• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.10.2019

15:22 >> 15:30

(VIDEO/FOTO) DANAS KRENUO PRVI VOZ IZMEĐU KRAGUJEVCA I MLADENOVCA! Brzina rekonstruisanom prugom 100km/h!

Vesti

(VIDEO/FOTO) DANAS KRENUO PRVI VOZ IZMEĐU KRAGUJEVCA I MLADENOVCA! Brzina rekonstruisanom prugom 100km/h!

Podeli vest

Danas u 4.09 sati iz železničke stanice Kragujevac krenuo je prvi voz za Mladenovac i na odredište stigao po redu vožnje. Rekonstruisanom prugom od Kragujevca do Lapova voz je saobraćao brzinom od 100 kilometara na sat

- Prva vožnja novouvedenog voza Kragujevac - Lapovo - Mladenovac prošla je u najboljem redu i po propisanim elementima reda vožnje, i nadamo se da će korisnici prevoza biti zadovoljni kvalitetom pružene usluge. Već na prvom vozu bilo je više od trideset putnika, - izjavio je nakon prve vožnje rekonstruisanom prugom generalni direktor "Infrastrukture železnice Srbije" Miroljub Jevtić, koji je sa saradnicima putovao prvim vozom iz Kragujevca do Mladenovca.

Pruga Kragujevac - Lapovo, duga 28 kilometara, izgrađena je 1887. godine i poslednji put je rekonstruisana pre pedeset godina. Zbog višedecenijskog neodržavanja pruge, brzina vozova između Kragujevca i Lapova pre rekonstrukcije bila je smanjena na svega 40 kilometara na sat, sa većim brojem deonica na kojima je ona bila ograničena na samo 10 - 30 km/sat.

Od danas vozovi između Kragujevca i Lapova saobraćaju rekonstruisanom prugom brzinom od 100 km/sat, a vreme putovanja putničkih vozova na ovoj relaciji skraćeno je na svega 31 minut, koliko između ova dva mesta putuju i autobusi.

Foto: Infrastruktura Železnice Srbije

Od danas, 1. oktobra, svakodnevno saobraćaju vozovi između Kragujevca i Mladenovca, sa vezom u Mladenovcu za BG Voz, koja putnicima omogućava da pouzdano i brzo stignu do centra glavnog grada. Novouvedeni voz iz Kragujevca polazi u 04.09 sati i u Lapovo stiže u 4.40 sati, a u Mladenovac u 05.43 sati.  Iz Mladenovca voz za Kragujevac polazi u 17.25 sati i stiže u Lapovo u 18.19 sati, a u Kragujevac u 18.56 sati.

Vozovi između Kragujevca i Mladenovca staju u železničkim stanicama: Jovanovac, Badnjevac, Batočina, Lapovo, Lapovo Varoš, Velika Plana, Palanka i Kusadak.

Osim ovih vozova, od danas su uvedeni u saobraćaj i vozovi između Kragujevca i Lapova, koji će svakodnevno iz Kragujevca polaziti u 20.30 sati i u Lapovo stizati u 21.01 sati, dok će iz Lapova polaziti u 3.25 sati i u Kragujevac stizati u 3.56 sati. 

Osim novouvedenih vozova na ovoj pruzi, i vreme putovanja ostalih vozova između Kragujevca i Lapova skraćeno je nakon rekonstrukcije.

"Infrastruktura železnice Srbije" u prethodnih sedam meseci rekonstruisala je prugu Kragujevac - Lapovo sopstvenim sredstvima, radnom snagom i mehanizacijom, u okviru trogodišnjeg programa obnove regionalnih pruga u Srbiji.

Vrednost radova iznosi 11 miliona evra, a radovi su obuhvatili zamenu šina, pragova i tucanika, kao i regulisanje koloseka.

U okviru izvedenih radova, izvršeno je i građevinsko uređenje na svih pet putnih prelaza između Kragujevca i Lapova. U stajalištima Milatovac, Gradac i Jovanovac postavljeni su peroni, dok su na trasi novouvedene linije uređene stanične zgrade Batočina, Lapovo, Lapovo Varoš, Velika Plana, Palanka, Kusadak, Kovačevac i Mladenovac, kao i stajališta Ratare i Rabrovac.

  Osovinska nosivost pruge povećana je sa dosadašnjih 18 na 22,5 tona po osovini, što je od izuzetnog značaja za privredne subjekte.

U aprilu 2020. godine planirano je da počne i rekonstrukcija 57 kilometara pruge od Kragujevca do Kraljeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejo

pre 4 godine

Trebalo bi na stajalisu upravo Zeljeznica Srbije napravit da putnici kad dodju tu imaju sto popit i pojesti kao i na svim stanicama gde staje voz u Srbiji Zeljeznice Srbije tako isto

Izbori 2024

Vesti

Telekom Srbija za milion korisnika u Nemačkoj!
Društvo

Telekom Srbija za milion korisnika u Nemačkoj!

Vladimir Lučić: Kada do kraja godine startujemo u SAD, bićemo jedan od većih svetskih operatora u smislu teritorije koju pokrivamo i na vrlo realnom smo putu da srpski Telekom postane velika i uspešna globalna kompanija

16.04.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set