• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Kostić

11.11.2019

08:09

KAKO JE DŽON LENON dobio pa izgubio ulicu u Novom Sadu!

Vesti

KAKO JE DŽON LENON dobio pa izgubio ulicu u Novom Sadu!

Podeli vest

Od početka ovog milenijuma mnogi poznati muzičari su u Novom Sadu dobili svoje ulice, kao npr. legendarni Toma Zdravković ili prerano preminuli Milan Mladenović, frontmen grupe EKV, koji ima prolaz nazvan po njemu u centru gradu

Međutim, tragikomična je priča kako je osnivač i vođa "Bitlsa" Džon Lenon najpre dobio, a zatim izgubio svoju ulicu u najvećem gradu AP Vojvodine. Naime, Gradska komisija je oduzela ulicu španskom borcu Blagoju Paroviću u naselju Liman 2 i dodelila je Lenonu, a tabla sa imenom engleskog rokera je u prisustvu novinara svečano otkrivena 8. decembra 2001. godine.

Međutim, gradski čelnici iz DS i Čankove LSV, koji su tada imali većinu u gradskoj vlasti prevideli su jednu, ispostavilo  se veoma bitnu stvar, da su u toj ulici stanovali uglavnom vojni penzioneri, kojima su i dalje idoli bili Parović, Tito, Ranković i drugi iz ere komunizma.

Kada je došlo na red da se table sa nazivima ulica zamene, grupa starijih stanovnika ove ulice burno je protestovala, na meti su bili tadašnji gradski čelnici, a uglavnom starine se nisu ustručavale, braneći ime Parovića,  da  lopatama  nasrnu i na novinare, snimatelje i fotoreportere.

- Ko je, bre, taj drogeraš da po njemu nazivate našu ulicu, umesto po heroju Blagoju Paroviću? Kada odete table ima da nestanu, a samo probajte ponovo da dođete - bili su samo neki od povika  razjarenih staraca.

(FOTO) KRADEM KUKURUZ SA TUĐIH NJIVA! Na Fejsbuku osvanula SRAMNA POSLOVNA PONUDA bez presedana! DA LI JE OVO MOGUĆE?

Tabla sa dvojezičnim natpisom na srpskom i engleskom jeziku je zaista ubrzo nestala, a mnogi su se tada  pitali zašto je baš Parović, koji je kao dobrovoljac poginuo u Španskom građanskom ratu 1936. godine, odabran da bude " izbrisan" i to u ulici gde su još uvek živi oni koji su se kleli u Blagoja, a ne u Lenona i druge "čupavce". 

Takođe, objašnjenje Vladimira Vrgovića, tadašnjeg predsednika Gradske komisije za davanje imena ulica, kako je došlo do toga da Lenon dobije ulicu baš u Novom Sadu bilo je, u najmanju ruku, dosta neobično.

- Na ideju da je Lenon dobije ulicu došla je pre tri i po godine moja kćerka Milena. Uspeli smo da je realizujemo tek sada, a podsećam da je pre 21 godinu na današnji dan Lenon ubijen u atentatu. Veoma je važan i njegov mirotvorački angažman, u vremenu kada nije bilo lako imati napredne ideje  - objašnjavao je Vrgović.

NEOBIČNA STRAST RUDARA IZ MAJDANPEKA! Mihajlo veze Vilerove goblene, hekla šustikle, štrika džempere i tka ćilime - KOMŠINICE PRIZNAJU DA JE BOLJI OD NJIH!

Nastavak priče sa,  ni krivim, ni dužnim parom Lenon-Parović u glavnoj ulozi, dogodio se 2005. godine, kada je tada nova vlast u Novom Sadu, koju su činili SRS, SPS i DSS, odlučila da ulicu vrati španskom borcu i komunisti Blagoju Paroviću, a oduzme je muzičaru Lenonu. Njihova opozicija, a prethodna vlast, ocenila je da  ovako nešto učinjeno samo njima iz inata, jer radikali, koji su tad dominirali, nisu bili poznati baš kao neki ljubitelji komunista i bivših španskih boraca.

Tako je, ipak, definitivno ostao bez ulice u Novom Sadu, a ime i prezime Blagoja Parovića, koji je u Španiji pao za ideale koje je imao i sad  sija sa tabli koje označavaju nazive ulica. Ako je za utehu, rad Lenonove udovice Joko Ono od ovog leta je postavljen ispod Petrovaradinske tvrđave, pa kad nije ulica i to je, ipak, neka utešna počast.

 
 


 

.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set