• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

12.02.2020

12:53

NE ZNA JOŠ DA ČITA, PA ŠTA?! Ovaj srpski pisac dobio je ćerku i istog dana je učlanio u biblioteku!

Vesti

NE ZNA JOŠ DA ČITA, PA ŠTA?! Ovaj srpski pisac dobio je ćerku i istog dana je učlanio u biblioteku!

Podeli vest

Poznati pisac Srđan Srdić iz Kikinde, odlučio se za nesvakidašnji potez. On je tek rođenu ćerku upisao u biblioteku, a ovim lepim piščevim gestom kikindska biblioteka dobila je najmlađeg člana

Za mnoge nebično, ali za njega sasvim prirodno, poznati srpski pisac Srđan Srdić iz Kikinde odmah je iz bolnice po rođenju ćerke otišao u biblioteku. Tako je Srđanova ljubimica i prvenac posle samo par sati od rođenja postala najmlađi član Narodne biblioteke "Jovan Popović" u Kikindi, već pune dve godine i osam meseci. 

Foto: V. N.

Ovaj gest srpskog pisca zadivio je sve zaposlene u ovoj kulturnoj ustanovi, a direktorka Radmila Perović sa zadovoljstvom konstatuje da je učlanjenje novorođenčeta najverovatnije presedan u Srbiji.

Apel za povraćaj knjiga, nema kazne!

Foto: V. N.

Direktorka kikindske biblioteke upućuje apel za povraćaj knjiga i poziva članove da dođu i bez ikakvih sankcija donesu pozajmljene publikacije.
-Neke članove biblioteke nalazimo i opominjemo, ali je problem što su mnogi menjali adrese i brojeve telefona, pa ih teško pronalazimo. Molimo sve dužnike da dođu u biblioteku i vrate knjigu bez novčane nadoknade i bilo kakve kazne - napominje Radmila Perović.
 

Kako bi to većina tata uradila, naročito za prvorođeno dete, najpre sa veselim društvom negde proslavila prinovu u porodici, Srđan Srdić je uradio stvar za divljenje i poštovanje. Iako se od njega to i očekivalo, jer je ceo svoj život posvetio knjizi, njegov potez da tek rođenu  ćerku upiše u biblioteku, ostaće upamćen u novijoj istoriji kikindske biblioteke koja je svoj rad započela još davne 1845. godine. Ovaj pisac, autor kratkih priča, esejista, kritičar, urednik, izdavač i predavač kreativnog pisanja, kaže za Informer da se za njega ovaj gest potpuno podrazumeva.

- U roku od nekoliko sati iz bolnice sam došao prvo u Narodnu biblioteku „Jovan Popović" da učlanim svoju ćerku. Za mene je to nešto sasvim prirodno. Sada ona ima dve godine i osam meseci i jeste, najmlađi je član biblioteke - kaže nam ponosni tata, inače doktor filoloških nauka. Njegov lep gest oduševio je i direktorku biblioteke Radmilu Perović.

- Kikinđani su zaista dosta aktivni članovi biblioteke, a sada znamo da nam je naša najmlađa članica, sigurna sam, jedna od budućih najaktivnijih čitalaca -rekla je Perović. 

U međuvremenu, kikindsku biblioteku pohode i nešto stariji članovi koji pozajmljuju različitu literatu, a jedan od najstarijih je 82-godišnji Kikinđanin.

- On najviše čita memoare, uglavnom su to biografije poznatih ličnosti. Generalno, Kikinđani su dosta zainteresovani za epsku fantastiku, poput Džordanovih naslova  "Kruna mačeva", "Putanja bodeža" i drugih, a po preporuci bibliotekara čitaju dosta i naše autore, ali su zainteresovani i za ruske i skandinavske pisce - rekla je direktorka Narodne biblioteke u Kikindi.

Foto: V. N.

Ona je istakla i da ove godine biblioteka planira da uradi veliku reviziju knjiga čime bi se utvrdilo stvarno stanje fonda. Međutim, jedan od velikih problema ove kulturne ustanove je dugovanje pozajmljenih knjiga, koje se ne vraćaju i po desetak godina.

- U proseku se knjige zadržavaju od petnaest do mesec dana što uključuje i jedno dozvoljeno produženje koje već odavno obavljamo i telefonskim putem, kako bi građanima uštedeli vreme. U onim najekstremnijim slučajevima, knjige nisu vraćene od 10 do 15 godina. To su najčešće korisnici koji su promenili osnovne podatke ili više ne žive u Kikindi, pa do njih više ne možemo da dođemo.

Dešava se dameđ poklonjenim knjigama sugrađana bude i neka sanašim pečatom, ali je to, srećom, retko. Do sada smo radili parcijalnu reviziju, ali nakon velike revizije, stanje fonda će biti potpuno jasno - navodi Perović. 
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set