• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

20.11.2019

15:02

(FOTO) U OVOJ SRPSKOJ PEĆINI SU ŽIVELI ZMAJEVI! Oni su čuvali izvor na kome su se LEČILE ŽENE!

Vesti

(FOTO) U OVOJ SRPSKOJ PEĆINI SU ŽIVELI ZMAJEVI! Oni su čuvali izvor na kome su se LEČILE ŽENE!

Podeli vest

Brdo iznad sela Potpeć nadaleko je poznato jer se uprvo tu nalazi pećina koja ima najveći ulaz na celom Balkanu. Njen džinovski portal u obliku potkovice visok je 50 metara, pa su upravo zbog toga Potpećkom pećinom oduševljeni domaći, ali i strani gosti

- Ove godine zabeležen je porast broja turista, tako da je našu pećinu posetilo oko 10 hiljada gostiju. Najviše ih zanima da vide ovaj neobičan ulaz u samu pećinu, ali i sama unutrašnjost ih poprilično intrigira - rekla je za RINU Nina Udovičić, tiristički vodič.

Ovaj spaleološki biser zapadne Srbije nalazi se 14 kilometara od Užica u severnom delu Drezničke gradine, a istražena i uređena dužina za posetioce je 555 metara. Do ulaza vodi 700 stepenika, a onda se ispred vas pruža neslućeno bogatstvo pećinskog nakita, smeštenog u četiri dvorane neobičnih naziva.

Foto: RINA

Skamenjeni zmajevi u zidovima pećine

- Prva je dvorana pod kupolom, zatim dvorana zmajeva, Cvijićeva i zatim dvorana Snežana i sedam patuljaka. Legenda kaže da su ovde živela dva pećinska zmaja koja su čuvala čudotvorni izvor koji je, prema predanju, lečio nerotkinje. Kad je izvor presušio zmajevi su se skamenili, ali njihovi oblici su i danas vidljivi - priča Nina sve tajne ovog mesta.

Najniže dvorane pećine su provereno lekovite jer imaju svojstva prirodne hiperbarične komore u kojoj se koncentracija kiseonika kreće čak od 33 do 40 odsto.

- Gosti ne zaobilaze da posete hiperbaričnu komoru, a mnogi od njih kažu da se u tom mestu lakše i drugačije diše. Ulazili su astmatičari koji kažu da su jedino ovde prodisali punim plućima -  kaže Nina i dodaje da se u unutrašnjosti pećine krije i mali oltar uklesan u steni.

Foto: RINA

Dvorana Snežana i sedam patuljaka

- Prema narodnom predanju u pećini su se krili Srbi od Turaka i na tom oltaru se molili. Kad bi neko preminuo sahranjivali bi ga tu u blizini, kako ne bi otkrili sklonište, a ostaci ovih ljudi su i pronađeni, pa izvađeni i dostojno sahranjeni.

Potpećka pećina predstavlja svojevrsan spomenik prirode, a u aprilu ove godine uređena je njena unutrašnjost kada je urađena nova elektroinstalacija u glavnom hodniku i dvoranama, pa je ova istorijska lepotica zasijala novim sjajem.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!
Politika

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!

Dajem punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u Savetu bezbednosti UN, najvišem forumu svetske politike. Naša zemlja je u prethodnom periodu suočena sa izuzetno teškim pitanjima samo zbog posvećenosti slobodoljubivoj i samostalnoj politici i zbog apsolutne odlučnosti da odbrani interese svoje države i naroda, koji je izložen najvećim izazovima decenijama unazad.

23.04.2024

09:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(FOTO) Pogodili ga Rusi! Moćno oružje SAD hitno vraćeno iz Ukrajine! Fotografije iz Pensilvanije otkrile sve: Oštećeno je...
REMONT

(FOTO) Pogodili ga Rusi! Moćno oružje SAD hitno vraćeno iz Ukrajine! Fotografije iz Pensilvanije otkrile sve: Oštećeno je...

Na društvenim mrežama su se u proteklih nekoliko dana pojavile slike oštećenog vučnog lansera M903 sistema PVO "patriot", koji je iz Ukrajine prebačen u SAD radi popravke. Kako se navodi, lansirna platforma je na američki kontinent transportovana uz pomoć aviona An-124, koji je petog aprila poleteo iz poljskog grada Žešov i sleteo na aerodrom Harisburg u Pensilvaniji.

23.04.2024

10:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set