• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.07.2019

16:18

(FOTO) U IME CERSKIH JUNAKA! Sveštenik šabačke eparhije već 15 godina pokušava da oživi ovu planinu!

Vesti

(FOTO) U IME CERSKIH JUNAKA! Sveštenik šabačke eparhije već 15 godina pokušava da oživi ovu planinu!

Podeli vest

Više od 15 godina sveštenik šabačke eparhije Vojislav Petrović (1965) pokušava da oživi planinu Cer, ukazujući na istorijsku važnost prve velike savezničke pobede u Velikom ratu. Program razvoja planine na kojoj su pre jednog veka cerski junaci nadjačali i nadmudrili brojnijeg neprijatelja, nazvao je programom “molitve i motike” donkihotovski istrajan u svojoj namer

Posle 15 godina kucanja na brojna vrata, kako kaže sveštenik Vojislav Petrović, stigao je na pravu adresu na Andrićevom vencu gde ga je dočekao “prvi čovek države koji je podržao projekat kroz konkretne poteze, a pod svojim pokroviteljstvom”. Izgradnja Spomen kompleksa Cerskim junacima proglašen za projekat od nacionalnog značaja, konačno postaje realnost.

Foto: Dopisnik/S.Gajić

Planina Cer 

- Mnogi su učinili mnogo, pa i sve, da Cer i cerski junaci ostanu prvo zabranjena onda i zaboravljena tema. Ja se nikad sa tim nisam ni složio ni pomirio. Pisao sam mnogima, molio, protestovao, nije pomoglo. Cerski junaci su pre više od sto godina zaradili razvoj Cera, naše je da njihov zavet ispunimo. Da mi, koji smo nekada pobeđivali srcem i oružjem, sada pobedimo radom, pameću i razvojem. A te pameti i volje je sve ove godine nedostajalo, kod svih čije sam pragove obijao. Sve do sastanka sa Aleksandrom Vučićem na temu razvoj Cera. Nije me pitao ni za koga navijam, ni da li sam crven, žut ili plav, već: “Hoćeš li da radiš? – priča sveštenik Vojislav Petrović.

Foto: Dopisnik/S.Gajić

Slava ispred crkve Cer 

Na Konkursu za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja budućeg Spomen kompleksa koje je rapisalo Ministarstvo građevine izabran je rad tima arhitekata prema kojem će centralni deo zauzimati spomenik-vidikovac sa krstom u osnovi visine 56 metara. Predviđena je izgradnja Muzeja Velikog rata, dokumentacionog, edukativnog i istraživačkog centra, pansioni i uređene parkovske površine. Sve to na površini od dva hektara. Sledi izrada Plana područja posebne namene, lokacijska dozvola, tenderi pa realizacija.

Foto: Dopisnik/S.Gajić

Crkva Cer 

- Nadam se da će sve opštine Mačvanskog okruga prihvatiti inicijativu, ne verujem da bi neko želeo da opstruiše jednu ovako plemenitu ideju koja pruža velike mogućnosti za turistički i privredni razvoj. Osim toga, tvrdnje koje se plasiraju da će zbog Spomen kompleksa na Ceru biti isečeno 50-80 hektara šume što bi uticalo na biodiverzitet, nemaju veze sa istinom. Hoćemo da planinu oživimo, ne da uništavamo. Želimo da postane mesto okupljanja, velikog istorijskog časa, porodično izletište. Ponos nacije i zahvalnost precima. Svi ti koji traže zamerke, ne nude nikakva rešenja, a Cera se sete samo na godišnjicu bitke – navodi Petrović.

PATRIJARH PAVLE BIO JE ZA PODELU KOSOVA?! Bivši poglavar SPC otkrio VELIKU TAJNU Dobrici Ćosiću!

Foto: Dopisnik/S.Gajić

Sveštenik Vojislav Petrović

Foto: Dopisnik/S.Gajić

Crkva Cer

Veliki zaljubljenik u Cer, sveštenik Vojislav Petrović ili pop Voja kako ga Šapčani znaju, izgradio je u blizini vrha na Lipovim vodama, spomen-crkvu palim srpskim junacima posvećenu Svetom Jovanu Šangajskom. Osvećena je i počela da bogosluži 2014. godine i nezaobilazno je mesto svih posetilaca planine. Od podnožja do Trajanovog i Kosaninog grada i vrha planine, postavio je preko 300 tabli upozorenja, opomena i putokaza.

OČI CELE SRBIJA SUTRA ĆE BITI UPRTE U NIŠ! Vučić na prikazu oklopnih vozila KOJA SU NAM STIGLA OD BRATSKE RUSIJE!

Foto: Dopisnik/S.Gajić

Nagarađeno rešenje

- Država je pokazala svu ozbiljnost u nameri da oživi Cer, a samim tim i ceo ovaj kraj. Jednom rečju "osuđeni” smo na uspeh! – kaže sveštenik Petrović.

(VIDEO) JAGMA ZA AKVA VOZOM! Pet puta više Beograđana stiglo u Jagodinu novom voznom linijom

Foto: Dopisnik/S.Gajić

Pop Voja 

                                                                                     


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Duško

pre 4 godine

Hvala ovom poštenom čoveku koji otima od zaborava heroje koji su svoju zemlju branili i vratili nam slobodu. Heroji su zabranjena tema u vreme kada na čelu ministarstva vojske ratni huškač i dezerter, kad je zapucalo 1999 zavukao se u stan koji mu je tetka kupila, pa kad je sve prošlo, sačekao malo i eto ga ponovo da žari i pali. Sramota za vojsku da gologlav vrši smotru počasnog bataljona. Da je bar predvojničku obuku završio znao bi da vojnik ne staje gologlav pred zastavu. B r u k a od čoveka.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set