• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

29.01.2020

12:59

KAKO JE "PRAŠINAR IZ BANATA" NAPRAVIO BROD U GRADU BEZ REKE! Trebalo mu je tri duge godine, ali sada se sve isplatilo... (FOTO)

Vesti

KAKO JE "PRAŠINAR IZ BANATA" NAPRAVIO BROD U GRADU BEZ REKE! Trebalo mu je tri duge godine, ali sada se sve isplatilo... (FOTO)

Podeli vest

Kada je pre devet godina napravio američki vojni džip "hamer", Kikinđanin Milan Brkin nije umirio svoj avanturistički duh, nego je počeo da razmišlja o novim pustolovinama u ravnom Banatu

U mestu koje sanja jedro na vidiku, ovaj Banaćanin je napravio - pravi pravcati brod!

Na Tisi kod Novog Bečeja već 5 godina usidren je brod "Viktorija", a pored njega u letnjim danima ponosno stoji Milan Brkin. Profesor karatea i preduzetnik, potpuno sam je konstruisao brod, a izgradio ga je uz pomoć prijatelja i sinova Dejana i Dragana. Fakultetsko znanje u oblasti mašinstva nema, a graditeljske sposobnosti pripisuje isključivo talentu.

Foto: privatna arhiva

- Takav poduhvat i to prvi put zaista je bio veliki izazov. Izgrađen je od čistog metala, a na spratu ima četiri kreveta za goste, dnevni boravak i kapetansku sobu sa kupatilom. Sve smo napravili sa svojih deset prstiju. To je naše remek delo - rekao je Brkin koji buđenje na brodu koji je napravio sopstvenim rukama ne može ni sa čim da poredi.

- Proces izrade ove grdosije je bio mukotrpan. Sve smo radili na jednom placu u Kikindi. U početku sam imao zebnju i bilo me je malo strah, da li će uopšte da plovi. Tri godine sam ga pravio, počeo sam 2012, a završio 2015. Ispred mene je uvek neki izazov koji tražim, pa otud i ideja da napravim brod. To mi je bila jedna moralna satisfakcija, da sam nešto uspeo da sagradim - zato sam mu i dao ime Viktorija - pojašnjava Brkin motive svoje ozbiljne pustolovine u koju se upustio

Foto: privatna arhiva

- Dug 13 i širok 3,60 metara, brod teži 7,5 tona. Može da prevozi 16  putnika, a razvija brzinu od 15 kilometara. Kad ugrabimo vremena tokom leta, pobegnemo malo iz ove prašine da se odmorimo i opustimo. Pravili smo ga za sopstvene potrebe - kaže Brkin.

Kako tradicija nalaže, uz razbijanje flaše vina, brod je najpre porinuo kanalom Dunav-Tisa-Dunav, gde je dopremljen dizalicom i specijalnim transportnim kolicima, a potom polako iz Kikinde doplovio do Novog Bečeja i Tise.

Foto: privatna arhiva

- "Plovi, nije potonuo, uspeli smo" - oduševljeno smo konstatovali. Kad smo doplovili u Novi Bečej, svi su se čudili što su "prašinari iz Banata" izgradili trenutno najveći brod na Tisi. I sada se prepričavaju komentari: "Evo prašinari, sve su nas udesili" - kroz smeh priča ovaj Kikinđanin. 

Dodaje da je brod registrovan, izgrađen po svim standardima i poseduje plovidbenu, a sinovi i on dozvolu za upravljanje plovilom. Naš sagovornik je profesor karatea, nosilac je crnog pojasa sedmi dan, s diplomom mastera u sportu i namerom da doktorira. Njegovim izazovima nema kraja, a njegov poslednji patent jeoscilatorni elektromagnetni stimulator stopala, zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu ijedinstven u svetu.

Ručno pravljeni "hamer" usidren u garaži

Foto: privatna arhiva

Pre devet godina, ovaj preduzimljivi Banaćaninje napravio američki vojni džip "hamer". Težak oko tri tone, "hamer" je visok 190, širok 220, a dugačak od 470 do 529 centimetara. Ovog gorostasa na točkovima pokreće BMV motor od 2.500 kubika, ali se nikada nije pojavio u saobraćaju, jer ne može da se registruje.

Foto: privatna arhiva

- Po našem zakonu ne postoji mogućnost registracije, ali ja se nadam da će se nešto promeniti. U pitanju je "hamer jedan". Kad bi ga neko kupovao, ne bi ga dobio ispod 100.000 evra. To je za mene abnormalno veliki novac, ali sam želeo da ga konstruišem i uspeo sam. Po svim parametrima je verodostojno kopiran - kaže Brkin koji je svoje gorostase, brod i "hamer", izgradio sopstvenim sredstvima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Шта чека војска...Одмах "регрутовати"....!!

ČUDO OD DEČAKA! MARKO KO NOV POSLE PADA SA 10. SPRATA: Neverovatan oporavak mladića iz Kikinde!
Hronika

ČUDO OD DEČAKA! MARKO KO NOV POSLE PADA SA 10. SPRATA: Neverovatan oporavak mladića iz Kikinde!

Marko Nadlački (15) iz Kikinde, dečak koji je zbog ljubavnih problema 16. septembra skočio sa desetog sprata solitera, mesec i po dana posle kobnog dana skoro se sasvim oporavio od povreda! Marko je pao sa visine od 30 metara na "mercedes" koji je bio parkiran u podnožju zgrade u centru Kikinde, a od siline udara ispalo mu je oko, izvalila se vilica i doživeo je višestruke prelome ruku i nogu

31.10.2018

20:20

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set