kiša je slabijeg intenziteta i nije uzrokovala probleme, ali držimo se plana koji smo napravili, ljudi su na terenu i pripravnost je podignuta i u naredna 24 sata pratićemo situaciju i dežurati - rekao je Nikolić.

Foto: Printskrin:hidmet.gov.rs

On je dodao da je važan oprez jer se nekad može desiti da lokalno padne više kiše, pa da to izazove probleme na manjim vodotokovima. Nikolić je dodao da ne preti izlivanje reka, jer su korita prazna i mogu da prime veće količine vode.

- Biće skoka vodostaja na Savi, ali neznatno i ne očekujemo da će biti ugroženih područja što se tiče većih vodotokova - rekao je Nikolić.

VODOSTAJI REKA U UMERENOM I VEĆEM PORASTU

Kako upozorava Republički hidrometeorološki zavod, vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave će do 17. maja biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Vodostaji na Savi će narednih pet dana biti u većem porastu sa prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca 15./16. maja, a 17. maja prevazilaženjem granice vanredne odbrane od poplava.

NAJVIŠE PADAVINA DO SREDE UJUTRU

U Srbiji će do sutra ujutru pasti najveća količina kiše, promenljivo oblačno biće do petka, a od subote se očekuje toplije vreme, izjavio je danas meteorolog Nedeljko Todorović.

Foto: Printskrin:hidmet.gov.rs

- Glavnina padavina biće do sutra ujutro kada će u većini mesta na području Srbije pasti od 20 do 40, a ponegde i 60 litara kiše po kvadratnom metru - rekao je Todorović.

Naveo je da će sutra tokom dana, u četvrtak i petak biti promenljivo oblačno vreme i  da će ponegde biti kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom.

- Ukupna količina padavina biće znatno manja nego do sutra ujutru. Pljuskova će biti više na jugu i istoku zemlje nego na severu - rekao je Todorović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće:  Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca
Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće: Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca

Nikola Ranđelović (31) iz Vlasotinca, suvozač u automobilu „reno megan“ kojim je upravljao G. K. (34), nastradao je u jezivoj saobraćajnoj nesreći koja se prekjuče dogodila u selu Gornje Zuniče, nedaleko od Knjaževca. Da priča bude još tužnija, on je nastradao nakon što se vraćao sa veselja na kome je bio kum jednom od najboljih prijatelja!

25.04.2024

12:37

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set