• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

07.11.2019

13:08

NEOBIČNA STRAST RUDARA IZ MAJDANPEKA! Mihajlo veze Vilerove goblene, hekla šustikle, štrika džempere i tka ćilime - KOMŠINICE PRIZNAJU DA JE BOLJI OD NJIH!

Vesti

NEOBIČNA STRAST RUDARA IZ MAJDANPEKA! Mihajlo veze Vilerove goblene, hekla šustikle, štrika džempere i tka ćilime - KOMŠINICE PRIZNAJU DA JE BOLJI OD NJIH!

Podeli vest

Iako je zagazio u devetu deceniju, Mihajlo Uršikić (81) i Majdanpeka se ni dan danas ne odriče svog, za mnoge čudnog hobija

Kako sam kaže, svojom najvećom ljubavi, izradom Vilerovoh goblena, heklanjem šustikli i stolnjaka, štrikanjem džempera ali i tkanjem ćilima, počeo je da se bavi još pre šezdeset godina.

Rodom je iz Rudne Glave, sela nadomak Majdanpeka, vrlo rano ostao je bez majke. Sa svojih dvadeset zaposlio se u Rudniku bakra Majdanpek na održavanju teških vozila, gde je i proveo čitav svoj radni vek.

30 godina radi kao crkvenjak

Foto: V. J.

Ovaj veoma zanimljiv čovek slovi za pravog majstora, što je potvrdio i brojnim nagradama na gradskim takmičenjima u ručnom radu. Mihajlo Uršikić je i veliki vernik. Posebno mesto na zidu sobe zauzima slika Patrijarha Pavla, kojeg je izuzetno poštovao. Inače, više od trideset godina provodi radeći kao ovdašnji crkvenjak i svakoga dana kada je služba, a posebno na velike praznike, boravi u majdanpeckoj parohiji Sv.Apostola Petra i Pavla. Budući da živi sam, veliku ljubav poklanja životinjama, pa je tako i vrlo aktivan član Udruženja za zaštitu životinja u Majdanpeku.

- Radio sam u servisu teških vozila na Površinskom kopu Rudnika bakra i sad mogu da kažem da posao rudara nimalo nije lak. Ne kaže se džaba u narodu da je to hleb sa sedam kora. Tada, kao mladić, u trenucima odmora, nakon napornog posla vrlo često sam vreme provodio sa komšinicom koja je tada radila kao lekar u majdanpečkom Domu zdravlja. Gledao sam kako ona radi ručni rad i malo po malo od tada se i u meni rodila ljubav prema ovom, reklo bi se ženskom zanatu. Međutim, ispostavilo se da sam ja ove veštine jako dobro savladao - ističe Mihajlo.

Ovaj osamdesetjednogodišnji penzioner koji se za svoje godine jako dobro drži, kaže da je do sada uradio više od stotinu Vvilerovih goblena a heklanim garniturama, izatkanim ćilimima i ištrikanim dzemperima, vunenim čarapama, ne zna se broj.

Materijalna strana ga nikada nije zanimala kada su rukotvorine u pitanju i kaže da do sada ni jedan goblen nije prodao, već je više od 30 poklonio rodbini, prijateljima, komšijama...

One na koje je posebno ponosan su "Tajna večera" i "Svadbeni put" za koje mu je bilo potrebno gotovo dve godine da izveze. Kako Mihajlo napominje, ne ostoji cifra za koju bi se odlučo da bilo koji od svojih goblena proda.

- Za "Tajnu večeru" mi je nuđeno nekoliko hiljada evra, međutim, nikada mi nije bilo na pameti da nesto što voliš i u šta uložis veliku ljubav i trud možeš da pretvoriš u novac. Ja se i sada sa ovoliko godina ne odričem svog hobija. U večernjim satima živce smirujem samo vezući goblene. Trenutno radim Vilerov goblen "Pastir" a društvo mi prave moji ljubimci mačak Miki i mačka Mica - sa osmehom ističe Mihajlo.

Mnogi Majdanpečani ga smatraju čudakom, jer ovadašnji muškarci ni mlađi a kamoli oni u poznim godinama, ne mogu ni da pomisle da se bave ručnim radom. Dok ga sugrađanke poštuju jer sa njim uvek imaju dobru temu kada je neka nova mustra ili neka nova ranfla u pitanju. Zna se u Majdanpeku vrlo dobro ko je Mihajlo kada je ručni rad u pitanju, pa se one koje vole ovaj posao ne libe da pokucaju na njegova vrata i potraže savet.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set