• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.12.2019

08:01

DRAMA SRPSKE DECE NA MALTI! Biće proterani zbog jedne neverovatne odluke države, njihovi roditelji OČAJNI!

Vesti

DRAMA SRPSKE DECE NA MALTI! Biće proterani zbog jedne neverovatne odluke države, njihovi roditelji OČAJNI!

Podeli vest

Dvadeset dvoje dece, poreklom iz zemalja koje nisu članica EU, a među kojima je najviše dece iz Srbije, nemaju pravo da više borave na Malti jer njihovi roditelji ne zarađuju dovoljno

To je prvi put objavljeno još u septembru, a u međuvremenu, roditelji su formirali grupu "Roditelji na Malti" i tražili od vlasti da prihvate njihove aplikacije ili da im daju pisani dokaz da su odbijeni kako u septembru, tako i ovog meseca, piše list Tajms of Malta.

Ove nedelje mnogi roditelji su dobili potvrdu da su njihovi zahtevi za boravak dece odbijeni, jer zarađuju manje od zakonskog minimuma.

Porodice koje potiču iz trećih zemalja, država koje su izvan EU, moraju da zarađuju najmanje 19.000 evra godišnje, plus 3.800 evra za svako dete.

OVAKO JE PAS REŠIO MISTERIOZNO UBISTVO NOVINARKE ZBOG KOGA SE PREMIJERU DRMA FOTELJA! Španijel policiju doveo do posrednika u kriminalnom slučaju koji POTRESA MALTU!

Ova suma ne uključuje bonuse ili prekovremeni rad.

Vladici i Dragani Popović, roditeljima dve devojčice koji zajedno zarađuju 26.457 dolara godišnje, falilo je 143 dolara da bi dostigli 26.000, što je zakonski minimum.

Foto: printscreen

Vladica Popović je na Malti dve godine, dok su mu se njegova supruga i ćerke pridružile pre šest meseci i tražile boravišnu dozvolu.

Zbog svega što se desilo oni su u šoku, naročito jer se radi o maloj sumi novca, a kako su rekli njihova deca se zbog svega osećaju izolovano i depresivno.

Slično je i sa drugim porodicama.

Aleksandra Ilić ispričala je da se njena dvogodišnja ćerka Neda, rođena na Malti, u svim institucijama smatra "legalnom" pošto ima ličnu kartu, osim u Agenciji nadležnoj za državljanstvo i boravak.

- Ne možemo da je pošaljemo nazad u Srbiju, to nije opcija, zato što ona ne može da krene u školu tamo, jedva govori srpski. Govori engleski. Takođe, nemamo ni kome da je pošaljemo - ispričala je Aleksandra.

Foto: Public

Maja Braun iz odbora Zajednice Srba, pokušala je da kontaktira agenciju i ugovori sastanak, međutim, kako kaže, ne postoji volja da se problem reši.

- Ova politika je očigledno diskriminatorska. Zašto Agencija ne želi da razmotri druge izvore prihoda, poput izdavanja nekretnina u drugim zemljama ili ušteđevinu? - rekla je Braun i optužila poverenika za decu da nije ni od kakve pomoći, iako je Malta zemlja potpisnica međunarodnih konvencija o zaštiti dece.

SRBIN ŠUTIRAO I UDARAO POLJAKA NA MALTI! Zbog incidenta ispred noćnog kluba izbacivač srpskog državljanstva UHAPŠEN!

Ona je istakla da je tokom proteklih nekoliko godina uočila promenu unutar sistema - od jednog koji je prihvatao strane radnike i njihove porodice ka drugom koji ih odbacuje.

Jedan od osnivača organizacije "Roditelji sa Malte" Ana Zdravković kaže da su roditelji skrhani i izgubljeni i da ne znaju kome da se obrate.

Foto: Shutterstock

- Očajni smo i tužni jer ne znamo šta više da radimo. Ne tražimo mnogo, samo normalan i miran porodični život na Malti - ispričala je Ana Zdravković.

Kako se navodi, ranije su postojali izuzeci od ove politike, a odluku o izuzeću mogao je da donese direktor vladine agencije ukoliko su oba roditelja zaposlena, ali ne zarađuju propisanu sumu, međutim politika je u međuvremenu pooštrena i brojnim porodicama nisu bili odobreni zahtevi zato što su njihovi prihodi bili manji od propisanih zakonom.

Tajms of Malta pokušao je da kontaktira Agenciju u vezi sa ovim slučajem, ali nije dobio nikakav odgovor.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sasa

pre 4 godine

"Ne možemo da je pošaljemo nazad u Srbiju, jedva govori srpski".

Muki

pre 4 godine

Hocete da se kladimo da je pocelo par hrvata i albanaca da radi u agenciji, a verovatno ih ima i u novoj vlasti, pa mozete za to da se uhvatite. Rasizam.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set