• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: RINA

12.07.2019

16:25

(VIDEO) NEVEROVATNO, ALI ISTINITO! Osim šljiva i jabuka u Čačku rađaju BANANE I JAPANSKE JABUKE!

Vesti

(VIDEO) NEVEROVATNO, ALI ISTINITO! Osim šljiva i jabuka u Čačku rađaju BANANE I JAPANSKE JABUKE!

Podeli vest

Dok se u voćnjacima širom Srbije uzgajaju šljive i jabuke, Luka Genović iz Konjevića kod Čačka odlučio je da okuša sreću sa bananama. Pelcer ovog tropskog voća dobio je od komšinice i to u saksiji, a onda je Luka odlučio da je presadi u dvorište i to u deo koji je stalno obasjan suncem

"Volimo da ekspermentišemo sa biljkama koje nisu karakteristične za naše podneblje. Pre banane smo sadili japansku jabuku, mandarinu”, kaže Luka i dodaje da je sa ovim tropskim voćem ipak doživeo najveće iznenađenje.

"Nedavno, prilikom zalivanja spazio sam veliki žuti pupoljak i tad sam prvi put uživo video kako izgledaju plodovi. Pupoljak i cvet se nalaze na grani sa koje polaze listovi. Iz svakog lista polazi tačno po 12 malih plodova banane, tako da na našem drvetu trenutno ima 30 do 40 malih plodova banane", rekao je Luka.

Foto: Rina

On nije jedini koji je zasadio banane, ali u njegovom dvorištu jedino su se zažuteli plodovi.

"Sama nega i briga o banani svodila se na redovno zalivanje stajaćom vodom, đubrenjem kao i zaštitu tokom zimskih meseci. Štitili smo je folijom i stiroporom, ušuškamo je. To na neki način bude izolator koji je štiti od niskih temperatura i prodora hladnog vazduha. Pažnja, želja i ljubav prema biljci su najvažniji", izjavio je Luka Genović.

Foto: Rina

Doktor bioloških nauka, profesor Duško Brković sa Agronomskog fakulteta u Čačku kaže da globalne klimatske promene menjaju biljni svet.

"Pre 15, 20 godina smokva je bila pojam, onda smo se čudili i limunu, a danas je to svakodnevnica. Temperature su znatno veće, dostižu 42 stepena i onda je uspešno uzgajanje tropskog voća izuzetno moguće. Jednostavno, možda u neko dogledno vreme budemo rekreativno gajili neke biljke za koje nismo ni verovali da mogu da uspevaju na ovim prostorima", istakao je Brković.

Očigledno je da nema više dugih i jakih zima, pa se nemojte čuditi ako uskoro budemo kupovali domaći limun, mandarine, a možda i banane. Sve to je, kako kažu stručnjaci rezultatpromene klime koja nas priblažava mediteranskoj.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set