• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf

03.03.2020

07:05

OVO JE JEDAN OD NAJBIZARNIJIH OBIČAJA U SRBIJI Dešava se tokom sahrane, a njegov glavni akter je LUTKA BARBIKA

Vesti

OVO JE JEDAN OD NAJBIZARNIJIH OBIČAJA U SRBIJI Dešava se tokom sahrane, a njegov glavni akter je LUTKA BARBIKA

Podeli vest

Na jugu Srbije praktikuje se jedan, blago rečeno, neobičan običaj.

Ako im u kratkom vremenskom periodu umru dva bliska srodnika, zbog verovanja da bi mogla uslediti i treća smrt, u mrtvački sanduk stavljaju lutku i to najčešće Barbiku s obzirom na to da specifičnih pogrebnih lutaka za ovu namenu nema.

- Umro mi je ujak iz Prokuplja, a nedugo nakon toga i tetka koja je živela u Vojvodini. Oni su bili rođeni brat i sestra, od osmoro dece koliko ih je imala njihova majka. Ostala braća i sestre, koji su takođe u poodmaklim godinama, zabrinuli su se da bi u porodici moglo da dođe do treće smrti, pa su nam kazali da usput kupimo lutku i stavimo je u sanduk. Nisam sujeverna, ali sam odlučila da im ispunim želju za svaki slučaj, što bih razmišljala da sam nešto kriva ako neko zaista umre posle ovo dvoje - priča jedna Nišlijka koja se susrela sa čudnim običajem.

Kako dalje objašnjava, svratili su u Vrbas i pokušavali da nađu primerenu lutku.

Foto: Pixabay

 

- Osim beba, jedino su Barbike bile u ponudi. Kupili smo jednu i objasnili tetkinoj porodici šta je želja njene braće i sestara. U Vojvodini taj običaj nije poznat, oni su bili malo začuđeni, ali su dozvolili da u grob ubacimo lutku. Bilo kako bilo, od tada su prošla tri meseca i ostali su i dalje živi. Ne znam da li je to zbog lutke - navodi naša sagovornica.

Da ovo nije usamljeni slučaj potvrđuje Miloš Kovačević, vlasnik radnje za prodaju pogrebne opreme koji kaže da njihove mušterije pitaju za pogrebne lutke.

- Ukoliko u periodu od godinu dana premine dvoje iz porodice, njihovi srodnici u mrtvački sanduk ili u grob stavljaju lutku kao trećeg, zbog verovanja da bi mogla uslediti još jedna smrt ako to ne učine. Mi ne držimo lutke, teško bi bilo i prikazati opravdanost prodaje takve robe kroz dokumentaciju pa savetujemo mušterije da ih kupe kod Kineza, jer su tamo najjeftinije. Ni oni nemaju specijalne lutke za tu namenu, može poslužiti bilo koja - kaže Kovačević.

U kineskim radnjama objašnjavaju da uglavnom drže različite varijacije lutaka Barbika jer su najviše i tražene. Međutim, kako navode, ne znaju da li ih mušterije kupuju za decu ili za pokojnike.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nikanor

pre 4 godine

Stavlja se zaklani petao, a ne "barbika". Smešni ste. Šta je bilo ranije kad nije bilo lutaka? Istražite malo. Pre par godina pripovedač D. Đorđević je u "Trećem Oku" napisao članak baš o tome.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set