• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs/Informer.rs

12.09.2019

19:37

HILJADU NASTAVNIKA BEZ PRAVE DIPLOME! Ministarstvo prosvete stipendiraće studente koji su zainteresovani da rade u školi!

Vesti

HILJADU NASTAVNIKA BEZ PRAVE DIPLOME! Ministarstvo prosvete stipendiraće studente koji su zainteresovani da rade u školi!

Podeli vest

Zbog manjka određenih kadrova, u osnovnim školama angažovani nekvalifikovani predavači

Ministarstvo prosvete priprema konkurs za stipendiranje studenata druge i treće godine fizike, matematike, informatike, srpskog, engleskog i nemačkog jezika i književnosti koji su zainteresovani da nakon studija rade u školi.

Namera Ministarstva je da kroz stipendije u iznosu od oko 12.000 dinara, koje bi se isplaćivale svakog meseca u toku godine, ukaže studentima na značaj nastavničke profesije. Ovo je jedna od mera kojom će resorno ministarstvo pokušati da prevaziđe problem nedostatka stručnih nastavnika pojedinih predmeta u školama.

Matematiku, fiziku, informatiku, nemački i engleski jezik u nekim školama predavaju nestručni nastavnici, a reč je o prosvetarima koji nemaju potrebno obrazovanje, propisano pravilnicima Ministarstva prosvete. To, međutim, ne znači da oni nisu sposobni da, recimo, đacima petog razreda, predaju matematiku, ali pravno i usko stručno gledano, nemaju formalne kompetencije.

Prema podacima koje je prošle godine iznelo Ministarstvo prosvete, a koje su dostavili direktori škola, nestručnih nastavnika u Srbiji bilo je oko 1.000 i oni su učili oko 27.000 osnovaca.

SVE SMO GLUPLJI! Nešto nam se dogodilo devedesetih! Test inteligencije pokazao ŠOKANTNE REZULTATE!

 

Ministarstvo je na jednom skupu o nedostatku nastavnog kadra u školama iznelo podatke koji su pokazali da ima 457 nestručnih nastavnika matematike, 239 fizike, 109 nastavnika informatike, 133 nastavnika nemačkog jezika i 48 nestručnih nastavnika engleskog jezika.

Prema tim podacima, najlošija je bila situacija u Zrenjaninu, gde je matematiku predavalo 85, a fiziku 43 nestručna nastavnika. Najbolja situacija je u Kragujevcu, gde nema manjka potrebnih kadrova. Taj broj se, u međuvremenu, neznatno menjao, a precizni podaci koliko tačno nestručnih nastavnika uči decu i u kojim školama u Srbiji biće poznati kada se uspostavi jedinstven informacioni sistem u prosveti.

- Budući da su prve analize pokazale da postoji nedostatak nastavnika za pojedine predmete u nekim školama, Ministarstvo je, radi potpunijeg sagledavanja ovog problema, zatražilo podatke od škola o nastavnicima koji predaju te predmete, a koji po važećem pravilniku nemaju potrebne kvalifikacije - kažu naši sagovornici iz Ministarstva.

Iako su to uglavnom nastavnici koji su angažovani na određeno vreme i koji su često na zameni u osnovnim školama, namera Ministarstva je da sagleda sve aspekte i da početkom naredne godine organizuje prve obuke, to jest kratke cikluse u saradnji sa matičnim fakultetima i univerzitetima i to iz oblasti matematike i fizike za koje prema prvim podacima, postoji najveća potreba.

Kako bi planirani programi kratkih ciklusa bili pripremljeni i organizovani na pravi način, škole dostavljaju podatke i o svim obukama koje su nastavnici prošli.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je ranije da se odomaćilo kao normalno da matematiku i fiziku predaju ljudi koji završe menadžment.

- Informatika je u usponu, pa mi tu imamo problem u najavi. Uveli smo informatiku kao obavezan predmet u peti razred osnovne škole i informatička odeljenja u gimnazijama. Naše ambicije ne prate nastavni kadrovi - rekao je Šarčević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set