• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

24.05.2019

07:46

SRBIJA DANAS PRVI PUT SLAVI NOVI DRŽAVNI PRAZNIK! Proverite da li je trebalo da dobijete SLOBODAN DAN!

Vesti

SRBIJA DANAS PRVI PUT SLAVI NOVI DRŽAVNI PRAZNIK! Proverite da li je trebalo da dobijete SLOBODAN DAN!

Podeli vest

Inicijativa za ovaj praznik potekla je od Ministarstva kulture

Srbija danas po prvi put obeležava Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture kao državni praznik. Prosvetitelji Ćirilo i Metodije osnivači su slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma - glagoljice.

Inicijativa je potekla od Ministarstva kulture, a Vlada Srbije usvojila je ovaj predlog. Iako smo navikli da se praznici obeležavaju neradno, za ovaj praznik, ipak, nećete dobijati slobodan dan.

Ćirilo o Metodije bili su dva brata, rođena u Solunu, u kući znamenitih roditelja. Stariji brat Metodije proveo je kao ofcir deset godina među Slovenima i tako naučio slovenski jezik.

Po povratku u Grčku zamonašio se, a malo posle toga pridružio mu se i mlađi brat Kirilo. U Carigradu su sastavili slovensku azbuku od 38 slova i počeli da prevode crkvene knjige sa grčkog na slovenski. Na poziv kneza Rastislava otišli su u Moraviju da šire veru Hristovu, a umnoćene crkvene knjige davali su sveštenicima koji su nastavili rad na prosvećivanju.

Na Papin poziv stigli su u Rim gde se Ćirilo razboleo i umro 869. godine. Metodije se vratio u Moraviju i nastavio širenje vere među Slovenima sve do smrti 885. godine. Njegovo delo nastavili su njegovi učenici na čelu sa svetim Klimentom i Naumom koji su sastavili pismo ćirilica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srba

pre 4 godine

To nije istina da su Ciroli i Metodije doneli Pismenost Srbiji . Srpska Pismenost postoji mnogo pre , A zato ima mnogo dokaza . Tako da ovim Praznikom je doneta velika steta srpskoj Istoriji i pismenosti .Cirilo i Metodije jesu prepovedali hriscanstvo , ali Srbi su pre toga vec primili hriscanstvo tako da i to je neistina a zato ima isto dokaze . Kao i sto malo Srba znaju da je Skadar bio Srpski glavni grad a gde se nalazi danas Skadar u Albaniji . itd

jbs

pre 4 godine

tvorci prvog slovenskog pisma??? A Vincansko pismo??? Ako tako pisu o nama po zapadu ne moramo sami sebe da ponizavamo...

Zoran

pre 4 godine

Ovo je smešno, kako je moguće da neko opismeni narod koji je već imao pismo staro hiljade godina. Dali ovi iz ministarstva kulture znaju šta rade?

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set