• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

20.11.2019

10:17

DRAMATIČNA SUDBINA SRBINA KOJI JE 1999. U SAMOODBRANI PUCAO NA ALBANSKE TERORISTE! Sve je u rukama Mađarske, ako ga izruče Prištini TEŠKO ĆE IZVUĆI ŽIVU GLAVU!

Vesti

DRAMATIČNA SUDBINA SRBINA KOJI JE 1999. U SAMOODBRANI PUCAO NA ALBANSKE TERORISTE! Sve je u rukama Mađarske, ako ga izruče Prištini TEŠKO ĆE IZVUĆI ŽIVU GLAVU!

Podeli vest

Neizvesno je šta će biti s Ljubišom Manitaševićem (49) o čijem izručenju 22. septembra odlučuje Mađarska

Mađarsko pravosuđe odlučiće 22. novembra da li će izručiti Prištini Ljubišu Manitaševića (49), srpskog državljanina poreklom s Kosmeta. On je uhapšen 28. septembra, na prelazu Roske, na putu iz Ciriha za Beograd, po crvenoj Interpolovoj poternici, a na zahtev Unmika. Na dušu mu se stavlja ubistvo u pokušaju u Orahovcu 1999. godine. U rešavanje ovog slučaja uključili su se i srpsko pravosuđe i MUP.

- Ljubiša je 28. juna 1999. krenuo sa našim bratom od strica i njegovom ženom vozilom holandskih vojnika Kfora iz Velike Hoče u bolnicu u Orahovcu - kaže njegov brat Nikola Manitašević. - Snaja je bila trudna, a dobila je zubobolju. U orahovačkoj bolnici su joj dali injekciju i rekli bratu da nabavi još jednu.

Pismo ministarke pravde

Foto: Tanjug

Srbija nije tražila izručenje Ljubiše Manitaševića, potvrđeno je za "Novosti" u Ministarstvu pravde. Ali je, kako nam je rečeno, ministarka pravde Nela Kuburović poslala pismo mađarskom kolegi u kom traži da se naš državljanin ne izruči Prištini.

On navodi da je Ljubiša pošao ka apoteci van kruga bolnice, bez pratnje. Sumnja da je lekar obavestio teroriste. Ispred apoteke čekala su ga četvorica pripadnika OVK, a iza njih kola sa automatskim oružjem. Počeli su da ga vuku. Iz pištolja koji je nosio sa sobom u samoodbrani je opalio najpre u vazduh, a pošto nije uspeo da rastera napadače, pucao je ponovo. Jednog napadača je ranio u rame, a drugog u stomak. Tek tada su se razbežali.

ŠIPTARSKI ZLOČINAC! ISPLIVALA JEDNA OD RETKIH FOTOGRAFIJA! Kadri Veselji sa oružjem u rukama u uniformi OVK!

- Brat se odmah predao pripadnicima Kfora. U pritvoru, u Prizrenu, proveo je 67 dana. Bio je presrećan ne samo zato što je spasao živu glavu, već i zato što nikog nije ubio. Da jeste, Ljubiša ne bi mogao da živi s tim - priča Nikola.

Ubrzo je pušten da se brani sa slobode, a prošao je sve bezbednosne provere Kfora i preselio se u Srbiju. Pre šest godina odselio se u Švajcarsku, našao posao, oženio se. Nesmetano je putovao za Srbiju, jer nije znao da je protiv njega podignuta optužnica.

Kako objašnjava njegov brat, tek posle hapšenja su saznali da je optužnica podignuta još 2015, a da je poternica raspisana u maju ove godine.

- Uspeo sam da ga posetim jednom, u pritvoru, u Budimpešti. Nismo smeli da mu damo ni odeću, ni pare, već smo odelo morali da šaljemo iz Srbije, a pare da uplatimo na račun advokata kog smo tamo angažovali, da mu ih on prosledi. Bio sam šokiran njegovim stanjem - trzao je glavom, smršao, a žalio se i na psihičko maltretiranje - priča Nikola.

NAJVAŽNIJA ZLOČINAČKA LIČNOST U OVK! Veselji nije OSTAVLJAO TRAGOVE ZA SOBOM, ali na njegovu nesreću POSTOJE SVEDOCI!

U pokušaju da animira srpske vlasti da se uključe u slučaj i spreče izručenje njegovog brata Prištini, čak je jednog dana blokirao kolima deo Ulice kneza Miloša. Napisao je stotine pisama i dopisa, obraćao se predsedniku Republike, išao u BIA. Uspeo je da ga primi ministar policije Nebojša Stefanović. Kaže, najviše mu je pomogao načelnik beogradske policije Milan Stanić. Ipak, vreme kada će mađarski sud odlučivati o Ljubišinoj sudbini je blizu.

- Ako ga izruče na Kosmet, bojim se za njegovu bezbednost. Siguran sam da neće imati fer suđenje. Nemam ništa protiv toga da mu sudi naša država, ako je kriv - kaže Nikola, i najavljuje protest ispred mađarske ambasade.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
aleksej

pre 4 godine

udariti sankcije madjarima i za prolaz njihovog transporta kroz srbiju ako isporuce ovog coveka nepriznatoj drzavi, jer ako kosovo nije priznato, duzni su da to postuju i isporuce ga u beograd, i da mu se u beograd sudi. tj jasno je da je tada bilo ratno doba na kosovu, a ovaj covek je bio civil, i da su ga uhvatili verovatno bi i njemu izvadili organe, i bacili ga na smetliste...

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set