• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Nedeljnik

06.02.2020

21:01

ŠTA SI ZINUO KAO ČAČANIN U UŽIČKE SOLITERE! A TI KAO UŽIČANIN U MERKATOR! Evo kako je nastalo rivalstvo ova dva grada!

Vesti

ŠTA SI ZINUO KAO ČAČANIN U UŽIČKE SOLITERE! A TI KAO UŽIČANIN U MERKATOR! Evo kako je nastalo rivalstvo ova dva grada!

Podeli vest

Ako želite da iznervirate Užičanina, pomešajte mu rodni grad sa Čačkom, ništa bolje nećete proći ni u obrnutom slučaju! Ili Čačanina nazovite Grebićem, recite jednom da je bolja komplet lepinja od pečenja... Ovaj spisak je podugačak, kao i rivalstvo koje traje između ova dva grada udaljena tek 60 kilometara!

Kad u Užicu kažu da „u Čačku ni prase ne valja“, to je dokaz hiperbolisanog rivaliteta ovih dvaju gradova. Čačanska magistrala, uz koju su nanizane čuvene pečenjare, dobila je nadimak „prase štrase“. Jer nisi bio u Čačku ako nisi jeo pečenje.

Kao ilustracija najčešće se prepričavalo ono staro pitanje o tome šta se dogodi kad se u saobraćaju sretnu vozila sa oznakama (Titovog) Užica i Čačka, uz odgovor: TU-ČA. 

Tako i kad krene ekskurzija Užičana u Beograd, pa dođu u Čačak, svi u autobusu kažu: Jao, što nam je lepa prestonica.

Postoji i ona anegdota da su čačanski osnovci dolazili na izlete u Užice da se provozaju liftom. A i danas Užičani čikaju susede sa onim „Šta si zinuo ko Čačanin u užičke solitere“, a ovi njih sa „Šta bleneš ko Užičanin u čačanski Merkator“.

Foto: RINA

Podele su, naravno, i istorijske. Od onoga da je Čačak četnički, a Užice partizansko. Ono jedino, kako pričaju, što je crnje od Dragačevaca jesu njihove žene, jer vazda se prepričavala anegdota o tome kada su Ljubićani zarobili neke Turke zulumćare u doba Prvog srpskog ustanka, pa stali da većaju kako da ih stave na muke. Nakon odbačenih predloga u vidu nabijanja na kolac i rastrzanja konjima na repove, dosetili su se da ih požene Dragačevkama, prenosi Nedeljnik.

Čačak ima Guču (bar administrativno), ali Užice ima majstora Dejana Petrovića. Mada je pleh orkestar u „užičkom“ filmu Emira Kusturice – čačanski. Za vreme bombardovanja, Čačak je prilično stradao, a Užice malo manje, pa su tada Čačani na mitinzima nosili transparente „I Užice je Srbija“, a u isto vreme je kolao fazon po Čačku da NATO piloti imaju posebno naređenje da nad Užicem lete naglavačke, da im slučajno ne bi ispale bombe…

Foto: Informer.rs-S.Ć.

Branko Stanković, autor emisije „Kvadratura kruga“ na RTS-u, inače Užičanin, kaže da mu je, još dok je bio student, otac govorio da ne traži devojku, a kamoli buduću ženu kad pređe Ovčarsko-kablarsku klisuru. „A ja nisam bio neposlušan sin, pa zbog toga otišao da tražim ženu u Nikšiću, nego mi se tako zalomilo. Danas imam bar desetak prijatelja iz Čačka i nikada nismo otvarali temu o rivalstvu, a pamtim kao srednjoškolac da se pominjalo to rivalstvo kada su igrali Sloboda i Borac, kada je Puriša Đorđević bio na vrhuncu slave sa svojim filmovima, da su se Čačani ponosili njime, sve dok Užičanin Stiv Tešić nije dobio Oskara i tako dao jači adut Erama za nadmudrivanje sa Grebićima…”

Kako su dobili nadimke

Grebići - Čačani ne prihvataju ovaj nadimak koji su im drugi nadenuli navodno zbog sposobnosti da se ogrebu i okoriste u svakoj situaciji. Postoje i oni koji su saglasni sa zvanjem Grebići, ali ga pripisuju žiteljima naselja oko Čačka, sa leve strane Zapadne Morave.

Ercovi - Ustaljen nadimak za Užičane, izveden iz naziva Ere, s obzirom na to da Užičani vuku poreklo iz Hercegovine. Užičani rado sebe zovu Ercovima jer nadimak im nije nadenuo niko drugi, pritom je opšte prihvaćen kao drugo ime nekoliko pozitivnih ljudskih osobina.

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

...Друже Тито, бјела лица, кад ћеш сићи... - Са Овчара и Каблара... Откопчаног шлица...?

Rođena u Užicu a živi u Čačku

pre 4 godine

Mislim da ste malo pomešali lončiće. Ercovi su iz Ivanjice i Golije a ERE su Užičani-Zlatiborci!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set