• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. G.

18.01.2020

10:42

(FOTO) IZVOR ŽIVOTA POSTOJI U SRBIJI! Nalazi se u nestvarno lepoj pećini čije je tajne otlrio i sam Karađorđe!

Vesti

(FOTO) IZVOR ŽIVOTA POSTOJI U SRBIJI! Nalazi se u nestvarno lepoj pećini čije je tajne otlrio i sam Karađorđe!

Podeli vest

Stopića pećina je u 2019. godini imala 89.181 posetioca, od kojih su 5.500 posetilaca bili stranci van teritorija bivše Jugoslavije. U Turističkoj organizaciji Zlatibor kažu da sa ovom brojkom ovaj lokalitet drži rekord u Srbiji.

Dragomir Stopić, organizator promotivnih aktivnosti, kaže da se posetioce najviše oduševe prvo ulaskom u pećinu čija je površina oko 1 m2, ali nije najviše u Srbiji.

- Ulazi se u Svetlu dvoranu, pa ide Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. U pećini ima 280 bigrenih kada različitih dubina od nekoliko centimataa, a najdublja je oko 7,5 m. Taj deo gde je najdublja kada moći će da se vidi od najverovatnije 10. februara kada se planira otvaranje još 80 metara staza za posetioce. Tu će biti i podvodna rasveta, plus rasveta sa belim svetlom sa led rasvetom u samoj pećini. Taj deo pećine raspolaže bogatim pećinskim ukrasima poput stalaknita čija je dužina 6 metara - rekao je Stopić.

Foto: TO Zlatibor

Ono što posebno oduševljava posetioce Stopića pećine je pećinski vodopad.

- To je vodopad visine 9,5 m i zove se "Izvor života". Na njega pada samo jedan zrak svetlosti. Posebno je atraktivan kada nadođe Trnavski potok, koji ponire u pećinu. Za njegovo ime vezano je više legendi i priča. Jedna od njih je i ta da kada dolazite sa druge strane pećine, gde Trnavski potok ponire, ide se putem koji je sav u tami, ništa se ne vidi. I kada se dođe do ovog vodopada ukazuje se samo taj jedan zrak svetlosti. Druga legenda je vezana za srpskog ustanka protiv Turske iz 1804. godine. Karađorđe je naredio svojim starešinama da kaže lokalnom stanovništvu da se kriju u pećini. Tu se uglavnom skrivali stariji i deca. Pa otuda što je pećina spasila mnoge živote i sam naziv "Izvor života" - kaže Dragomir Stopić.

(FOTO) U OVOJ SRPSKOJ PEĆINI SU ŽIVELI ZMAJEVI! Oni su čuvali izvor na kome su se LEČILE ŽENE!

Foto: TO Zlatibor

Inače, ova pećina je duga oko 1.700 m. Dobila je ime po zaseoku Stopići, a prvi pisani podaci o njoj su zabeleženi u Zapisniku Srpskog geološkog društva iz 1901. godine, dok je prva speleološka istraživanja obavio naš veliki istraživač i tvorac naučne speleologije, čuveni Jovan Cvijić.

Foto: TO Zlatibor

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set