• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

19.02.2020

13:59

JEDAN GROB U SMEDEREVU ČUVA VELIKU TAJNU! Velikan koji počiva u njemu učinio je sve za Srbiju, a onda je IZOPŠTEN I ZABORAVLJEN!

Vesti

JEDAN GROB U SMEDEREVU ČUVA VELIKU TAJNU! Velikan koji počiva u njemu učinio je sve za Srbiju, a onda je IZOPŠTEN I ZABORAVLJEN!

Podeli vest

Na Starom groblju u centru Smedereva, uz samu crkvicu Uspenje Presvete Bogorodice iz 15. veka, počiva otac srpske štampe i tvorac Sretenjskog ustava, Dimitrije Davidović

Jedan je od najzaslužnijih Srba, a njegovo ime danas retko se pominje, sudbina koja ga je pratila i pre smrti, 1838. u Smederevu.

Jedan od najzaslužnijih Srba, pisac Sretenjeskog ustava, začetnik srpske štampe sa mnogo toga je zadužio buduća pokolenja. Ovaj nesvršeni student medicine u Beču, bio je i knežev sekretar, novinar, diplomata, čovek koji je odvojio boje državne zastave na crvenu, belu i plavu i osmislio grb dinastije Obrenović.Teško je nabrojati sve što je ostavio u amanet voljenoj Srbiji. 

Spomenici i nagrada

Spomenik Davidoviću, rad vajara Alojza Dolinara, otkriven je na stogodišnjicu smrti, 1938. godine, ispred osnovne škole koja nosi njegovo ime, dok je drugi postavljen na Zemunskom keju. UNS je 1987. godine ustanovio nagradu "Dimitrije Davidović", koja se od 2001. dodeljuje za jednogodišnji uređivački doprinos.

Na nadgrobnoj ploči, po njegovoj želji, ispisan je epitaf starom srpskom ortografijom koji se danas jedva nazire -" Dimitrije Davidović, sav Srbin". Tako je srpski velikan doživljavao sebe, zauvek sklopivši oči u 48. godini, ali je tokom kratkog života zadužio zemljuznačajnim kulturnim napretkom i političkim delovanjem. 

Srpski ustavotvorac delio je za života sudbinu mnogih velikana. Rođeni Zemunac, svet je ugledao 23. oktobra 1789. a poslednje dane provodi sam, u bedi, zaboravljen od svih. Preminuo je 6. aprila 1838. godine, bez ijednog slova o njegovoj smrti u ondašnjoj štampi, čak ni u novinama koje je osnovao i uređivao. U štampi se i danas retko pominje, a mesto počivanja srpskog ustavopisca obilaze turisti i putnici namernici.

Foto: V. N.

- Dolaze ovde ljudi iz cele Srbije i inostranstva. Đaci iz svih delova Srbije obilaze njegov grob organizovano, tokom školskih ekskurzija. U većem broju dođu i stranci, mogu da kažem da postoji solidno interesovanje - kaže za Informer radnik na održavanju groblja,Nenad Savić.

Godine 1834. postaje popečitelj i pokreće prve novine u Srbiji - "Novine Serbske". Napisao je jedan od prvih demokratskih ustava, na Sretenje 1835. godine. Bio je to jedan od najvećih pravnih akata u istoriji Srbije koji je za tada liberalnu Evropu davao previše prava običnom čoveku. Ostao je na snazi tek par sedmica i zapečatio sudbinu njegovom tvorcu. Pod uticajem velikih sila, knez ga je poslao u penziju oslobodivši ga svih dužnosti i proteravši iz Beograda.

Foto: V. N.

 

Izopšten iz društva, lišen službe i čina, skrhan i bez bližnjih davno upokojenih, nastanio se u Smederevu, gde je dane provodio usamljenički. Na imanju koje mu je dodeljeno nadomak grada i u kući u samom centru, blizu Karađorđevog duda, proveo je poslednje tri godine života. Sahranjen je na svom imanju daleko od očiju javnosti, nepravedno zanemaren i posthumno. Uz crkvicu Uspenje Presvete Bogorodice iz 15. veka njegove mošti premeštene su na Staro groblje tek kada je prestala strahovlada kneza Miloša.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set