• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

19.02.2020

09:28

EVO KAKO DA SMANJITE RAČUN ZA GREJANJE ZA 20.000 DINARA! Ključne su DVE STVARI U STANU

Vesti

EVO KAKO DA SMANJITE RAČUN ZA GREJANJE ZA 20.000 DINARA! Ključne su DVE STVARI U STANU

Podeli vest

Unapređenje energetske efikasnosti je jedna od ključnih mera borbe protiv klimatskih promena i zagađenja. U to se već dosta ulaže, a analize pokazuju da su domaćinstva najveći potrošači - 300.000 kuća u Srbiji još nema termoizolaciju, a stare stambene zgrade su najveći rasipnici energije.

Sve nove zgrade treba da su i energetski efikasne, a stare građevine moraju u energetsku obnovu. Dosta javnih objekta je sanirano, ali zbog neracionalne potrošnje, Srbija godišnje gubi 49 odsto energije.

"Od svih objekta 75 odsto su stambeni objekti", naveo je Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije. To jasno pokazuje, kako je rekao, koliko se može energije može uštedeti.

"Naše zgradarstvo troši dva do tri puta više energije nego Zapadna Evropa", kaže Mitrović.

Primenom mera energetske efikasnosti, sa dobrom termičkom izolacijom i novom stolarijom, stan od 50 kvadrata godišnji trošak za grejanje može da se smanji za 20.000 dinara.

"Ukoliko se radi, na primer, na jednoj zgradi koja ima 100 stanova negde oko 6.000 kvadrata ulaganjem u energetsku efikasnost i prelazak sa G klase na C klasu energetske efikasnosti dovodi do godišnje uštede od čak 40.000 evra", kaže dr Mirjana Laković, vanredna profesorka na Mašinskom fakultetu u Nišu.

Foto: Shutterstock

 

A upravo je zadatak energetskih menadžera da u svojim sredinama označe objekte koji su najveći rasipnici energije, predlože planove energetske obnove i savetuju građane kako da štede enregiju. Iako je sve lokalne zajednice sa više od dvadeset hiljada stanovnika zakon obavezao da imenuju te stručnjake, mnoge ih još nemaju.

"Otprilike nekih 45 procenata opština koje su bile dužne da imenuju energetske menadžere one su imenovale i počele su da dostavljaju godišnji izveštaj o potrošnji energije. Za ostale koje ih nemaju predvideli smo da preduzmemo inspekcijski nadzor nad tim oštinama", kaže Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike.

Neophodna je stalna kontrola tržišta građevinskog materijala kao i projektovanja i izgradnje objekata.

"Energetski efikasni materijali, termička izolacija, energetski efikasna stolarija daje rezultate samo ako je pravilno ugrađena. Ukoliko dođe do greške pri ugradnji stvaraju se toplotni mostovi, dolazi do velikih transmisionih gubitaka čak do pojave buđi u stanovima što narušava komfor", kaže Mirjana Laković.

Foto: Shutterstock

 

Siniša Mitrović navodi da u ovom momentu postoji obaveza izdavanja energetskih pasoša za novogradnju i za sve stare objekte koji se rekonstruišu.

Evropska unija stalno zaoštrava direktive o energetskoj efikasnosti. Članice su obavezne da šalju godišnje izveštaje o napretku u toj oblasti. Upravo je Evropska komisija pokrenula postupak protiv Hrvatske zbog kašnjenja tog izveštaja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile

pre 4 godine

..da toplane prestaju krasti i da naplacuju samo koliko realno utrose .. to je jedini , pravi i realni uslov ..

Petar

pre 4 godine

Ha! Keširajte milion i po da bi ste ustedeli 20.000... Nekako mi ne štima ta računica... A dok dodje vreme da se investicija isplati, vec je doslo vreme za novo ulaganje, jer je prethodno pojeo zub vremena. Hvala, nemam odakle.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set