• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. G.

09.10.2019

11:27

(FOTO) OKO NJE PRŠTE VARNICE - I TO PRAVE! Aparatom za varenje služi se bolje nego muškarci - Dragana je jedina žena zavarivač u "Šinvozu"!

Vesti

(FOTO) OKO NJE PRŠTE VARNICE - I TO PRAVE! Aparatom za varenje služi se bolje nego muškarci - Dragana je jedina žena zavarivač u "Šinvozu"!

Podeli vest

Oduvek me je interesovao alat kao što su bušilica i brusilica. Tata mi je mašinski tehničar i pored njega sam stekla zanat, kaže Dragana Svitlica (23) iz Zrenjanina

Iako devojke njenih godina maštaju da postanu manekenke, glumice ili pevačice, Dragana Svitlica (23) iz Zrenjanina odabrala je da bude zanatlija. I to - varilac!

Živi za sina i ćerku

Nadam se da ću na ovom poslu mojoj deci, petogodišnjoj Anastasiji i trogodišnjem Jovanu, obezbediti normalne uslove za život i sazrevanje

Ona je jedina je žena zavarivač u zrenjaninskom preduzeću za remont šinskih vozila „Šinvoz".

- Oduvek me je interesovao alat, kao što su bušilica i brusilica. Tata mi je mašinski tehničar i uz njega sam stekla zanat - kaže Dragana.

Ipak, ona se posle osnovne škole nije odmah školovala za varioca.

- Završila sam Hemijsku školu, smer za zaštitu životne sredine. Nisam uspela da se zaposlim u svojoj struci, ali kad sam čula da "Šinvoz" traži zavarivače, nisam se dvoumila. Prošla sam dvomesečnu obuku u školi i u pogonu dobila atest i posao - kaže naša sagovornica.

Foto: B. G.

Dragani nije teško na poslu, u društvu isključivo muških kolega.

Vicešampionka Srbije u plivanju

Dragana Svitlica aktivno se bavila plivanjem punih 11 godina kod trenera Milorada Radišića u "Proleteru" iz Zrenjanina. Bila je vicešampionka Srbije u disciplini 1.500 metara kraul, a onda je zbog povrede ramena morala da prekine karijeru.

- U početku je muškarcima bilo čudno, ali su me kolege brzo prihvatile i pomogle mi da se snađem. Kad sam odlučila da učim za varioca, svi su misli da se šali. Zavarivanje nije težak posao ili bar nije težak meni. Veoma je važno da imate mirnu glavu i mirnu ruku. A najvažnije je da budete potpuno koncentrisani na ono što radite. Imala sam tremu, strahovala sam kako će sve izgledati na novom radnom mestu, s obzirom na to da žene zavarivači nisu baš česta pojava, ali kolege su divne, prihvatili su me i to mi mnogo znači. Na probleme morate da zaboravite kad ulazite u pogon. Dogodi se da mi misli odlutaju i čim nisam fokusirana, desi se greška - objašnjava ova mlada radnica.

Ona dodaje da svakog dana nauči ponešto novo, jer želi da se usavršava i napreduje na poslu.

- To je kao i u sportu. Nadam se da ću na ovom poslu mojoj deci, petogodišnjoj Anastasiji i trogodišnjem Jovanu, obezbediti normalne uslove za život i sazrevanje - kaže Dragana, uz napomenu da je veoma zahvalna i ponosna na svog oca, koji je njenom bratu i njoj usadio osnovne principe da se bore i probijaju kroz život pošteno i radno.

Foto: B. G.

- Sklonost da prepoznajem koji alat za šta treba upotrebiti, što baš nije svojstveno ženama, nasledila sam od tate, koji je mašinski tehničar po zanimanju i mnogo se žrtvovao radeći nekoliko poslova istovremeno da bi meni bilo bolje. Bez mame sam ostala kad sam imala samo deset godina. Razbolela se i preminula, tako da je tata brata i mene othranio - kaže Dragana dok stavlja zaštitnu masku i nastavlja da vari, baš tamo gde je stala pre nego što smo poželeli da čujemo njenu nesvakidašnju priču.


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set