• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sremskomitrovački portal

07.10.2019

10:46

SREM SE GUŠI U DIMU! Seljaci pale njive, niko ne može da ih kontroliše!

Vesti

SREM SE GUŠI U DIMU! Seljaci pale njive, niko ne može da ih kontroliše!

Podeli vest

Na poljima širom Srema bukte požari zbog paljenja ostataka obranog kukuruza. Od početka berbe u Sremskom okrugu bilo je više od 30 požara izazvanih paljenjem strnjike, kontrola zapaljenih kukuruzišta i pozivanje vatrogasaca, ove jeseni, glavna je aktivnost poljočuvara

Pored toga, u prethodnih nekoliko nedelja, kao posledica spaljivanja strnjišta, na parcelama sa neobranim žitaricama i zasadima voća, pričinjena je višemilionska materijalna šteta.

Posle serije požara i paljevina niskog rastinja, kao i učestalih saobraćajnih nesreća zbog gustog dima na putu, poljoprivredna inspekcija pojačala je nadzor, te su angažovani su svi inspektori zaduženi za ovu oblast na celoj teritoriji Srbije, a Sektor poljoprivredne inspekcije upozorava i apeluje da građani ne spaljuju ostatke useva posle žetve.

- Dešava se da dnevno budu i tri-četiri vatrogasne intervencije na njivama. To su veliki požari, koji prete da se prošire i na kuće koje se nalaze na periferijama sela - navodi sagovornik za Sremskomitrovački portal.

Foto: Tanjug

Poljočuvari ne uspevaju da piromane uhvate na delu, ali pišu prijave protiv zemljoradnika, na čijim parcelama gori posle berbe.

- Vlasnici njiva za požare okrivljuju ljude koji pabirče kukuruz, ili govore kako je plamen buknuo od slučajno bačenog pikavca, ali je jasno da sami pale biljne ostatke. Dokaz je to što se ne bune da plate kaznu - ističe sagovornik za Sremskomitrovački portal.

On objašnjava da je ratarima lakše i isplativije da kukuruzovinu zapale, nego da je isitne i posle toga plitko zaoru.

- Razlog požara su niske kazne za one koji pale biljne ostatke. Bez obzira na veličinu njive, kazna je 12.000 dinara, koja bude upola manja ako se plati u roku od osam dana - naglašava on.

VIŠE OD DVA MILIONA ŽIVOTINJA STRADALO JE U POŽARIMA KOJI SU BESNELI ŠUMAMA BOLIVIJE! Ovo je najveća katastrofa ikada!

U cilju zaštite života ljudi, materijalnih dobara i životne sredine, Uprava za vanredne situacije, upozorava građane da je, shodno Zakonu o zaštiti od požara, zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i biljnih ostataka.

- Nepoštovanje ovih zakonskih odredbi povlači prekršajnu odgovornost i visoke novčane kazne od 300.000 do 1.000.000 dinara za pravna lica, od 10.000 do 50.000 dinara za odgovorna lica u pravnim licima, od 150.000 do 500.000 dinara za preduzetnike i 10.000 dinara za fizička lica. Ukoliko izbijanjem požara nastupe štetne posledice po život ili imovinu većih razmera, vinovnici podležu i krivičnoj odgovornosti - predočavaju u Upravi za vanredne situacije. 

Foto: Tanjug

Ljudi koji imaju salaše u sremskim atarima posebno su zabrinuti za svoju i bezbednost imovine. Sve se češće dešavaju i saobraćajni udesi.

- Poslednji je bio na putu izmedu Vognja i Sremske Mitrovice. Taj gust dim od požara, sa njive se proširi i na put, pa vozači odjednom ulete u crni dim, bukvalno se ništa ne vidi - navodi se iz Uprave.

OPASNOST PRETI SVIMA Čovečanstvo na udaru nezadržive sile, postoji samo JEDNA MOGUĆNOST ZA SPAS

Poznato je da "seljaci zapale njivu i onda odu, ostave je bez ikakvog nadzora" te je "pitanje dana kada će se desiti tragedija ".

Stručnjaci Poljoprivredne stručne službe ukazuju da se spaljivanjem kukuruzovine smanjuje kvalitet i plodnost zemljišta i uništava humus. Oni upozoravaju i na veliku štetu od paljenja, jer bi se biljni ostaci mogli upotrebiti kao stočna hrana ili sirovina za proizvodnju energije.

Situacija je i širom Srbije alarmantna.

BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set