• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.10.2019

23:30

TRAMP ZAPRETIO PREDSEDNIKU TURSKE: Erdogane, ne budi budala!

Vesti

TRAMP ZAPRETIO PREDSEDNIKU TURSKE: Erdogane, ne budi budala!

Podeli vest

Predsednik SAD pisao turskom kolegi na dan kad je ovaj započeo operaciju protiv Kurda u Siriji. Nediplomatskim rečnikom, bez ikakvog uvijanja, pretio mu sankcijama i upozorio ga da ne bude budala

Američki predsednik Donald Tramp, iako poznat po tome što ne voli formalnosti i krši protokole, mnoge je zgranuo svojim nediplomatskim jezikom u komunikaciji sa svetskim liderima. U javnost je procurilo njegovo pismo turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, u kojem mu je bez ikakvog uvijanja pretio, čak ga je nazvao i budalom.

Uništenje ekonomije

Američki mediji juče su objavili Trampovo pismo i tvrde da su njegovu autentičnost potvrdili neimenovani izvori. Predsednik SAD je pismo poslao 9. oktobra, na dan kad je Erdogan započeo vojnu operaciju protiv Kurda u Siriji. Ono počinje formalno sa "Dragi gospodine predsedniče", a nakon toga se odmah nižu otvorene pretnje.

"Hajde da napravimo dobar dil! Ne želiš da budeš odgovoran za pokolj hiljada ljudi, a ja ne želim da budem odgovoran za uništenje turske ekonomije - a to ću uraditi. Već sam ti dao primer na šta sam spreman nakon hapšenja sveštenika Bransona u Turskoj", napisao je na početku pisma Tramp, podsećajući Erdogana da je 2018. uveo sankcije Ankari da bi Branson, koji je uhapšen pod optužbom da je učestvovao u neuspelom puču 2016, bio pušten.

Erdogan bacio pismo u kantu

Erdogan je Trampovo pismo bacio u kantu, piše BBC, pozivajući se na izvore bliske turskom predsedniku.
- Predsednik Erdogan je dobio pismo, odbacio sve što u njemu piše i momentalno ga bacio u kantu - rekao je izvor BBC.

Tramp je zatim upoznao Erdogana sa time da Kurdi žele da pregovaraju sa njim.
"Naporno sam radio da rešim neke od tvojih problema. Nemoj da izneveriš svet. Možeš da napraviš odličan dil. General Mazloum (kurdski general u Siriji) voljan je da pregovara sa tobom i spreman je na ustupke kakvi nikad ranije nisu napravljeni. U strogom poverenju prilažem i kopiju njegovog pisma, koje sam upravo dobio", napisao je američki predsednik.

On je onda upozo

Foto: Informer DN

io Erdogana da mu istorija neće oprostiti.
"Istorija će te pamtiti kao velikana ako ovo izvedeš na pravi način i humano. Gledaće na tebe kao na đavola ukoliko se dobre stvari ne dogode. Nemoj biti opasan momak! Nemoj biti budala!", naveo je Tramp, koji je završio pismo sa "Zvaću te kasnije."

Za lečenje

Nakon što je pismo objavljeno svi su bili zgranuti načinom na koji Tramp komunicira sa svetskim liderima.
- Ovako se ne razgovara ni sa kim, a kamoli sa predsednikom druge države. Tramp je definitivno za lečenje - najčešći je komentar na društvenim mrežama.

S druge strane, bilo je i onih koji se nisu osvrtali na njegov rečnik, već su pohvalili to što je Tramp stao u odbranu Kurda.

 

 

Peskov: Krajnje neobičan rečnik

Foto: AP/Photo

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da "ton" pisma koje je Tramp poslao Erdoganu "veoma neobičan".
- Ne nailazi se često na takvu retoriku u korespondenciji između šefova država. To je krajnje neobično pismo - rekao je Peskov.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set