• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

06.01.2020

10:21

"BELA KORIDA", JEDINSTVENA U SVETU! Šampion iz Mokrina ima i svoj bazen gde se kupa i za borbu sprema - u društvu lepotica! (FOTO)

Vesti

"BELA KORIDA", JEDINSTVENA U SVETU! Šampion iz Mokrina ima i svoj bazen gde se kupa i za borbu sprema - u društvu lepotica! (FOTO)

Podeli vest

Ko ima najboljeg guska u Mokrinu, taj je šampion sveta. Takva pravila važe u ovom selu kraj Kikinde, gde se svake godine u februaru organizuje Svetsko prvenstvo u nadmetanju guskova kada se mokrinski sokaci zabele od pernatih musketara

Kvalifikacije za šampionat  traju od sredine decembra do poslednje nedelje februara, a onda na megdanu kljunove ukrste samo najbolji beli vitezovi. Prošlogodišnji pobednik "Cezar", vlasnika Aleksandra Maluckova i ove godine je favorit, a njegov vlasnik ga uveliko priprema za veliko finale. Koliko je Gusanijada  važna Mokrinčanima, naročito onima čiji su guskovi bili na pobedničkom tronu, kazuje i porodica Terzić u kojoj su i otac i sin preparirali i ovekovečili svoje ljubimce.

Foto: V. N.

Aleksandar (levo) sa svojim Cezarom

U selu na severu Banata gde se kaže gusak, a ne gusan i pere, umesto pero, uveliko traju kvalifikaciona takmičenja u nadmetanju guskova. Mokrin se priprema da iz svoje svakodnevne letargije uzdrma ne samo seoske sokake, već i čitav medijski svet koji pomno prati i izveštava o rezultatima finalne borbe. Od Uskrsa i Tucanijade do februarske Gusanijade, dok trepneš prođe vreme, kažu Mokrinčani koji pripreme za oba nezvanična svetska prvenstva shvataju kranje ozbljno. U dušu znaju svoje favorite, a ako još pobede, uzdižu ih u nebesa, a vlasnik najboljeg guska, zna se, svetski je šampion. Prvom šampionskom titulom prošle godine ovenčao se sada šestogodišnji "Cezar", ljubimac Aleksandra Maluckova iz Mokrina koji za svog pernatog kavgadžiju ima posebne kondicione pripreme.

Foto: V. N.

Završili na sudu

Brojne su se anegdote izdešavale od 1986. godine, kada su prvi guskovi stali na pola mokrinskog sokaka  da se viteškim krilima i oštrim kljunovima nadmetaju. O tome svedoči i knjiga Živice Terzića "Belo pero“.
-Te 1996. godine dogodilo se nešto neobično! Naime, Slobodan Galešev Bodač je prethodne godine uzeo guska po imenu Zelen, inače šampiona iz 1994, od Svetozara Ladičorbića Letka, u nadi da će sa svojim guskama izleći kvalitetnije guščiće. U međuvremenu, Slobodan je zavoleo Zelena i nije mogao da se rastane od njega i da ga vrati Letku. Po scenariju koji je i te kako karakterističan za Mokrin, dotadašnji veliki prijatelji Bodač i Letko su se "sporečkali", a cela stvar je dospela na sud. Nakon završenog sudskog spora, Bodač je morao da plati Letku odštetu za guska koju ovaj zatraži. I danas niko sa sigurnošću ne može da potvrdi koja je suma isplaćena, a pominju se cifre od par stotina nemačkih maraka. Bilo kako bilo, Zelen je pobedio na 11. Gusanijadi i opravdao investiciju svog novog vlasnika.     

- "Cezar" je prošao prvo kolo kada je ponovo pobedio prošlogodišnjeg finalistu "Margitaresa", a ono što sledi je osmina finala takmičenja.  Pripremam ga svakodnevno, šetam ga do mesta nadmetanja koje je uvek na polovini puta od kuća finalista, na neutralnom terenu. Maršruta mu je dva do tri kilometra dnevno, kako bi imao kondiciju. Kupam ga svakog dana dva do tri puta. "Cezar" ima svoj bazen gde se kupa sa guskama. Očekujem da će moj šestogodišnji ljubimac i ove godine pobediti - nada se Maluckov, inače učenik četvrtog razreda srednje Tehničke škole u Kikindi. Želja mu je, kaže, da "Cezar" bude višestruki šampion.

- Očekuje ga borba u drugom kolu protiv "Margitaresovog" sina, šta će biti, videćemo - kaže naš sagovornik.

Jasno je sada već svima da beli gladijatori u Mokrinu imaju poseban tretman, a pobednici "bele koride“ daju vlasniku veliku titulu u selu koja im puno znači, jer biti šampion Gusanijade nije mala stvar.

- Imam običaj da kažem u nekom društvu, ja sam svetski šampion. Ljudi me pitaju:“Stvarno? U čemu“ -Pa u nadmetanju guskova - uz smeh nam priča Sava Terzić, nekadašnji šampion.

CEZAR SVETSKI ŠAMPION GUSANIJADE! Svetsko prvenstvo u nadmetanju gusana u Mokrinu

Međutim, i u guščijem svetu ima onih koji imaju kratak životni vek. Nikad prežaljeni i zaboravljeni šampioni porodice Terzić, "Klej 2" i "Majstor", prerano su napustili njihove vlasnike Savu i Živicu. Od tada zauzimaju centralno mesto u njihovom domu.

- Prvo je to bila očeva ideja. Kada je "Klej 2" pobedio 1993, otac Sava se zarekao pred novinarima da će ga, kada gusak ugine prirodnom smrću, preparirati kao šampiona. Uginuo je posle četiri godine kada je poneo pobedničku titulu i od 1997. stoji u našem hodniku.  Poživeo je 11 godina. "Majstora" sam ja preparirao, bio je trostruki šampion Gusanijade, nije imao nijedan poraz u životu i uginuo je tek tako u četvrtoj godini. Kao kad mladog čoveka izda srce. E, tako je i taj gusak bio zdrav, prav i samo smo ga našli mrtvog jedno jutro - sa setom se seća za Informer  Živica i dodaje da je najduži guščiji vek dvadesetak godina, kako je priroda odredila.

Foto: V. N.

Živica Terzić (levo) sa Majstorom i Sava Terzić (desno) sa Klejom 2

- Trećeg šampiona nakon toga nismo imali. "Majstor" je prepariran 2012. godine. U Mokrinu su inače preparirana četiri šampiona, dva imamo mi, a dva porodica Ladičorbić - kaže ovaj magistar poljoprivrede i ističe da Gusanijada nije teranje guskova na borbu, već pirodni nagon tokom sezone parenja kada postaju ratoborni. Takmiče se kao i sve druge vrste u prirodi za ostavljanje potomstva.

Da li će Cezar i ove godine biti ovenčan lovorikama na Svetskom prvenstvu u nadmetanju guskova ili će biti novih iznenađenja, ostaje nam da vidimo zadnje nedelje u februaru na 34. Gusanijadi.                                   


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set