• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

20.08.2019

10:13

OVO SU NAJOPASNIJA KUPALIŠTA U SRBIJI: Ne gubite dete iz vida ni na sekund!

Vesti

OVO SU NAJOPASNIJA KUPALIŠTA U SRBIJI: Ne gubite dete iz vida ni na sekund!

Podeli vest

Još jedan vreli toplotni talas je pred nama, te plivanje na bazenima, u rekama ili na jezerima deluje primamljivo. Ipak, ukoliko na kupališta idete sa decom, budite posebno oprezni i držite decu na oku

- Deca potonu ispod površine vode i ako ih niste videli, dolazi do fatalnih ishoda - objasnio je Miodrag Jović iz JKP "Ada Ciganlija".

Foto: printscreen RTS

 

Kako za RTS navodi Miodrag Jović iz JKP "Ada Ciganlija", po kupače najveći rizik predstavljaju neobeležena kupališta ili obeležena na kojima nema infrastrukture.

- Najveći rizik od utapanja nastaje na neobeleženim kupalištima, onim koja nemaju infrastrukturu, nemaju spasilačke ekipe niti ekipe hitne pomoci. Takvih kupališta je u Srbiji veliki broj. Tragedije se vrlo često dešavaju, a nepoznavanje plivanja je osnovni faktor zašto je to tako - kaže Jović.

 

 

On posebno apeluje na roditelje koji moraju da vode računa gde puštaju decu, a nikako na neuredena kupališta.

- Ako su to neuredena kupališta, nemojte da ih vodite. Ako ih vodite na uredena kupališta, edukujte ih da poštuju pravila ponašanja koja važe na tim mestima - istakao je on.

Deca, kaže, uvek moraju da budu na dohvat ruke i "na oku" zato što su radoznali i nepredvidivi. Takođe, ukazuje Jović, deca imaju drugačiji mehanizam davljenja od odraslih.

- Odrasli imaju neke reflekse kao što je poziv u pomoć, mahanje ruku. A deca potonu ispod površine vode i ako ih niste videli, dolazi do fatalnih ishoda - napominje on.

TRAGEDIJA NA VLASINSKOM JEZERU! Utopio se muškarac!

Miodrag Jović navodi da postoje univerzalna pravila koja uvek treba da se poštuju.

- Ne ulazite u vodu pod dejstvom alkohola ili punog stomaka, postepeno rashlađujte telo. Ukoliko vidite da je neko u nevolji, nemojte da pokušavate da spasite tu osobu ako niste obučeni spasilac, probajte da dozovete nekoga ko može da pruži pomoć, dodajte neki predmet toj osobi, poput lopte ili grane - savetuje on.

Suvo utapanje

Rezultati obdukcije pokazali su da je devojčica na Vlasinskom jezeru preminula usled suvog utapanja. Jović objašnjava da je to specifičan problem i početna faza davljenja.

- Kad dete proguta malo vode, odvedite ga kod doktora, čak i kada se čini da je sve u redu. Može doći do infekcije pluća, neodgovarajućeg kvaliteta vode - objašnjava Jović.

Smatra da pored kupališta i bazena mora postojati služba hitne pomoći, doktor ili ambulanta. Jović ukazuje da spasioci na kupalištima, osim plivačkih i spasilačkih testova, polažu i mere hitne pomoći.

- U dramatičnim situacijama i nekoliko sekundi može da reši sve - kaže Jović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set