• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Tanjug

13.08.2019

16:57

(VIDEO) SRBIJA NE ZABORAVLJA GNUSNI ZLOČIN NAD SVOJOM DECOM! Nastavićemo da tražimo pravdu za decu Goraždevca!

Vesti

(VIDEO) SRBIJA NE ZABORAVLJA GNUSNI ZLOČIN NAD SVOJOM DECOM! Nastavićemo da tražimo pravdu za decu Goraždevca!

Podeli vest

U organizaciji Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, danas je u Beogradu obeleženo 16 godina od stradanja srpske dece u Goraždevcu, a obeležavanju u "Spomen sobi" prisustvovao je ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Ðorđević, koji je poručio da će Srbija nastaviti da traži pravdu i krivce za taj zločin

- Tragedija nije počela pre 16 godina, počela je odavno, kulminirala je 1998. i 1999. godine, a traje i danas. Nećemo zaboraviti na žrtve i nećemo prestati da tražimo krivce i kao predstavnik Vlade kažem: ''Kosovo je Srbija i tako će i biti zauvek - rekao je Ðorđević.

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

Zoran Đorđević

Prema njegovim rečima, tragično je kada se danas čuju pojedini glasovi iz međunarodne zajednice da se zločini uopšte nisu dešavali i istakao da je dužnost i obaveza države da neguje sećanje na žrtve i da traži pravdu.

Kako je naveo, sve što je radio predsednik Udruženja Sima Spasić godinama stvorilo je obavezu Vladi da istraje na tome da nađe sve one koji su počinioci takvih zločina.

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

- Ono što se desilo pre 16 godina je samo vrhunac, jer pucanj u decu nije samo pucanj u čoveka, već i u našu državu i pokazuje bezočnost i tragičnost svega što se dešavalo - istakao je ministar.

Naveo je da mudra politika Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, vođena željom za dijalogom, neće zaboraviti i dovesti do toga da se prestane s traženjem pravda.

- Mi ćemo nastaviti da radimo na tome, mi ćemo naći krivce. To ne može porodicama žrtava da vrati sve što su izgubili, ali može da pokaže poštovanje i brigu države - kazao je Ðorđević.

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

Vladu Srbije predstavljao je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković, a obeležavanju su prisustvovali i predstavnici verskih zajednica u Srbije, ispred SPC Radivoje Panić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i rabin Isak Asijel, kao i predstavnici Ambasade Rusije i direktorka Centra za evroatlanstske studije Jelena Milić.

Petković je istakao da sve dok se ne utvrdi odgovornost za zločin u Goraždevcu i dok se ne pronađu ubice i nalogodavci tog strašnog zločina, Bistrica će ostati mutna i podsećati sve na to kakav se strašan zločin desio u Goraždevcu.

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

Petar Petković

- Prošlo je 16 godina neizmerne tuge i bola od kako nisu sa nama Ivan i Pantelija, srpska deca - rekao je Petković, navodeći da su stradali samo zato što su Srbi, zato što su se kupali sa ostalom drugom decom u reci Bistrici.

- Kakav monstrum morate biti da ispalite 78 metaka u pravcu oko skoro 100 dece koja su bila na obali reke i tu se kupala - upitao je Petković.

Kako je istakao, ni porodice žrtava, a ni država Srbija, nikada neće prestati da traže pravdu, dodajući da ovakvi zločini ne zastarevaju i da će kad-tad krivci za njega odgovarati.

- Ovo je mrlja na obrazu međunarodne zajednice. Ovaj zločin se desio u trenutku kada je međunarodna zajednica bila prisutna na KiM - kazao je Petković i dodao da je nedopustivo to što je istraga u ovom slučaju, kao i u slučaju Starog Grackog, obustavljena.

Prema njegovim rečima, to što do dana današnjeg pravda nije zadovoljena, najbolje govori o tome da "zlo na KiM ne spava i da je i dalje prisutna mržnja prema srpskom narodu koji želi da opstane i ostane na KiM".

Nadbiskup Hočevar poručio je porodicama žrtava da je na poseban način s njima koji trpe zbog toga što su izgubili svoje najmilije i dodao da svakoga jutra služeći liturgiju moli za sve žrtve, i to, kaže, da bi došlo do istine i pomirenja.

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

Stanislav Hočevar

- Budite ubeđeni da je moja bol, bol sveštenika, biskupa, čak veća od vaše boli, jer predstavljam Boga koji je dobar, koji se bori život i zato su sve vaše patnje u mom srcu vrlo duboke - kazao je Hočevar i dodao da se i nevidljivo bori za to da bude više pravde i istine.

Predstavnik vladine Kancelarije za nestala lica Veljko Odalović kazao je da za zločine nad Srbima niko nije odgovarao ni na Kosovu i Metohiji, kao ni na prostoru Hrvatske i BiH.

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

Veljko Odalović

- Nastavićemo da insistiramo da se otkriju krivi za zločine nad Srbima - rekao je Odalović.

U ime Udruženja obratila se Snežana Zdravković Marković, koja je istakla da je prošlo 16 godina od pucnja u srpsku decu, koja su svoje živote položila i svoju krv prolila u bistroj Bistrici.

- 78 metaka je tada ispaljeno u srpsku decu. Goraždevcem su se tog 13. avgusta čuli pucnji na nedužnu srpsku decu. Tim mecima je oduzeta mladost i nevinost - kazala je Zdravković Markovićeva.

Kako je navela, teško ranjeni mladić Ðorđe i deca Marko i Dragana su polili svojom krvlju vodu Bistrice i zemlju KiM, ali su zlikovački rafali bili slabiji od njihove želje za životom i življenjem.

Potpredsednik Udruženja Dragan Piljević kazao je da bezumni čin koji je odneo dečije živote ne može ničim da se opravda, ni ideologijom, ni secesijom, ni borbom za nezavisnost i dodao da je to "običan teroristički akt koji sprovode Šiptari na KiM", a čiji je cilj etnički čisto Kosovo i Metohija.

U tom smislu, Piljević je kazao da je u Goraždevcu pre rata bilo 1.040 Srba, a da je popis iz 2011. godine pokazao da ih je ostalo svega 220, dok je u Prištini bilo 45.000 Srba, a danas se mogu izbrojati na prste dve ruke.

U zločinu koji se dogodio 13. avgusta 2003. godine u Goraždevcu kod Peći, nepoznati počinioci su pucali iz automatskog oružja na srpske tinejdžere, koji su bili na kupanju na reci Bistrici.

Ubijeni su Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12), a teško ranjeni Ðorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set