• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

29.01.2020

14:08

JAGODINA IMA PARALIJU, A VELIKO GRADIŠTE - MONASTIR! U grad na Dunavu stigli "rođaci" iz Tunisa!

Vesti

JAGODINA IMA PARALIJU, A VELIKO GRADIŠTE - MONASTIR! U grad na Dunavu stigli "rođaci" iz Tunisa!

Podeli vest

Veliko Gradište postalo je grad pobratim tuniskog primorskog mesta Monastur

Veliko Gradište, koje turisti često nazivaju i "Mala Budva na obali Dunava", u poslednje vreme je jedna od najzanimljivijih turističkih destinacija u našoj zemlji, a posebno interesovanje pokazuju stranci. Zaštitni znak ovog kraja je, pored  Dunava, naravno iSrebrno jezero, koje ukoliko jednom posetiš, uvek mu se rado vraćaš.

Foto: wikipedia.org

Srebrno jezero

Tako je bilo i sa predstavnicima ambasade Tunisa, ambasadorom Nje Sejf Ala Redzabom i prvim sekretarom ambasade Randu Ben Amar,  koje je po drugi put u gradskoj kući  nedavno ugostio predsednik Opštine Veliko Gradište, Dragan Milić.

Foto: V. J.

Ambasador Tunisa Nje Sejf Ala Redzab i predsednik Opštine Veliko Gradište, Dragan Milić

- Mnogo je znamenitosti po kojima mi u Gradištu možemo da se ponosimo. Naš moto je da kada gost poseti naše mesto poželi ponovo da se vrati i  uglavnom u tome uspevamo. Tako je bilo i ovoga puta. Gosti iz Tunisa u septembru prvi put su boravili u Velikom Gradištu na otvaranju izložbe Međunarodne likovne kolonije u kojoj su učestvovalii umetnici iz ove daleke zemlje. Tada se i rodila ideja da bi dva grada, tuniski Monastir i Veliko Gradište imajući u vidu mnogo sličnosti, mogli i da se pobratime - ističe predsednik Milić. 

Foto: wikipedia.org

Monastir

- Jedan sporazum o saradnji Velikog Gradista i tuniskog grada Monastir je  potpisan, budući da izmedju ova dva mesta postoje brojne podudarnosti. Monastir je grad na moru sa razvijenim turističkim, kulturnim i ekološkim potencijalima a veoma je prepoznatljiv i u sportu. Jedna od košarkaških ekipa iz Monastira više puta je bila šampion Tunisa. Sa druge strane Veliko Gradište takodje predstavlja turističku destinaciju u kojoj su razvijeni rečni i jezerski turizam, obiluje i veoma  bogatom kulturnom baštinom. Mnogo je sportskih talenata poniklo iz ove sredine a između ostalog spaja nas i košarka.  Košarkaški kamp proslavljenog sportiste Miloša Teodosića sa sportskim terenima nalazi se na Srebrnom jezeru, tako da je mnoštvo oblasti iz kojh bi mogli proizići različiti zajednički projekti za realizaciju u budućnosti - ističe Slađan Marković, zamenik predsednika Opštine.

Foto: V. J.

Tako će već početkom marta delegacija Opštine Veliko Gradište predvođena predsednikom Draganom Milićem posetiti Tunis i grad Monastir.

Na predlog  ambasadora Al Redzaba, a na zadovoljstvo predstavnika gradištanske Opštine, biće upriličeno potpisivanje povelje o bratimljenju ova dva grada. Ovim praktično gradištanci dobijaju "rodjake"u Tunisu pa će se pored Dunava i Srebrnog jezera leti, ubuduće baškariti na obalama tuniskog mora, poput Jagodinaca koji svake godne uživaju uz svoju braću Grke u Paraliji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade
Društvo

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović posetili su danas povređenog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji je primljen na Vojnomedicinsku akademiju, nakon zadobijanja teških povreda tokom vežbe desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav u okviru vojnog kompleksa "Orešac".

16.04.2024

18:28

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set