• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

24.01.2020

12:02

DRAGICA BRINE O ČISTOĆI GRADA, ALI PRAVI VELIKU GREŠKU KAO I MNOGE SRPKINJE! Sve joj je preče od onoga što bi svaka žena trebalo redovno da radi!

Vesti

DRAGICA BRINE O ČISTOĆI GRADA, ALI PRAVI VELIKU GREŠKU KAO I MNOGE SRPKINJE! Sve joj je preče od onoga što bi svaka žena trebalo redovno da radi!

Podeli vest

Kada je reč o obolevanju i umiranju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi. Niska svest o važnosti obavljanja preventivnih pregleda jedan je od glavnih razloga za ovako lošu statistiku

I upravo zbog toga brinući o zdravlju zaposlenih, JKP "Komunalac" iz Čačka preuzelo je na sebe obavezu da organizuje godišnje ginekološke preglede, jer žene zaposlene u ovom preduzećeu, kako kažu, vode brigu o svemu i svima, samo ne o svom zdra-vlju.

Dragica Bojović pre svitanja je na svom radnom mestu, bez obzira na vremenske uslove. Ona brine o čistoći gradskih ulica, ali kad je njeno zdravlje u pitanju ipak nije toliko odgovorna.

SAVET ONKOLOGA ZA DUG ŽIVOT! Usvajanjem ovih jednostavnih navika čuvate telo od nastanka raka

- Uvek se negde juri. Deca, škola, posao, kuća i kuhinja... Žene imaju previše obaveza i taj pregled uvek ostavljaju za drugi dan, sve je ostalo preče. A kad se ostavi za kasnije, ponekad zaista može biti kasno - priča Dragica za RINU.

 Sličnog mišljenja je i njena koleginica Danijela Poledica koja je tek u petoj deceniji prvi put otišla na ginekološki pregled, i to samo iz razloga što je to organizovalo preduzeće u kom radi i nije mogla da izbegne, kako je rekla, tu obavezu.

Foto: RINA

Danijela Poledica

 - Sama nikad ne bih uspela da se organizujem i da odem na taj pregled, kad su krenule sve koleginice iz smene, onda sam morala i ja, nije bilo izgovora. Starhovala sam šta će mi doktor reći, a kad sam čula da je sve u redu, to olakšanje se ne može opisati rečima - rekla je Danijela.

KORAK OD LEKA ZA SVE VRSTE RAKA? Naučnici OTKRILI NEŠTO ŠTO BI MOGLO DONETI REVOLUCIJU

Organizovani ginekološki pregledi u JKP "Komunlac" bili su prihvaćeni sa odobravanjem, a odziv žena bio je stoprocentan.

 - Zbog niske svesti o značaju preventivnih pregleda, tri godine unazad, kroz program poslovanja obezbeđujemo finansijska sredstva za ginekološke pregleda žena, a ove godine uključen je i pregled na mamografu - izjavila je Mirjana Skerlić, direktor finanasijskog sektora u JKP "Komunalac".

Foto: RINA

Mirjana Skerlić

Da je ovo dobra odluka pokazalo se odmah nakon prvih pregleda.

- Jednoj od žena odmah na pregledu otkriven je kancer u ranoj fazi, operisana je i sad se upsešno opravlja. Veliko je pitanje da li bi ona sama na vreme otišla na lekarski pregled - rekla je Mirjana.

 U lečenju kancera na grliću materice najvažniji su upravo preventivni pregledi , jer je ova bolest apsolutno izlečiva ako se otkrije u ranoj fazi.

 - Kancer ne nastaje za dva dana, već taj proces traje i do 10 godina, a to je sasvim dovoljno vremena da se otkrije i potpuno izleči - navela je Snežana Ćojbašić, ginekolog.

 I zato, najbitnije je ipak tih sat vremena koliko će vam tebati da odete kod lekara i uradite preventivni lekarski pregled.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set