• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.02.2020

12:25

NA FRUŠKOJ GORI PRONAĐENA JEDNA OD NAJSKUPLJIH BILJAKA NA SVETU Začin koji se od nje pravi košta PRAVO BOGATSTVO

Vesti

NA FRUŠKOJ GORI PRONAĐENA JEDNA OD NAJSKUPLJIH BILJAKA NA SVETU Začin koji se od nje pravi košta PRAVO BOGATSTVO

Podeli vest

Na zapadnom delu vojvođanske planine Fruške gore po prvi put su pronađeni šafrani, i to više hiljada jedinki, saopštio je danas Nacionalni park Fruška gora.

"U pitanju je šumski šafran ‘Crocus tommasinianus’. Iako su pronađeni na samo jednom mestu, populacija broji više hiljada jedinki i trenutno su u završnoj fazi cvetanja", navedeno je u saopštenju za javnost.

Dodaje se da se, iako je Fruška gora botanički dobro istražena, do sada smatralo da na njoj šafrani ne rastu, odnosno niko ih od sada nije našao.

U svetu je šafran najpoznatiji po začinu koji se pravi od prašnika. Šafran je u svetu poznat kao najskuplji začin. Aromatičan, lekovit, poseban - za samo kilogram ovog začina potrebno je 200.000 cvetova, a prodaje se po ceni od 1.500 dolara. Šafrana ima u raznim bojama ali začinski je obično jarkožut ili narandžast.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jebac

pre 4 godine

Ako povadite lukovice kakk će sledeće godine izrasti nove biljke!?

banat1952

pre 4 godine

Da li ti razmisljas dok citas? Bere se cvet, a lukovice se ne diraju.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set