• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: RINA

18.07.2019

12:06

(VIDEO) SRPKINJA NEBESKI KOMANDANT! Ova žena je pratila sve avione u bivšoj Jugoslaviji!

Vesti

(VIDEO) SRPKINJA NEBESKI KOMANDANT! Ova žena je pratila sve avione u bivšoj Jugoslaviji!

Podeli vest

Jedina kontrolorka leta u bivšoj Jugoslavija bila je žena, Bosa Novaković. Ona je preko dvadeset godina pratila sve vazdušne linije na nebu iznad Srbije i za to vreme preživela brojne stresne situacije – bliske susrete aviona, ali i nesreće u kojima su izgubljeni ljudski životi

- Najveći stres mi je bio kad je u avionskoj nesreći 1977. godine poginuo političar Džemal Bijedić. Preispitivala sam sebe šta sam rekla, kako sam rekla.. Međutim, crna kutija pokazala je da sam ja potpuno ispravno postupila i nisam imala nikakve posledice, ali ti tragovi zauvek ostaju na srcu i duši - rekla je Bosa.

Foto: RINA

Žene kao kontrolorke leta izuzetno retko su se mogle sresti u to vreme. U svetu se tim poslom bavilo samo nekoliko pripadnica lepšeg pola – jedna Kanađanka, Francuskinja, Nemica i naša Bosa.

- Tad nije bilo radara, morao si sve da zamisliš, na kojoj je avion visini, kuda se kreće, da ne dođe u sukob sa nekim drugim avionom, gde se ukrštaju i kuda se spuštaju - priseća se Bosa i dodaje da bi verovatno i sad sa samo jednim pogledom u nebo mogla da zaključi koji avion kuda ide.

Foto: RINA

- Najteže u životu je kad imate tako veliku odgovronost. Morate brzo odlučivati, a nema ko da vam sugeriše, ni da vam pomogne. Sve je pitanje trenutka - izjavila je Bosa.

Međutimm, ova žena nebeski komadant u svom dugom radnom stažu sabirala je i mnoge lepe utiske koji će zauvek ostati u njenom sećanju.

Foto: RINA

- Kad je sleteo prvi dzambo – dzet u Srbiju, svi su piloti ulazili kod nas da vide koja je to kontrolorka leta tako dobro vodila, pa su svi bezbedno leteli - priča ponosno Bosa.

Ona kaže da bi i danas mogla da radi, ali ipak draže joj da avionske putanje posmatra iz mirne penzionerske perspektive.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ivan

pre 4 godine

Vecina zaposlenih u kontroli letenja u Beogradu je dosla preko roditelja koji su tu radili,ama bas nikakve zasluge i totalno jedna mnogo ruzna slika primitivne Srbije,Pisete hvalospeve o jednoj zeni koja je osoblje kontrole letenja i koja je radila kao i svaka druga osoba na odgovornom mestu

macan

pre 4 godine

Bilo je radara,ostala mi je u secanji pogibija Bijedica na letu Bgd-Sa jer sam pratio taj let radarom sa Kozare S-600

Kontrolor

pre 4 godine

Navodila je samo civilne, a takođe neka nam kaže gdje je nestao kontrolor letenja ( pripravnik) koji je navodio avion u kome je bio Džemo sa suprugom???

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set