• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. G.

14.02.2020

13:31

HRASTOVI KOJI PAMTE SRPSKU ISTORIJU! Odolevaju nedaćama već šest vekova, pod njihovim krošnjama RAĐALA SE SLOBODA! (FOTO)

Vesti

HRASTOVI KOJI PAMTE SRPSKU ISTORIJU! Odolevaju nedaćama već šest vekova, pod njihovim krošnjama RAĐALA SE SLOBODA! (FOTO)

Podeli vest

Istorijski hrastovi u Trbušcu kod Vladimiraca imaju poseban značaj za Srbiju - kao i njeni ponosni stanovnici, odolevaju brojnim nedaćama

Jedan su od simbola srpstva, stari su više od šest vekova.

Baš ispod hrastova, 1806. godine vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović, zaustavio je svoju vojsku kako bi sveštenik Pantelija iz Urovaca blagosiljao ratnike pred čuveni boj na Mišaru. Uspeli su da potuku tursku vojsku i izvojevaju jednu od najvećih pobeda srpskih ustanika.

Foto: S. G.

- Srpski narod mora da čuva svoj slobodarski duh i tradiciju, da bude jedinstven. Pored istorijskih hrastova postavili smo česmu, čeku, napravili mali amfiteatar za izvođenje programa i istorijske časove. Postavljena je skulptura Mudrac posvećena svešteniku Panteliji koji je blagosiljao oružje i unapred održao opelo junacima koji će izginuti na bojnom polju. Ostavljamo budućim generacijama ovo istorijsko mesto u sećanje na slavnu bitku da ga sačuvaju od zaborava - kaže profesor Marko Todorović, jedan od inicijatora uređenja prostora oko istorijskih hrastova.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set