• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.08.2019

22:01

(FOTO) AJVAR MAJSTORI UKRSTILI VARJAČE U BRUSU! Počela je šesta sezona karavana "Izađi mi na teglu"!

Vesti

(FOTO) AJVAR MAJSTORI UKRSTILI VARJAČE U BRUSU! Počela je šesta sezona karavana "Izađi mi na teglu"!

Podeli vest

Šesta sezona karavana "Izađi mi na teglu", nacionalnog takmičenja u pripremanju ajvara zvanično je počela danas u Brusu i trajaće do 12. oktobra, do kada će karavan obići 33 grada širom Srbije

Duž glavne ulice u Brusu, koja je pretvorena u takmičarski podijum, ekipe su zauzele svoje pozicije, a varjače je ukrstilo 15 ekipa iz Brusa koje su na licu mesta pripremale ovaj najbolji gastro srpski brend, a medju njima je bila i ekipa "Zlatne ruke Brusa".

Vođa tog tima bila je Živadinka Čajić, višestruka pobednica u pripremanju tradicionalnih jela Brusa i potkopaoničkih sela rekla je: "Od 1996. godine vodim svoj tim i uvek je bio pobednički. Na mnogim republičkim takmičenjima smo pobeđivali kako u spremanju tradicionalnih jela, zimnice, slatka, kompota, sokova tako i u pravljenju ručnih radova", rekla je Živadinka koja ima i svoju knjigu - "Tradicionalna jela Brusa i potkopaoničkih sela".

Foto: LJ.V.

Za pripremu ajvara, kaže, nema tajnog recepta već ga pravi po tradicionalnom receptu: "Kako ga je moja svekrva spremala, naučila sam od nje i kad ga spremim znam da je dobro i ukusno", kaže Živadinka.

U tome joj pomaže suprug Srba koji je ovoga puta bio zadužen da loži vatru, peče i melje papriku.

- Gde je uspešna žena, tu je uspešan i čovek i on mora da je podržava - kaže Srba i dodaje da je tim "Zlatne ruke Brusa" učestvovao i pobedjivao na mnogim takmičenjima.

Foto: LJ.V.

Karavan "Izadji mi na teglu" je za prethodnih pet sezona obišao 130 gradova, kaže organizator tog takmičenja Ljiljana Vukotić i dodaje da će ove sezone obići 33 grada širom Srbije. 

- Cilj je da pronađemo najbolji recept za ajvar, a najvažnije je da podstaknemo razvoj preduzetničkog duha koji definitivno postoji u Srbiji i pomognemo našim pobednicima da pokrenu sopstvenu proizvodnju - rekla je ona.

Foto: LJ.V.

S tim u vezi, dodala je da će ove godine, uz pomoć Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, pokrenuti šest edukativnih centara na temu pokretanja sopstvene proizvodnje.

- To će biti edukacije o tome šta je sve potrebno znati i koje veštine treba posedovati da bi se pokrenula sopstvena proizvodnja. Koji su to izvori finansiranja, načini kako da se dođe do njih, kako napisati dobar biznis plan, samo su neke od tema koje ćemo obuhvatiti sa našim polaznicima - pojasnila je Vukotić.

Foto: LJ.V.


Karavan "Izadji mi na teglu" u saradnji sa partnerima u ovoj godini pokreće i svoj proizvod po receptu prošlogodišnjeg pobednika tako da će se ajvar po receptu ekipe „Pucke" iz Brusa naći u prodaji što je prema rečima predstavnica te ekipe, sestara Milice i Zorice Živančević, dovoljan stimulans za početak uspešne preduzetničke priče.

One su se pridružile ovogodišnjim takmičarima kao podrška, a svoj štand su ukrasile svojim domaćim proizvodima i rukotvorinama.

- Važno je da imate dobar recept za ajvar sa kojim ćete izaći na teglu, ali je najvažnije da se zabavite - poručila je Zorica takmičarima i dodala da je tajna njihovog recepta vedar duh i to što ajvar prave s ljubavlju i što u tome učestvuje cela njihova porodica”.

Njena sestra Milica kaže da im puno znači što će se ajvar po njihovom receptu naći u prodaji.

- Za nas kao porodicu Živančević je to od velikog značaja. Da nije bilo ovog karavana ne bismo ni znali da je naš ajvar najbolji u Srbiji - rekla je ona.

Foto: LJ.V.

Pobednici današnjeg kvalifikacionog takmičenja u Brusu – ekipa “Mladi kuvari” predstavljaće svoj grad na velikom finalu koje se održava 12. oktobra u Beogradu, a ujedno su i prvi najajvarmajstori na mapi karavana koji su se plasirali direktno u finale gde će ukrštajući varjače pokušati da odbrane titulu kraljeva ajvara i da zadrže krunu u Brusu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set