• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: RINA

17.06.2019

14:00

(VIDEO) KAD TI ZAPALE SVEĆU NAOPAKO, NEMA TI SPASA! Crna magija na srpski način, šta kažu travari, a šta crkva?

Vesti

(VIDEO) KAD TI ZAPALE SVEĆU NAOPAKO, NEMA TI SPASA! Crna magija na srpski način, šta kažu travari, a šta crkva?

Podeli vest

Verovanje u crnu magiju i čini duboko je ukorenjeno u istoriju srpskog naroda, ali retko ko o tome jasno i glasno govori. O vradžbinama belim i crnim priča se tiho, šapatom i isključivo u četiri oka

"Ne verujem u te stvari, ali opet često kažu kako je muž ostavio ženu, neko ostao bez kuće i bogatstva sve zbog te neke crne magije. Ko će znati gde je prava istina. Ali mislim da je najvžnije da čovek bude dobar i pošten pa ne mora da se sikira ni zbog kakavih čini", rekla je jedna Čačanka.

Međutim, travar Mirko Milinković kaže da je velika moć biljaka u magisjkim ritualima i da su pojednici od davnina praktikovali njihovo korišćenje kako bi dobili oni što žele.

Foto: RINA

"Za svako boljku postoji travka – mirišljavka", kaže Mirko i dodaje kako su devojke ranije zavodile momke.

"U zemlji se iskopa šupalj koren. Kroz tu rupu neudate devojke su gledale i govorile “ja te gledam kroz doman – trčiš za mnom kao ovan", priča Mirko.

Ali nisu samo momci bili na meti magije, već i stoka. Ako bi nečija krava davala više mleka, nije izgleda moglo da se sedi skrštenih ruku.

"Žene bi splele neku brojanicu i očitavale tekst, kako bi se mleko sa komšijkse krave, prenelo na njihovu", rekao je travar Mirko.

Foto: RINA

A evo od čega, po njemu nema spasa.

"Najgore je kad vam sveću zapale naopako, tad nema spasa toj porodici", jasan je Mirko.

I dok su neki građani u nedomuici da li vradzbine postoje ili ne, stav Sroske pravoslavne crkve je jasan – ko veruje u Boga, ne može verovati u crnu magiju.

“Takve sujeverne običaje crkva ne podržava, zato i savetujem vernicima da se od toga suzdržavaju kao štetnih po njih i njihovu porodicu”, kaže Marko Mirković, starešena Crkve Sv. Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku.

Foto: RINA

Etnolozi pak naglašavaju da je verovanje u magiju, starije od hrišćanstva i da je povezano sa psihologijom i dobrom zaradom. Jer, vrlo često ljudska muka bira magiju kao jedno od preostalih rešenja.

Foto: RINA

“Od kad je sveta i veka, veruje se u neke nadljudske moći. Ljudi se koriste raznim metodama kako bi zaradili novac i vrlo često se dešava da se čak i tajno raspitaju o svojim mušterijama, kako bi izgledalo da su im neke stvari pogodili”, kaže etnolog Snežana Ašanin.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set