• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

16.12.2019

12:45

SRBI U DOBA RIMLJANA IMALI CENTRALNO GREJANJE! Neverovatno otkriće arheologa pored Lajkovca!

Vesti

SRBI U DOBA RIMLJANA IMALI CENTRALNO GREJANJE! Neverovatno otkriće arheologa pored Lajkovca!

Podeli vest

Kada su započeli istraživanja, arheolozi nisu ni slutili da će na lokalitetu Anine, u selu Ćelije, kod Lajkovca - na ušću reke Ljig u Kolubaru - otkriti ostatke raskošne vile, te brojne objekte gazdinstva nekog veleposednika iz rimskog doba

Štaviše, na 40 hektara jednog od najbolje očuvanih i istraženih ostataka arhitekture rimskog doba je pronađena i kolekcija novca koja se ubraja u najveće iz te epohe na području Srbije!

Iako je utvrđeno da se radi o izuzetno velikom poljoprivrednom dobru iz četvrtog veka, koji čine kompleks sa stambenim i ekonomskim delom, ali i groblje, istražen je tek deseti deo vile koja se, po procenama stručnjaka, prostire na više od 4.000 kvadrata. Pronađeni su i dobro očuvani ostaci šest prostorija vile rustike, zidovi visoki do dva metra, pa se veruje u to da je centralni deo građevine bio visok oko osam metara. Vila je, pritom, u svim prostorijama imala sistem za grejanje toplim vazduhom!

I oni su imali "Ibarsku magistralu"

Foto: ZZSK Valjevo printscreen

- Zapis iz Jabučja kod Lajkovca ukazuje na to da se možda radi o dosad nepoznatom municipijumu, gradu sa lokalnom samoupravom - navodi arheolog Arsić. - Jer, naselje Anine se nalazilo na raskrsnici važnih puteva koji su vodili iz veoma bitnih rudarskih oblasti ka glavnim gradskim centrima, a približno je bilo i na tromeđi tri rimske provincije: Dalmacije, Panonije i Gornje Mezije. Po kvalitetu nalaza i arhitekture, ostaci se razlikuju od onih iz ruralnih naseobina u brdsko-planinskim predelima zapadne Srbije. Inače, polovinom prošlog veka su na prostoru Ćelija otkriveni tragovi rimskog puta koji se prostirao duž reke Ljig i spajao dolinu Kolubare sa Rudnikom, pa se zaključuje da je to bila svojevrsna rimska Ibarska magistrala.

- Veliki broj nalaza svedoči o intenzivnom ekonomskom životu ovog mesta od 300. do 380. godine, kao i u vreme srpske despotovine tokom 15. veka - kaže arheolog iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Radivoje Arsić koji je obavljao istraživanje lokaliteta. - Vila rustika u Ćelijama je jedna od najvećih podignutih na znatnoj udaljenosti od tadašnjih gradskih centara, a na 200 metara od stambenog dela su dva velika objekta, površine 2.000 kvadrata, za skladištenje poljoprivrednih proizvoda. Ovo grandiozno poljoprivredno dobro je nastalo početkom četvrtog veka, a nestalo u pljačkaškom pohodu zapadnih Gota.

I drugi arheološki spomenici na području Lajkovca - rimske vile u Jabučju, Skobalju, Bogovađi i Nepričavi - ukazuju na izuzetnu veštinu zemljoposednika i zemljoradnika Rimskog carstva, te na prirodnu predodređenost ovog područja za poljoprivrednu proizvodnju.

- Na velikom broju njiva u okviru lokaliteta Anine, prilikom oranja se pojavljuju veće količine građevinskog materijala kojim je građena vila, a koje su ovdašnji domaćini, ne znajući o čemu je reč, neretko koristili čak za gradnju svinjaca - ističe Arsić. - U proleće 1996, plugovi su otkrili velike apside poznoantičke građevine i brojni rimski novac, te delove narukvica, prstenje, oruđe... što ukazuje na to da se na ovom prostoru nalazila nekropola za sahranjivanje tadašnjih žitelja. Ispitivanjem smo otkrili da je kompleks gradio obrazovani arhitekta, sa kvalitetnim majstorima, što se razaznaje po ispoštovanim standardima ondašnje arhitekture, koje je mogao da priušti samo neko iz viših društvenih slojeva.

Foto: ZZSK Valjevo printscreen

Avio-snimak i ostaci vidljivi u oranicama, nadalje, ukazuju i na to da postoji više građevina u Aninama koje je nemoguće precizno definisati. Blizina Ibarske magistrale i lak pristup lokalitetu su idealni i za turističku prezentaciju blaga kakvo nema nijedan sličan rimski lokalitet u Srbiji!

- Zemljište pod kojim se nalaze neotkriveni zidovi vile i ostalih objekata pripada opštini Lajkovac, tako da će istraživanje moći da bude nastavljeno - kaže direktor Turističke organizacije u Lajkovcu Milutin Ranković. - Potpuniji kompleks oko vile rustike, sa informativnim tablama će biti najpogodnije mesto za posete ekskurzija i nastavu u prirodi, jer Anine ne svedoče samo o prisustvu Rimskog carstva, već i o srpskoj despotovini Brankovića i Lazarevića. Arheološka nalazišta u Skobalju, Malom Borku i Jabučju skrivaju bogatstva od praistorije do srednjeg veka, a Jerinin grad u Slovcu je srednjovekovno utvrđenje. I Bogovađa zavređuje pažnju stručnjaka, pa proizilazi da je, zapravo, čitava teritorija lajkovačke opštine jedno veliko arheološko nalazište.

Foto: ZZSK Valjevo printscreen


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
miki

pre 4 godine

Pa koliko je istoriski poznato mi smo ovde dosli posle rimljana, tako da ove iskopine nemaju veze sa Srbima, osim ako mi nismo ovu vilu srusili kad smo dosli na Balkan.......tako da mi, Srbi nismo imali "centralno grejanje"... neko se opet "zaleteo" sa naslovom

grof01

pre 4 godine

Ma neeeeeeeeeeeeee!!!!!! Srbi,dok još nisu evoluirali iz amebe,znači dok su još bili prvi organizam na planetu,tada su imali centralno grijanje i da ne pričamo šta još sve ne :) buhuhahahahahahhaahahahaha :)

Branko

pre 4 godine

Me ne sigurno su to bili Hrvati!!!?? Hrvati vec yrecu godinu za redom osvajaju titulu NAJGLUPLJEG NARODA NA SVETU, BRAVO !!!!????

to je samo znak da sav svijet

pre 4 godine

ne svadjajte se oko komentara.. poznato je da samo neupuceni ne znaje da svi narodi potjecu od srba, sve sto se otkrije iz davne historije bilo po srbiji bilo po svijetu- to su izgradili srbi. u ovom doticnom slucaju, cim je novinar rekao da su nasli rimske novcice, to je samo dokaz da je i tada bilo bogatih srba bas ko i danas (danasnji pare cuvaju u dolarima i evrima, a stari srbi su stedjeli u ondasnjoj konvertabilnoj valuti i sve je sad jasno). a ako su nasli natpise na latinici, to je zato jer su srbi puno uvozili ko i danas sto uvoze izvani a na danasnjim proizvodima, uglavnom pise, made in china. sve je jasno ali ovo vrijedi samo za srbe i nikako za druge narode !!

crni

pre 1 godinu

Srbi u doba Rimljana!? Valjda Rimljani u doba Rimske Imperije. Kakve veze Srbi imaju sa najvećom robovlasničkom imperijom na svetu osim što su je uništili? Ni kulturološke veze ni nikakve druge nemamo sa njima. Srbi su tada naravno postojali, ali su bili deo Alanskog saveza(savez stepskih naroda i plemena) koji je obuhvatao široka prostranstva Evroazije, o čemu imamo svedočenja romejskih, persijskih i kineskih hroničara, a koji se razbio zbog unutrašnjih(međusobni sukobi) i spoljnih(u 4om veku potpadaju pod dominaciju prve stepske imperije u istočnoazijskim stepama, Imperije Ruran koja se prostirala do Aralskog jezera, a na jugu u to vreme potpadaju pod Sasani Persiju) faktora. Mi smo bili zapadni deo tog saveza u donjim tokovima Urala, Volge, Dona i Dnjepra. Posle Atilovog rušenja rimskog limesa u 5om veku i depopulacije Balkana do 300Km od granice na Savi i Dunavu, otvoren je put za mnoge narode da se useljavaju na depopulisane ili polunaseljene teritorije nekadašnje RimskeImperije, a tada su se i Srbi krajem 5og veka doselili na depopulisane teritorije Dalmacije(rimska provincija Dalmacija između Jadranskog mora i reke Ibar i Panonske posavine i Boke) i Prevalisa(rimska provincija koja odgovara prostoru Crne Gore i severne Albanije).

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set