• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

11.12.2019

10:03

(VIDEO/FOTO) SVA ČUDA STOPIĆA PEĆINE! Evo zašto su se ovde krili i hajduci i četnici i partizani!

Vesti

(VIDEO/FOTO) SVA ČUDA STOPIĆA PEĆINE! Evo zašto su se ovde krili i hajduci i četnici i partizani!

Podeli vest

Na samo devetnaest kilometara od centra Zlatibora nalazi se pravo prirodno bogatstvo. Jedna od najavećih pećina na Balkanu dobila je naziv po zaseoku Stopići u kom se i nalazi. Njeni istraženi hodnici dugački su oko 1600, a peščaka staza dugačka je oko 300 metara, međutim to je sasvim dovoljno da se spoznaju sve lepote i specifičnosti Stopića pećine

- Njen ulaz je impresivan, visok je oko 18 i širok preko 30 metara, tako da ova pećina nikad nije bila skrivena. Prva noga koja je kročila na ovo zltiborkso tle, mogla je da je primeti i uđe - rekao je za RINU Dragomir Stopić, čuvar u zaštićenom području.

Prvi istraživači ovog areheološkog lokaliteta bili su češki spaleolozi koji su prilikom boravka u Stopića pećini koristili čak i posbenu ronilačku opremu. Tada je otkriveno da se pod zemljom nalaze dugački hodnici i pet dvorana, ali i najveći podzemni vodopad na Balkanu prozvan i “Izvor života”.

Foto: RINA

- Ovde su se svojevremeno skrivali hajduci, četnici i partizani. Na ovom mestu su se spašavali od neprijatelja, zato je ovaj vodopad dobio takvo ime. Posle njega se više nije moglo proći. Visok je oko 10 metara i ispred njegove lepote vam ponestaje dah - kaže Radojko Janković, čuvar zaštićenog područja.

Foto: RINA

Tekst potpisa

Zaštitni znak Stopića pećine svakako su i atraktivne bigrene kade koje formiraju kosi zid preko kog se voda stalno preliva.

- Dubine bigrenih kada kreću se od jednog pa čak do sedam metara. Ova pećina je i dalje u izgradnji, nastaviće se njeno istraživanje, pošto se u dubini nalaze podzemna jezera, jer u pitanju je rečna pećina kroz koju i danas protiče Trnavski potok - rekao je Dragomir Stopić.

Foto: RINA

Dragutin Topić

Ovaj lokalitet za posetioce je otvoren 2009. godine i od tada je postao prava turistička atrakcija koju godišnje poseti na hiljade ljudi iz celog sveta.ž




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set