• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

07.09.2019

19:59

(FOTO) GOTOVO SAV SAOBRAĆAJ SA IBARSKE MAGISTRALE PREŠAO NA NOVI AUTOPUT! Na "Milošu Velikom" za 5 dana naplaćeno 29.364.736 dinara!

Vesti

(FOTO) GOTOVO SAV SAOBRAĆAJ SA IBARSKE MAGISTRALE PREŠAO NA NOVI AUTOPUT! Na "Milošu Velikom" za 5 dana naplaćeno 29.364.736 dinara!

Podeli vest

Od 1. do 5. septembra ovom deonicom prošla tačno 66.664 vozila

U prvih pet dana od početka naplate putarine novim autoputem "Miloš Veliki" prošla su 66.664 vozila i naplaćeno je 29.364.736 dinara, saznaje Informer u "Putevima Srbije".

Ovo znači da država svakoga dana od putarina na ovom putu zarađuje oko šest miliona dinara ili 50.000 evra. Procena je da će se za godinu dana samo od putarina na "Milošu Velikom" u budžet Srbije sliti oko 18,25 miliona evra.

Foto: Tanjug

37,5

miliona automobila prošlo je našim autoputevima u prvih osam meseci ove godine

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je za Informer da su podaci o broju vozila na ovom autoputu najbolji dokaz koliko nam je bio potreban "Miloš Veliki" i koliko smo uspeli da rasteretimo Ibarsku magistralu.

- Građani su rekli svoje i ovo pokazuje koliko je bila ispravna naša odluka da se najviše novca ulaže u infrastrukturne projekte, ali i koliki je neuspeh onih koji su toliko kritikovali ovaj autoput. Novac od putarine svakako će biti uložen kako u nove projekte, tako i u održavanje ovog autoputa jer moramo da čuvamo ono što izgradimo. Da je Srbija saobraćajni centar regiona, pokazuje i podatak da je od početka godine do 1. septembra našim autoputevima prošlo 37,5 miliona automobila, što je za 1,2 miliona vozila više nego lane - kaže ministarka.

Foto: Tanjug

Gazde sa Ibarske: Idu kamioni, ali još ih je malo

Foto: Informer DN

Vlasnici kafana na Ibarskoj magistrali tvrde da se jedan deo kamiondžija, posle početka naplate putarina na autoputu, ipak vratio na staru trasu. Prema njihovom svedočenju, magistrala više nije toliko sablasno prazna kao što je bila dok se nije naplaćivala putarina, što oni vide kao potencijalnu nadu da njihove kafane ipak mogu da opstanu.
Vlasnica čuvene kafane "Četiri vetra" u Šiljakovcu Aleksandra Kljajić juče je bila znatno raspoloženija za razgovor nego pre deset dana kada smo je posetili.
- Iskreno da vam kažem, u poslednjih pet dana magistrala nije tako pusta kao nakon otvaranja autoputa. Prolaze kamioni, a poznato je da kamiondžije vole da svrate u kafanu na ručak i da su dobre mušterije. Sada već verujem da nekako možemo da opstanemo i preživimo - priča Kljajićeva.

Stručnjak Građevinske komore Srbije Goran Rodić kaže za naš list da će autoput u budućnosti donositi još više novca.

Foto: Tanjug

Fabrika novca

Za svaki dinar koji smo uložili u autoputeve vratiće nam se dva. To je sada jedna fabrika koja pravi novac
Goran Rodić

- Ovo je fenomenalan rezultat koji još jednom dokazuje da je najbolje i najpametnije ulagati u putnu infrastrukturu. Za svaki dinar koji smo uložili u autoputeve vratiće nam se dva. To je sada jedna fabrika koja pravi novac. Od tih para se neće samo popravljati autoputevi nego i magistrale, a biće korišćen i da se maksimalno ubrza izgradnja novih planiranih deonica. Uz to, pored putarina, naša zemlja će kroz poreze imati veliku korist i od svih objekata koji budu izgrađeni pored autoputa, kao što su pumpe, restorani i moteli - optimističan je Rodić.

Foto: Tanjug

Za tri meseca autoputevima prošlo 12.577.351 vozilo

U periodu od jula do septembra ove godine srpskim autoputevima je prošlo ukupno 12.577.351 vozilo, a ostvareni prihod od naplate putarine iznosi gotovo 6,2 milijarde dinara, što je za 962 miliona dinara više u odnosu na isti period prošle godine, saopštili su "Putevi Srbije".
U ovom javnom preduzeću napominju da je na povećanje prometa vozila na srpskim autoputevima svakako uticalo puštanje u saobraćaj dva nova autoputa - kroz Grdelicu i "Miloš Veliki". Navodi se da je od 15. juna, kada je pušten autoput kroz Grdelicu, do danas prošlo ukupno nešto više od dva miliona vozila. Proteklog, poslednjeg avgustovskog vikenda zabeležena su ukupno 635.882 vozila na autoputevima.

Bonus video:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set