• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.02.2020

09:03

SRBIJA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI Čestitke od svetskih lidera, održana ceremonija u Orašcu

Vesti

SRBIJA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI Čestitke od svetskih lidera, održana ceremonija u Orašcu

Podeli vest

Srbija danas obeležava Sretenje - Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav.

Povodom Dana državnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće danas odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a centralna državna ceremonija obeležavanja Sretenja održana je danas u Orašcu, predvodili su je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović. 

Foto: tanjug/M. Nikolić

 


Čestitajući građanima Srbije Dan državnosti, predsednica parlamenta Maja Gojković je istakla da je u Orašcu započet put ka slobodi i obnavljanju srpske države i da se danas obeležava jedan od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji.

“I danas su pred nama izazovi, sa kojima moramo mudro da se nosimo, kao i pre 216 godina. Da bismo sačuvali slobodu i nezavisnost, utemeljenu na principijalnoj politici i vojnoj neutralnosti, moramo da nastavimo da razvijamo našu državu”, rekla je Gojković.

Ona je istakla da je Srbija danas, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, politički i ekonomski stabilna država, poštovana u svetu, koja, kako je rekla, strpljivo obnavlja stara i gradi nova prijateljstva i na Istoku i na Zapadu.

Foto: tanjug/M. Nikolić

 



U vremenu izazova neophodna je, kaže, Karađorđeva hrabrosti da se vodi nezavisna politika i da se brani pravo naroda da sam donosi svoje odluke, ali i Miloševa mudrost.

“Ugledajući se upravo na tu politiku, kojom je nakon ustanaka omogućio opstanak Kneževine Srbije, mi danas nastojimo da ojačamo Srbiju, da sačuvamo njen teritorijalni integritet i suverenitet, da brinemo o našem narodu svugde, i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori, u čitavom regionu. To pokazuje i današnji susret predsednika Vučića sa Srbima iz regiona”, rekla je Gojković.

Predsednica skupštine je primetila da se Srbija, kako je rekla, razvija snažnije nego ikada u savremenoj istoriji, navodeći da raste zaposlenost, privredni rast, strane investicije.

“Zato sada imamo sigurniju i izvesniju budućnost”, rekla je Gojković.

Simbol Srbije koja se gradi i razvija je auto-put “Miloš Veliki”, rekla je Gojković i podsetila da je doneta odluka da se krene u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju auto-puta koji će poneti ime po Voždu Karađorđu.

Istovremeno je ukazala da se mora sačuvati narod i da je potrebno zaustaviti njegovo nestajanje.

“Znamo da nas istorija obavezuje, a isto tako znamo da mi i danas istoriju stvaramo. Učinićemo sve da naše buduće pobede budu u miru i nećemo dozvoliti da nas od puta razvoja i napretka odvoje oni koji na žele dobro ni našem ni sopstvenom narodu”, poručila je Gojković na ceremoniji u Orašcu.

Prema njenim rečima, najvažniji zadatak mora biti modernija i bogatija Srbija koja će se uspešno nositi sa svim izazovima sutrašnjice.

Ona je naglasila i da je skup u Orašcu, ne samo utvrdio put oslobođenja, već je i zametak i osnova svih kasnijih narodnih skupština.

“Tako i one Velike narodne skupštine u Kragujevcu, na kojoj je 30 godina kasnije, u borbi protiv Turaka sa mukom stvorena Kneževina Srbija, upravo na Sretenje 1835. godine, dobila i svoj prvi ustav - Sretenjski ustav”, podsetila je Gojković.

Foto: tanjug/M. Nikolić

 



“Kao što se ponosimo Karađorđem i Milošem, možemo da se ponosimo prosvećenim ljudima, kao što je Dimitrije Davidović, tvorac Sretenjskog Ustava. Taj ustav, jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih tog vremena, Srbiju je stavio u red sa onim ne tako velikim brojem država koje su u to vreme imale ustave”, podvukla je Gojković.

Čubrilović je čestitajući Dan državnosti poručio da nema časti bez odgovornosti, navodeći da u Orašcu, na svetom mestu za sve Srbe, ma gde živeli, oseća čast i odgovornost prema precima i svima koji su otpočeli borbu za nacionalno oslobođenje.

“Zbog toga mi, njihovi potomci, odajemo im dužan pomen i negujemo kulturu sećanja na njihovo herojstvo. Dok je Srba slaviće se današnji dan, jer to je dan početka Prvog srpskog ustanka, dan koji simbolizuje nastanak modrne srpske države i dan donošenja Sretenjskog Ustava”, podsetio je Čubrilović.

On je istakao da Srbija i RS otvoreno i iskreno sarađuju na svim poljima bez ikakve štete po bilo koji drugi narod ili državu, navodeći da ta saradnja nikada nije bila bolja i plodotvornija.

Ukazao je da je Srbija investirala značajna sredstva u skoro svakoj opštini u RS, kao i u nekoliko opština u Federaciji BIH u kojima su Srbi većina, ističući da je RS na tome zahvalna.

“RS nema nikog u svetu ko joj pruža toliku pomoć, kao što Srbija nema nikog ko joj je toliko odan i u nju zagledan kao RS”, rekao je Čubrliović.

Episkop šumadijski Jovan služio je pomen.

Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković položio je jutros vence na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Foto: TANJUG/A. Vukelić

 

Selaković se upisao u spomen-knjigu i izvršio smotru počasne jedinice Garde Vojske Srbije.


Državni praznik obeležen je juče počasnom paljbom pripadnika Garde Vojske Srbije koji su sa Savskog platoa na Kalemegdanu, ispalili 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.
Prethodno je reprezentativni orkestar Garde održao promenadni defile Knez Mihailovom ulicom u Beogradu, od Trga Republike do Kalemegdana.

Čestitke predsedniku Srbije povodom Dana državnosti uputili su brojni svetski zvaničnici među kojima su predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Kine Si Ðinping, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Foto: TANJUG/M. Nikolić

 



Sretenje su predsedniku Vučiću čestitali i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Prestonica Srbije je povodom državnog praznika ukrašena sa dve hiljade srpskih zastava, a do utorka, Most na Adi i Brankov most biće osvetljeni u bojama zastave Republike Srbije.

U bojama zastave biće osvetljene i Palata Albanija, Avalski toranj i fontana na Slaviji, čiji će muzički repertoar, kako je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, biti prilagođen prazničnom raspoloženju, pa će biti emitovane patriotske pesme.

Dan državnosti 15. februar, ustanovljen je u znak sećanja na Sretenje 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na proglašenje prvog srpskog Ustava 1835. godine, kojim je označen početak savremene srpske države.

Kao državni praznik proglašen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

Srpska pravoslavna crkva 15. februara slavi Sretenje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dragiša

pre 4 godine

Prenos iz Orašca na Drugom kanalu RTS_a!? Aman, danas je Dan državnosti Srbije,a Javni servis centralnu manifestaciju prenosi na drugom programu! Neko bi morao da odgovara, pozivam da se oglasi Programsi savet saa gospodin Pavlovićem na čelu,Upravni odbor...Odnos RTS-a prema najvažnijem državnom prazniku je skandalozan.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set