• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: TopPres

14.02.2020

15:09

SVETI TRIFUN OBELEŽEN NA OPLENCU: Pogledajte šta je na današnji praznik radio princ Mihailo (FOTO)

Vesti

SVETI TRIFUN OBELEŽEN NA OPLENCU: Pogledajte šta je na današnji praznik radio princ Mihailo (FOTO)

Podeli vest

Sveti Trifun se obeležava kao slava vinogradara na ovim prostorima, od dolaska Karađorđa u Topolu gde je i on imao svoje vinograde

Kasnije je i knez Aleksandar posedovao svoje zasade a jedina zgrada koja je upisana na Oplencu u austrijskim kartama je vinograd i zgrada kneza Aleksandra, u periodu od 1842 do 1858. godine.

- Od tog perioda pa sve do danas se obeležava slava Sveti Trifun. Sa sveštenicima i princom Mihailom odlazimo u vinograd koji se nalazi neposredno iza crkve Svetog Đorđa, gde se simbolično orezuje vinova loza. Princ Mihailo je preuzeo taj običaj na sebe i ne samo to, već i sve ostale običaje koje sprovodimo tokom godine, uvek je sa nama i na taj način istorija živi u Topoli - rekao je za TopPres upravnik Zadužbine Kralja Petra I, Dragan Reljić.

Foto: TopPres

Veruje se da je najbolje vreme za prve radove u vinogradu, upravo posle Svetog Trifuna i Sretenja.

- Značajna je promena klime kod nas, berba se radila u oktobru a sada se pomera jer je godina više sunčana. Količina vode koju je vinova loza morala da primi tokom zime je oskudna. Rezidba je vrlo bitna jer se uz pomoć nje koriguju svi ostali procesi. Vina se prave u vinogradu i rezidbom se programira budući prinos - ističe Reljić.

Foto: TopPres

Sveštenici, upravnik i princ Mihailo u vinogradu na Oplencu

Princ Mihailo se vratio u rodnu Topolu pre tri godine. Kako je rekao, vratio se na mesto gde su bili svi njegovi preci.

- Moja familija je bila ovde, moj otac je do pred smrt živeo na Olencu. Kao dete sam odrastao u prirodi i oduvek u srcu nosim svoj rodni kraj, odgovara mi ambijent i nisam uopšte imao dilemu dal da živim ovde ili u velikom gradu. Moja supriga Ljubica i kći Natlija su ovde samnom, i upravo zbog naše devojčice ova priroda protkana istorijom je od izuzetne važnosti. Svi istorijski elementi značajni su za naš narod zbog identiteta, da sačuvamo korene i običaje, pa tako i danas kada se orezuje loza, došao sam da sa ponosom radim ono što su moji preci započeli davnih godina - izjavio je princ Mihailo Karađorđević.

Foto: TopPres

Princ Mihailo, upravnik Zadužbine Dragan i sveštenici uz prijatelje i goste prelomili slavski kolač

Prema njegovim rečima, strancima je Topola veoma bitna, jer upravo na mestu gde se gradila Srpska istorija običaji se neguju i čuvaju od zaborava i danas.

- Moji prijatelji kada dođu ovde najvažnija im je tradicija, kultura, odakle smo. Svi su fascinirani Topolom i uvek se osećaju kao kod svoje kuće, druženje, slave, običaji to na njih ostavlja poseban utisak. Sve ovo što ima na Oplencu je veliko bogatstvo, ali nije samo naše, već je na usluzi svima, da ovde šetaju, odmaraju, uživaju. Ja i Ljubica zbog toga oživljavamo ovo mesto kroz dečje aktivnosti da se svi okrenemo prirodi i zdravijem načinu života - istakao je Mihailo.

Današnja proslava Svetog Trifuna nastavljena je u Kraljevoj vinariji gde je princ Mihailo sa upravnikom Zadužbine i sveštenicima u društvu prijatelja i gostiju prelomio slavski kolač.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set