• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Slađana Tasić

02.12.2019

12:43

(FOTO) VODA S KOSOVA VRAĆA SNAGU! Izvor Pet čepa kod Novog Brda jedinstven prirodni fenomen sa pet vodenih žila

Vesti

(FOTO) VODA S KOSOVA VRAĆA SNAGU! Izvor Pet čepa kod Novog Brda jedinstven prirodni fenomen sa pet vodenih žila

Podeli vest

Područje novog Brda pored kulturno istorijskih spomenika, crkava i manastira iz 13. i 14. veka i ranijeg perioda, kao i tvrđave iz doba kralja Milutina koja dominira ovim krajem, obiluje i neobičnim prirodnim lepotama

 

U jednom od ovdašnjih sela, nalazi se pravi biser. U Trničevcu je izvor poznatiji kao „Pet čepa", gde iz pet vodenih žila izvire hladna voda.

Meštani kažu da se ovakav prirodni fenomen retko sreće, da u prirodi, na planinama, negde mogu da se nađu izvori koji imaju dve ili tri vodene žile, ali da je ovako nešto kao u Trničevcu retkost.

Izvor je lepo uređen, oko njega je sve izbetonirano, napravljene su klupe za sedenje.

Foto: S. T.

Kod izvora je ikona Svetog Aranđela, kao i saksija bosiljka. Za ljude koji ovde žive izvor "Pet čepa" je svetilište.

Starica Jordanka Ivanković (79) priča kako je ovde nekada bilo mnogo više ljudi i da su se svi prema izvoru i vodi odnosili kao prema najvećoj svetinji. 

- Ovde smo se okupljali kao mladi, kad smo vraćali stoku sa paše, svraćali smo da odmorimo, da se ovce, koze i krave napiju vode, ali i mi.

Foto: S. T.

Ova voda ovde je kao lek, kad je piješ vraća ti se snaga, hladna je i veoma pitka. Bila su to neka druga vremena, kad je ovde bilo više ljudi, više omladine.

Foto: S. T.

Danas se živi drugačije, ja sam odavde iz sela, i tu sam se udala, ostajemo i opstajemo. Imamo imanje, živimo od poljoprivrede, penizja, ali je teško za mlade, jer nemaju nikakvog izbora. 

- Vezani smo i za manastir Draganac, koji je nekoliko kilometara odavde ka Gnjilanu. Sagrađen je još pre Kosovskog boja, zadužbina je Kneza Lazara, a posvećen je njegovoj prerano preminuloj ćerki Dragani - priča baka Jordanka.

Foto: S. T.

Tvrđava Novo brdo

U selima podno Novog Brda živi dosta Srba, ali u pojedinim mahalama i zaseocima ima tek po nekoliko domaćinstava, dok ih je u drugim po više desetina.

I u ovom delu Kosmeta u šumama niču vikendice iz čijih dvorišta se vijore američke i albanske zatave. 

Reč je o uglavnom otetim ili kupljenim imanjima Srba. Tihi pritisak na preostali srpski živalj ovde se svodi na lošu administraciju i rešavanje svakondevnih problema, krađu stoke i nezaposlenost. 

Novo Brdo bilo je nekada najveći rudarski centar na Balkanu i ekonomsko središte Nemanjićke države, koji je u to vreme imao oko 45.000 stanovnika i bio prava trgovačka kolonija.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zvonkozim1 Kg

pre 4 godine

U Novom Brdu sunce sija posebnim sjajem i posebnom jačinom .

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set