• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

10.12.2019

14:00

DA LI JE ČAČAK U GO*NIMA DO GUŠE? Ogromna WC šolja osvanula u centru grada na Moravi! (VIDEO)

Vesti

DA LI JE ČAČAK U GO*NIMA DO GUŠE? Ogromna WC šolja osvanula u centru grada na Moravi! (VIDEO)

Podeli vest

U centru grada na Moravi uveliko se postavljaju i jedna na drugu ređaju vece šolje. Znatiželjni Čačani već su se zapitali zbog čega, a svako je ovu pojavu interpretirao na svoj način

- Ne znam o čemu se radi, ali poprilično je uvredljivo. Da li to znači da smo svi u znate već čemu do guše, pa je samo ostalo da se pusti voda - upitao se jedan građanin.

Međutim, reč je o umetnosti. Branislav Nikolić i Zolt Kovač koji su dobili ngaradu na 27. Memorijalu “Nadežda Petrović”, imaće svoju samostalnu izložbu, čiji deo će se nalaziti na javnoj površini upravo u obliku stuba od vece šolja.

Foto: RINA

- Želeli smo da skrenemo pažnju i u tome očigledno uspeli, jer umetnost najčešće prolazi neprimetno, ispod radara i 20 istih ljudi dolazi u galerije. Nisam želeo nikog da provociram na lokalnom nivou, jer ova postavka više može da se shvati kao globalni komentar o tome kuda idemo kao civilizacija - izjavio je Branislav za RINU.

Foto: RINA

Umetnik sa skulpturom

On kaže da se njegova skulptura idejno oslanja na rad Konstantina Brankušija, tvorca Beskonačnog stuba od piramidičnih elemenata koji se pruža u nebo, sa razlikom da su kod Branka u pitanju vece šolje.

- Umetnost ne treba shvatiti preozbiljno, mora se biti malo i duhovit. Sa druge strane ako gledate iz daljine uopšte se i ne primećuje da su u pitanju šolje, već jedan lep zaobljen keramički oblik. Tek kad priđete vidi se šta je zapravo u pitanju i svako će shvatiti na svoj način, a to jeste i bila poenta - kaže Branislav.

Samostalana izložba dvojice umetnika pod nazivom “Kako preživeti rad” biće otvorena 12. decembra u 18 časova i trajaće do 31. januara.

- Nikolić i Zolt su 2014. godine osvojili nagaradu na Memorijalu i tako dobili pravo da svoj rad, građanima Čačaka prikažu kroz samostalnu izložbu. Beskonačni stub od vece šolja biće visok pet metara i osvetljen, a uz njega postaviće se još jedna umetničak instalacija od oluka, što će naši građani takođe imati priliku da vide. U pitanju je privremena postavka koja će po završetku izložbe biti sklonjena - rekla je Marija Radisavčević, kustos UG “Nadežda Petrović”.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
gago

pre 4 godine

Nije mi poznato za Cacak ali Mrcajevci(naselje kod crkve)su u govnima i preko guse.Sve "dicni i poslovni domacini"ispustaju cetrdeset godina fekalije na ulicu.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set